Per prievartą brukamas tyrimas suerzino: „Paskambino net į darbą“

Nesu jautruolė, bet atkaklus lindimas prie manęs asmeniniais klausimais erzina, o ypač kuomet atakuoja oficialios tarnybos.

 Tada jie paskambino man į darbą.<br> 123rf nuotr.
 Tada jie paskambino man į darbą.<br> 123rf nuotr.
Nurodyti asmeninius duomenis vengiu, todėl į apklausą neatsakiau.<br>  123rf nuotr.
Nurodyti asmeninius duomenis vengiu, todėl į apklausą neatsakiau.<br>  123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina

2019-12-24 18:28

Vasarą parašė man iš Statistikos departamento, kad vykdo „Gyventojų užimtumo statistinį tyrimą“, į kurį įtraukiami atsitiktinai pasirinkti namų ūkių nariai. Užduodami klausimai apie pajamas, jų pokyti ir panašiai.

Neįdomūs man jokie tyrimai, niekad nesutinku jokiose apklausose dalyvauti – nesinori nei atskleisti savo asmeninių duomenų, nei gaišti laiko. Todėl, aišku, ignoravau ir tą liepą atsiųstą laišką.

O neseniai kažkoks vaikinukas dėl to paties tyrimo paskambino į darbo telefoną. Pareiškė: „Neatsakėt į klausimus raštu, tai atsakykit žodžiu“. Pabrėžiu – į darbo telefoną!

Sakau: „Jūs suprantat, kad čia darbo telefonas?“

Atsako: „Tai šitas vienintelis viešai prieinamas.“

Kiša kažkokią apklausą ir dar ieško pagal pavardę rastu telefonu, kad atsakinėčiau į klausimus apie pajamas. Argi tuomet apklausa netenka anonimiškumo?

Iš viso, ar šitokios apklausos staiga tapo privalomos? Ar normalu tyrimą grūsti per prievartą? Net telekomunikacijų įmonių atstovai skambindami elgiasi subtiliau.

***

Lietuvos statistikos departamento Statistikos sklaidos ir komunikacijos skyriaus atstovė teigė, kad atsisakyti dalyvauti apklausoje galima, tik tą padaryti reiktų atsakant laiške nurodytais kontaktais.

„Prieš pradėdami gyventojų apklausas, oficialiais laiškais informuojame į statistinius tyrimus patekusius gyventojus apie tai, kad jie yra atrinkti dalyvauti statistinėje apklausoje. Laiške nurodome, kokiame statistiniame tyrime kviečiame dalyvauti, kas atliks apklausą, kokie duomenys renkami, kaip užtikrinamas jų konfidencialumas ir kam reikalinga šių duomenų pagrindu parengta statistinė informacija.

Taip pat trumpai paaiškiname, kaip respondentas gali dalyvauti apklausoje, nurodome kontaktus papildomai informacijai, konsultacijai. Atsakyti į Lietuvos statistikos departamento siųstą laišką respondentai neprivalo, nebent norėtų susitarti dėl jiems tinkamo apklausos laiko ir būdo ar atsisakyti dalyvauti apklausoje.

Pagal gyventojų užimtumo statistinio tyrimo metodiką, tyrime dalyvauja namų ūkio nariai, nuolat gyvenantys iš Gyventojų registro atsitiktiniu būdu išrinktais adresais.

Namų ūkis tyrime dalyvauja keturis kartus per pusantrų metų. Jei namų ūkio nariai atsisako dalyvauti apklausoje, jie nėra keičiami kitu namų ūkiu. Jei išrinktas namų ūkis negyvena nurodytu adresu, apklausiami šiuo adresu gyvenantys kito namų ūkio nariai.

Atrinktas gyventojas ar namų ūkis dalyvauti apklausoje gali skirtingais būdais: užpildyti anketą internetu, tiesiogiai ar telefonu (jei žinomas) bendraujant su mūsų klausėju.

Jūsų minimai respondentei neužpildžius tyrimo anketos savarankiškai internetu, klausėjui neradus jos nurodytu adresu ir negavus informacijos apie jos pasirinkimą nedalyvauti statistiniame tyrime, tikėtina, kad Lietuvos statistikos departamento klausėjas bandė susisiekti su respondente ir susitarti dėl tinkamo apklausos laiko ir būdo skambindamas darbo telefono numeriu, kurį rado internete.

Gyventojai neprivalo dalyvauti Lietuvos statistikos departamento atliekamuose statistiniuose tyrimuose, tačiau apie tai turėtų pranešti Lietuvos statistikos departamento oficialiame laiške nurodytais kontaktais ar atvykus klausėjui į namus.

Vis dėlto, turėdami progą, apeliuojame į gyventojų pilietiškumą ir kviečiame dalyvauti tyrimuose – iš to vėliau parengiame statistinę informaciją, reikalingą priimant socialinės, ekonominės politikos sprendimus, paliečiančius kiekvieną iš mūsų.

Išsamią informaciją apie gyventojų apklausas, anketų formas, apklausos būdus, klausėjų kontaktus ir pan. skelbiame apklausos.stat.gov.lt. Jei kiltų daugiau klausimų, nedvejodami kreipkitės“, – kvietė skyriaus atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.