Kalbos redaktorė pataria: su klaidomis parašytas tekstas atrodo mažiau patikimas

Net ir pats kritiškiausias skaitytojas jūsų straipsnį įvertins, jei jis būs parašytas rišlia ir taisyklinga kalba. Atminkite, kad su klaidomis parašytas tekstas skaitytojams greičiausiai pasirodys mažiau patikimas ir menkavertis, tad svarbu ne tik tai, kas išdėstyta, bet ir tai, kaip tai yra padaryta.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 12, 2012, 10:18 AM, atnaujinta Mar 19, 2018, 6:23 AM

Rašant straipsnius pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į tris pagrindinius dalykus – gramatiką, skyrybą ir žodžių vartojimą.

Gramatinių klaidų pasitaiko rečiausiai. Jei nežinote, kaip taisyklingai parašyti vieną ar kitą žodį, nesigėdykite pasitikrinti žodyne.

***

Verta atkreipti dėmesį į mūsų išskirtas skyrybos taisykles, kurios sukelia daugiausia abejonių rašant straipsnius:

Brūkšnelis ir brūkšnys yra skirtingi ženklai! Brūkšnelis rašomas tarp sintaksiškai lygiaverčių žodžių, nusakančių vieno daikto, reiškinio ar vienos ypatybės pavadinimą (lopšelis-darželis, paskaita-koncertas), juo jungiamos ir dvi savarankiškos to paties asmens pavardės (Daujotytė-Pakerienė), pavardė ir slapyvardis (Mykolaitis-Putinas). Brūkšniu skiriamos sakinio dalys, tiesioginė kalba. Jis taip pat rašomas tarp žodžių ar skaitmenų, žyminčių daiktų bei reiškinių vietos, laiko, kiekio, eilės ribas (traukinys Vilnius–Kaunas išvyks laiku. Lankytojai priimami 12–16 valandomis.).

Nepamirškite išskirti įterpinių. Jie skiriami kableliais, rečiau – brūkšniais, gali būti iš vienos pusės išskiriama kableliu, iš kitos – brūkšniu, arba atvirkščiai (Pirma, Lietuva buvo girių, upių ir pelkių kraštas, labai palankus gynybai. Antra – jokia kita tauta taip nebrangino savo laisvės ir taip atkakliai nesigynė nuo kryžiuočių. Dabar – atvirkščiai, aplink jaunesni veidai, bet nelinksma).

Taisyklingai skirkite citatas. Kabutės (beje, rašykite tik lietuviškas kabutes – „...“) dedamos citatos pradžioje ir pabaigoje, o įsiterpus autoriaus kalbai kabučių papildomai įterpti nereikia („Pareina namo, – toliau rašo skaitytoja, – ir prasėdi visą laiką prie televizoriaus.“). Citata, sudaranti autoriaus sakinio dalį, rašoma toje pačioje eilutėje ir pradedama mažąja raide (Šitą pažadą pakartojo apaštalas Paulius, sakydamas, kad „visi esame viena duona ir vienas kūnas“.).

***

Netaisyklingai pavartoti žodžiai ar jų junginiai ne tik pažeidžia kalbos taisykles, bet gali visiškai iškreipti ir jūsų sakinio esmę, jis gali tapti skaitytojams nesuprantamas. Todėl patariame įsidėmėti šiuos dalykus:

Nepainiokite žodžių „ypač“ ir „ypatingai“: „ypatingai (taisoma ypač) mažos kainos, ypatingai (taisoma ypač) pigu“.

Dažnai pasitaikanti klaida – neteiktinai vartojamas žodžių junginys „tuo pačiu“ (Ekonominiai nesklandumai paliečia kiekvieną šeimą, o tuo pačiu (taisoma kartu) ir vaikus.). Taip pat – prieveiksmis „pilnai“ (Tikrintojai pilnai (taisoma nuodugniai, išsamiai) ištyrė pareiškimą. Jis pilnai (taisoma visiškai) sutiko su šia nuomone. Dokumentas pilnutinai (taisoma iki galo, galutinai) suderintas su ministerija.).

Išbraukite iš savo žodyno neteiktinus vertinius „įtakoti“ (taisoma: atsiliepti, paveikti, veikti, formuoti, daryti įtaką, turėti įtaką ar įtakos.) ir „neužilgo“ (taisoma: netrukus, tuoj(au), greitai, veikiai).

Nevartotini pasakymai „kartas nuo karto“ (taisoma: kartais, kartkartėmis, retkarčiais, kai kada), „kieno tarpe“ su vieta nesusijusiai veiksmo aplinkai reikšti (taisoma: tarp ko; iš ko ir pan., pvz.: Sulaukta didelio susidomėjimo žiūrovų tarpe (taisoma didelio žiūrovų susidomėjimo), „kas liečia“ (taisoma: (o) dėl).

Ne virš tūkstančio, o daugiau nei/ kaip, per tūkstantį!

Neretai klaidingai pasirenkama dalyvio giminė (Jos visos sėdėjo nuleidę ( taisoma nuleidusios) galvas ir įsikniaubę ( taisoma įsikniaubusios) į sąsiuvinius.).

Įsidėmėkite visiems laikams, kad daugiskaitiniai daiktavardžiai turi tik kiekinius skaitvardžius (dveji metai, šešerios rungtynės)!

Kai nepažymite tikslaus daiktų kiekio, vartokite dalies kilmininką (Vakare atėjo svečiai ( taisoma svečių). Visi darome klaidas (taisoma klaidų).

Nevartotinas abstrakcijų veiksmažodinių daiktavardžių (su -imas/ -ymas) naudininkas su kilmininku daikto paskirčiai reikšti (vietoj bendraties su naudininku) (Lėšų skyrė įrangos įsigijimui ( taisoma įrangai įsigyti).

Atminkite, kad kai kurie veiksmažodžiai reikalauja tam tikrų linksnių: atstovauti kam (atstovauti Lietuvai), būti kokiam, kokiai, kt. (svarbu būti sąžiningam), tapti kokiam (kaip tapti turtingam).

Polinksnį „dėka“ vartokite tik kalbėdami apie žmones (Didelių pastangų dėka (taisoma Didelėmis pastangomis; Labai stengdamiesi) darbą baigėme laiku.).

***

Tiems, kuriems reikia išsamesnės informacijos, pateikiame svarbiausias nuorodas iš Valstybinės lietuvių kalbos inspekcijos svetainės:

Svetimžodžių atitikmenų sąrašas

Linksnių vartojimo klaidos.

Prielinksnių vartojimo klaidos.

Neteiktinos svetimybės ir jų dariniai.

Neteiktini vertiniai.

***

Skyrybos taisyklės: privalomosios skyrybos, pasirenkamosios skyrybos.

***

Paskutinė taisyklė: jei kiltų klausimų, visuomet galite kreiptis adresu tnavickaite@lrytas.lt. Bendraukime!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuva jau 20 metų ES – ką nuveikė atstovai EP?