Karantinas į naudą – vilnietis tėvas papasakojo, kokios veiklos ėmėsi jo aštuonmetis sūnus

Su žmona auginame aštuonerių metų sūnų. Mūsų vaikas auga ypatingai intensyvioje skaitmeninėje aplinkoje – namuose daug kompiuterių, telefonų. Turbūt vaikai palaikytų tai rojumi, nors daliai konservatyvesnių suaugusiųjų tai atrodytų lyg pragaras.

Buvo nemalonus disonansas – patys daug skaitome, lentynos pilnos knygų, o sūnus skaityti nemėgo ir agresyviai tam priešinosi. Buvo ir pykčių, ir ašarų.<br>123rf nuotr.
Buvo nemalonus disonansas – patys daug skaitome, lentynos pilnos knygų, o sūnus skaityti nemėgo ir agresyviai tam priešinosi. Buvo ir pykčių, ir ašarų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vilnietis

2020-05-27 19:23, atnaujinta 2020-05-28 00:04

Kaip ir dauguma vaikų, sūnus nemėgo skaityti. Tai yra darbas, intelektinė veikla, apkrova smegenims, o vaizdo turinys skaitmeniniame pasaulyje – žaidžiant žaidimą, ar žiūrint filmuką – yra priimamas daug paprasčiau.

Su žmona daug skaitome. Tiesa, pastaruoju metu vis dažniau renkamės elektronines knygas.  Pagrindinė priežastis, kodėl popierinių knygų neperkame – jų tiesiog nelabai jau yra kur dėti.

Buvo nemalonus disonansas – patys daug skaitome, lentynos pilnos knygų, o sūnus skaityti nemėgo ir agresyviai tam priešinosi. Buvo ir pykčio, ir ašarų.

Su žmona sugalvojome išeitį. Per parą rekomenduojama leisti vaikui naudotis elektroniais įrenginiais iki dviejų valandų, ar ne?

Kadangi tai yra kaip ir malonumas, pagalvojome, kad reikia leisti vaikui jį užsidirbti.

Įvedėme taisyklę – perskaičius atitinkamą knygos puslapių skaičių, jis virsta naudojimosi įrenginiais minutėmis.

Pats vaikas renkasi, ar nori žiūrėti filmuką, ar žaisti žaidimą.

O nuo čia ir prasideda karantino istorija. Pradinukams pamokos nuotoliniu būdu trunka iki dviejų valandų per dieną. Mūsų sūnus dar dvi praleisdavo „prie ekranų“ – bet iš neturėjimo ką daugiau veikti namuose, sūnus pradėjo skaityti.

Mano manymu, tiesiog reikėjo išlavinti smegenis, kad jos jau sugebėtų pakankamai komfortabiliai skaityti. Dabar atrodo, kad vaikas beveik pasiekė skaitymo maniją – jis arba žaidžia kompiuterinėse erdvėse, arba skaito. Gerai dar kad be viso to kartais pasirenka ir sportą namuose.

Buvau apakęs – ryte atsikeliu, o vaikas nuo šeštos valandos jau skaito. Kodėl?

Sūnus šiuo metu skaito knygas apie Harį Poterį – tai, kas jam nuoširdžiai įdomu. Dar jam labai patiko Astridos Lindgren knyga „Emilis iš Lionebergos“, Tove's Jansson „Muminukų“ serija.

Iš tiesų iki galo neaišku, ar jį labiausiai sudomino skaitymas – ar būtent Hario Poterio istorija. Jis ir pats to klausia – tiesa, kol kas dar neturiu, ką jam atsakyti: pažiūrėsime, kas bus, kai baigs skaityti visas šios serijos knygas.

Dar vienas patarimas tėvams – parinkti literatūrą vaikui sveika taip, kad sutaptų vaiko ir knygos personažo amžius.

Skaitantis vaikas mums su žmona yra lyg svajonių išsipildymas, o ir sūnus laimingas. Juk jis ir skaito, ir žaidžia - tad motyvacinė sistema tikrai suveikė!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.