Atviras laiškas Aurelijui Verygai: bjauru žiūrėti į jūsų kuriamą vaizdą

Pinigų biudžete visada atsiranda auksiniams šaukštams ir tualetams, bet niekada užtektinai nėra sveikatai, – tuo piktinosi vienas tėvas, pamatęs, kad naują projektą vėžiu sergančių vaikų šeimoms kuria ne valdiškos institucijos, o privatus fondas. Į visus vyrui kilusius klausimus atsakė paties fondo atstovai – jie paaiškino, kuo kuriamas projektas yra naudingas ir, svarbiausia, pirmas toks Lietuvoje.

A.Verygą skaitytojas kaltina per mažai stengiantis dėl biudžeto skyrimo gydymo įstaigoms.<br>T.Bauro nuotr.
A.Verygą skaitytojas kaltina per mažai stengiantis dėl biudžeto skyrimo gydymo įstaigoms.<br>T.Bauro nuotr.
„Mamų unija“ pasidalijo ir teigiamomis pastarojo audito išvadomis.<br> Ekrano nuotr.
„Mamų unija“ pasidalijo ir teigiamomis pastarojo audito išvadomis.<br> Ekrano nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 2, 2019, 9:46 AM

„Bendraukime“ pasiekė vyro, pasirašiusio Tėtis Mantas, laiškas. Jame autorius kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą, kaltindamas jį netaktišku dalyvavimu „Šeimos namų“ reklamoje.

„Šį laišką nusprendžiau parašyti pamatęs labdaros akciją – reklamą, kurioje Lietuvos žvaigždės sėdi ant metalinės kėdės šalia metalinės lovos, lyg būtų ligoninės palatoje, ir prašo aukoti vėžiu sergantiems vaikams. Už žmonių suaukotus pinigus bus pastatyti „Šeimos namai“.

Reikia 2,5 milijono eurų. Man šita reklama, o ir ne tik man vienam, sukėlė labai prieštaringų minčių. O kai pamačiau ant tos varganos kėdės sėdintį sveikatos apsaugos ministrą Verygą, neištvėriau. Ar čia tikrai normalu?

Gerbiamas ministre

Iš karto pasakysiu, kad aš pats esu tėvas, visada palaikau labdaros akcijas ir labai džiaugiuosi gerais Lietuvos žmonėmis. Tiesa, pasitikrinu, ar tikrai patikima organizacija, nes kartą girdėjome, kaip labdara nukeliauja ne ten, kur turėjo.

Taip pat esu tas, kuriam ne kartą teko lankytis Onkologiniame vaikų skyriuje Vilniuje, todėl nesu iškritęs iš dangaus. Lenkiu galvą prieš gydytojus, niekam nelinkiu ten atsidurti ir būtent todėl rašau.

Gerbiamas ministre Veryga, jūs esate mūsų elitas, Vyriausybės narys, žmogus, atsakingas už sveikatos sistemą, o šiuo atveju ir už vėžiu sergančius vaikus, dėl kurių gi jūs ir nusprendėte sėsti ant tos metalinės kėdės, lyg būtumėt kokioje nors skurdžioje kameroje, kurioje nėra pagalbos, tik skausmas, ašaros ir siaubas!

Taip, tėvai išgyvena siaubą, bet jie tikrai nelieka vieni tamsioje palatoje su savo skausmu – ar ne tokį vaizdą jūs kuriate? Suprantu, kad reklamoje reikia paspausti, bet jūs gi esate ministras, o ne žvaigždė, ne aktorius. Ar nejaučiate, kad elgiatės neetiškai medikų ir ten gydomų vaikų atžvilgiu ir net neatsakingai prašydamas pinigų iš žmonių? Žinoma, netiesiogiai, bet tai jokio skirtumo.

Man atrodo, kad tai yra šiurkšti reklamos akcija, nes save ir pacientus gerbiantis ministras pirmiausia kovotų už tai, kad iš valstybės biudžeto būtų skirti pinigai medikų, slaugytojų atlyginimams, tam, ko mirtinai trūksta. O dabar jūs sėdite ir reklamuojatės prisidengdamas tėvų ir vaikų skausmu.

Aukščiausio lygio pagalba 

Palaukite, ministre, kodėl nesėdite Katedros aikštėje ant kėdės dėl nekompensuojamųjų vaistų, kurių negavę žmonės miršta? Dėl pinigų, kurių reikia vaikui išvežti gydyti į užsienio klinikas, kai tėvai, tikėdami paskutine viltimi, parduoda viską, ką gali?

Apie reklamoje dalyvaujančias žvaigždes jau net nekalbu, jos gal net nežino, o galėtų ateiti Onkologinį vaikų skyrių Vilniuje ir pamatytų, kad čia vaikai ir tėvai nėra palikti vieni su savo skausmu ir liga. Palatos įrengtos taip, kad nesuprasite, kur esate, – Prancūzijoje, Vokietijoje ar Amerikoje.

Aš nesu buvęs ten, bet čia, Vilniuje, palatos aukščiausio lygio, patogios ir vaikams, ir tėvams, beje, suremontuotos vėlgi ne už valdžios skirtus, o už žmonių suaukotus pinigus!

Dirba aukščiausios kvalifikacijos medikai ir medicinos seserys, aria už tokius atlyginimus, kad man baisu, jog jų tiesiog nebeliks! Tik kvailys arba pasiaukojantis žmogus gali dirbti už tokį atlyginimą, alinti savo sveikatą (pabandykite atsiriboti nuo vaiko mirties). O jie visi yra pasiaukoję...

Ministre, bjauru kaskart skaityti, kaip biudžete visada atsiranda pinigų auksiniams šaukštams ir auksiniams tualetams. Jūros mūsų visų pinigų susižeriamos į privačias kišenes, bet jų niekada nelieka sergantiems vaikams, juos gydantiems medikams, ligoninėms. Ar žinote, kad yra tokie „Tiukos“ namai, „Rugutės“ namai?

Tėvai, netekę savo vaikų, įsteigę tokius pat namus seniai dirba be jokios reklamos. Garsi vienuolė Michaela jau, matyt, baigia pastatyti tokius pat namus sunkiai sergantiems vaikams. Galėtumėte ateiti ir visuose išvardytuose namuose dirbančių žmonių paklausti – kaip jūs laikotės? Gal reikia padėti? Labai reikia, ministre.

Taip, žmonės suaukos, kaip suaukojo daugybę kartų savo vaikams. Keli milijonai, tiek reklamuojama, kad kainuos. Menkas pinigas, palyginti su „ponų“ į savo kišenes iš mūsų biudžeto nuplukdytais pinigais. Bet man nerimą kelia ne tik tai.

Kilo daug klausimų

Vieša paslaptis, kad labdara nesąžiningų žmonių rankose yra pats lengviausias verslas. Jau skaitėme apie UNICEF ar „Algojime“ ir kituose fonduose vykstančius neskaidrius dalykus... Kas tikrina visus tuos fondus ir fondelius, kurie kaip grybai po lietaus dygsta? Ogi niekas! Verslą kontroliuoja kelios dešimtys įstaigų, o labdaros – nė viena. Tai leiskite paklausti, ar čia viskas gerai?

Jau dabar užkulisiuose tėvai kalba, kad tuose namuose, pastatytuose už žmonių pinigus, paslaugos gali būti mokamos. Ir aš niekur nerandu jokios informacijos, kuri tai paneigtų. Net fondo „Mamų unija“ puslapyje jokios informacijos nėra apie tai, iš ko bus išlaikomi šitie namai ir kaip bus atrenkami vaikai ten patekti. Matome šitiek reklamos, o nėra jokios tikrai svarbios informacijos.

Toks privataus „Mamų unijos“ fondo 2000 kv. m. 2,5 mln. eurų vertės projektas, kurį reklamuoja tiek žvaigždžių per LRT – taigi vėl už mūsų pinigus, – turėtų būti skaidrus tarsi krištolas ir nekelti tokių klausimų, kuriuos gali užduoti ne tik bet kuris verslininkas, bet ir namų šeimininkė.

Iš ko bus išlaikomi tie namai, kai jie bus pastatyti? Ir ne vienus metus, o kokius 10 ar net daugiau metų? Kur detali ataskaita, kaip jau išleisti 2 mln. suaukotų eurų statyboms? Atsakykite!

O gal vėl sėdėsite su žvaigždėmis ir prašysite, kad žmonės suaukotų? Ir mes toliau matysime, kaip už mokesčių mokėtojų pinigus kyla ponų dvarai? Sutinku, kad visi ginklai dėl vaikų yra pateisinami, bet šį kartą, ministre, labai prašovėte“, – rašė Tėtis Mantas.

Sveikatos apsaugs ministerijos (SAM) atstovai portalui lrytas.lt šio laiško ir autoriaus ministrui užduodamų klausimų nekomentavo.

Vieninteliai tokie namai Lietuvoje – reikalingi

Už „Šeimos namų“ klausimus atsakinga fondo „Mamų unija“ narė Justina Mėlinauskaitė portalo lrytas.lt skaitytojams ir laiško autoriui detaliau paaiškino, kaip vyksta „Šeimos namų“ projektas. Jis toks – kol kas vienintelis Lietuvoje.

„Fondas „Mamų unija“ kreipia dėmesį į kiekvieną onkologine liga susirgusį vaiką ir jo šeimą. kiekvieną savaitę lankome vaikus ir šeimas ligoninėse, bendraujame su šeimomis, todėl žinome šeimų poreikius ir ko šiandien trūksta visai sergančio vaiko šeimai.

Mes džiaugiamės, kad yra kitų fondų isteigtų namų, kurie teikia apgyvendinimo paslaugas šeimoms gydymo laikotarpiu. Tačiau norėčiau pažymėti, kad šis „Mamų unijos“ projektas apima kiek platesnes pasalugas, kurias teiksime šeimoms. Projekto tikslas – sukurti vieningą pagalbos sitemą visai sergančio vaiko šeimai.

Šiandien pagalbos sistema funkcionuoja pertraukiamai. Pagalbos nesulaukia ir šeimos, netekusios vaikų, ir kiti sergančiųjų šeimose augantys vaikai. Todėl „Šeimos namuose“ bus teikiama kompleksinė pagalba šeimai, ne tik apgyvendinimo paslaugos. Tokio kompleksinio projekto šiai dienai Lietuvoje nėra.

Pastatą planuojame išlaikyti iš lėšų, gautų už papildomas paslaugas (svarbu žinoti, kad tos paslaugos „Mamų unijos“ globojamiems vaikams ir jų šeimoms bus teikiamos nemokamai).

Paslaugos būtų tokios: patalpų nuoma seminarams rengti (informacinių, edukacinių seminarų organizavimui), sportui (sporto instruktoriams vesti grupinius ar individualius sporto užsiėmimus, lauko krepšinio aikštelės panauda), kūrybinėms dirbtuvėms (rankdarbių ar kitiems kūrybiniams užsiėmimams), žaidimų kambarys, vaikų priežiūra (vaiko priežiūra tėvų užimtumo metu);

reabilitacijos centras, psichologo paslaugos (individualios, grupinės psichoterapijos užsiėmimai vaikams ir suaugusiems), kineziterapeuto konsultacijos (suaugusiems ir vaikams), ergoterapeuto konsultacijos (suaugusiems ir vaikams), baseino paslaugos.

Baseine planuojame organizuoti 4 rūšių grupines arba individualias treniruotes: kūdikių plaukimo treniruotes, vaikų grupės nuo 3 iki 8 metų treniruotes, vaikų grupės nuo 9 iki 14 metų treniruotes ir nėščiųjų plaukimo treniruotes,

Taip pat veiks parduotuvėlė, kurioje bus galima įsigyti sode užaugintų vaistažolių, „Mamų Unijos“ arbatos rinkinių, kavos, rankų darbo gamybos muilo, medaus, drobinių maišelių, atvirukų, lininių ar kitokių rankų darbo Lietuvos menininkų sukurtų dirbinių. Tokią parduotuvėlę turime ir dabar.

Laiško rašytojas turėjo galimybę labiau pasidomėti fondo veiklos skaidrumu, nes fonde kasmet atliekamas auditas. Pridedame auditoriaus išvadas ir finansines atskaitomybes, kurias galite rasti ir „Mamų Unijos“ oficialiame puslapyje.

Vienos kėdės istorijos projekte dalyvavę žymūs žmonės, aukojo savo laiką ir resursus neatlygintinai.

Laiško autoriui, kaip ir kitiems žmonėms, kuriems trūksta informacijos visuomet siūlau kreiptis į patį fondą ir paprašyti finansinių ataskaitų. Esame pilnai atskaitingi ir atsakingi už žmonių suaukotas lėšas. Kilus klausimams, mielai pateiksime visas reikalingas sąskaitas ir ataskaitas“, – kvietė J.Mėlinauskaitė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.