Nuo vyro smurto iš namų bėgusią dviejų vaikų mamą išgelbėjo netikėta pažintis

45-erių Asta (vardas pakeistas) prieš metus jautėsi įbauginta sutuoktinio, patyrė fizinį ir psichologinį jo smurtą bei su dviem vaikais buvo priversta bėgti iš namų. Šiandien moteris sako atgavusi vidinę stiprybę ir pasitikėjimą savimi, o už tai labiausiai dėkoja emocinės paramos programai „Savanoriai tėvams“.

 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
 Moteris.<br> 123rf.com asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 9, 2022, 8:21 PM

„Po kelių mėnesių buvimo programoje supratau, kad nebesu ta sugniuždyta ir įbauginta moteris, kokia buvau iš pradžių. Bendravimas su savanore, kuri tapo ir mano drauge, padėjo man gana greitai atsitiesti ir pajusti tvirtą žemę po kojomis, vėl atgauti pasitikėjimą savimi“, – šiandien kalba Asta.

Jautėsi vieniša ir morališkai pavargusi

Moteris atvira – prisiminti patirtis, kurios atvedė ją į emocinės paramos programą, nėra lengva, nes šis etapas buvo vienas sudėtingiausių gyvenime. Viskas prasidėjo nuo to, kai sutuoktinis prieš ją pakėlė ranką.

„Patyriau vyro smurtą, buvau išsigandusi ir įbauginta, tačiau su vaikais pavyko ištrūkti iš vyro namų. Vis dėlto, jis nesiliovė manęs terorizuoti psichologiškai. Neturėjau nieko, kas galėtų apsaugoti mane ir vaikus per susitikimus su vyru ar bent jau morališkai palaikyti.

Galiausiai, praėjus keliems mėnesiams po to, kai palikome namus, vyras pagrobė kūdikį ir jėga jį išsivežė į savo namus. Kai įsikišo pareigūnai ir išlaisvino kūdikį, buvome apgyvendinti krizių centre“, – pasakoja dviejų vaikų mama.

Asta visą laiką baiminosi dėl savo ir vaikų saugumo, bendravo su įvairių institucijų atstovais ir ieškojo išeičių, tačiau neslepia – rankos ne kartą sviro, o sulaukti nuoširdaus palaikymo nebuvo iš ko:

„Aplink buvo daug oficialių tarnybų, bet visi tiesiog vykdė savo pareigas, jaučiausi nepaprastai vieniša savo išgyvenimuose ir morališkai pavargusi nuo žmonių, kurie klausinėja, nagrinėja, protokoluoja, bet realiai niekas nevyksta. Artimųjų taip pat nesinorėjo dar labiau jaudinti pasakojant visas smulkmenas, todėl turėjau viską laikyti savyje.“

Nuoširdus ryšys užsimezgė jau per pirmą susitikimą

Su vaikais būdama krizių centre Asta pirmą kartą išgirdo apie programą „Savanoriai tėvams“. Apie galimybę sulaukti palaikymo išgyvenant sudėtingą gyvenimo etapą ir turėti su kuo pasikalbėti jai papasakojo socialinė darbuotoja.

„Pačią idėją turėti kažkokį nepažįstamą žmogų, kuris vadinsis „savanoriu-draugu“ vertinau gana skeptiškai. Bet nutariau pabandyti, nes neturėjau ko prarasti, blogiau būti negalėjo“, – prisimena moteris.

Netrukus ji susipažino su programos savanore. Moterys ėmė kartą per savaitę susitikti, kartu leisti laiką, kalbėtis apie gyvenimą ir sunkumus, ieškoti išeičių esamiems rūpesčiams.

„Neįtikėtina, bet nuo pat pirmo susitikimo supratau, kad nereikės stengtis bendrauti, viskas vyko taip natūraliai ir lengvai, mūsų susitikimų valandos neprailgo. Atradome bendrų pomėgių, galėjome kalbėtis be perstojo ir papasakoti viena kitai bet ką, jei tik yra noro.

Žinote, yra toks posakis: „Kai kurie žmonės – kaip vandens gurkšnis, tik labai svarbu laiku suprasti iš kur tas vanduo – iš pelkės ar iš šaltinėlio“. Tai šįkart drąsiai galiu sakyti, kad žmogus, kuris atėjo į mano gyvenimą buvo tarsi vandens gurkšnis iš tyro gaivaus šaltinėlio“, – šiltai apie savanorę kalba Asta.

Judviejų draugystė tęsiasi jau daugiau nei metus. Per juos Asta sustiprėjo psichologiškai, ėmė labiau pasitikėti savimi, o svarbiausia – ji nebesijaučia vieniša ir žino, kad šalia yra žmogus, kuriam nuoširdžiai rūpi, kaip ji laikosi.

Kviečia nebijoti kreiptis pagalbos

Šiandien Asta nori padrąsinti ir kitus kreiptis pagalbos, jei jie šiuo metu patiria sunkumus ir šalia neturi žmogaus, kuriuo galėtų pasikliauti:

„Yra tikrai nedaug organizacijų, kurios ne tik deklaruoja užuojautą ir supratimą, bet ir padeda realiais veiksmais. Jei nematote prošvaisčių, niekuo nebetikite, esate visiškai nusivylę ir morališkai išsekę – kreipkitės į „Savanoriai tėvams“ programą. Blogiausia, kas gali nutikti, tai paaukosite keletą savo valandų pokalbiui, geriausia, ko ir linkiu visiems, – atrasite ramybės šaltinį, kuris įkvėps jus nepasiduoti ir išgyventi.“

Programos savanoriai teikia emocinę paramą mažamečius vaikus auginančioms moterims ir vyrams, kurie šiuo metu susiduria su sunkumais gyvenime ir jaučiasi vieniši. Programa vykdoma Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

Daugiau informacijos galima rasti svetainėje www.savanoriaitevams.lt. Susisiekti su projekto koordinatorėmis ir pasikalbėti apie dalyvavimą programoje galima telefonu +370 602 89773 arba elektroniniu paštu: info@savanoriaitevams.lt. Visa pateikta informacija liks konfidenciali.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.