Tarybų Lietuva: kai nepavykdavo išvengti privalomų paradų

Siaubingiausias tarybinių laikų prisiminimas – demonstracijos ir paradai Gegužės 1-osios ir Spalio revoliucijos metinių proga. Jas prisimenu kaip didžiausią košmarą. Kai buvau moksleivė, iš demonstracijų bėgdavau, išsisukinėdavau. Grįžusi po švenčių, nešdavau arba gydytojų pažymas, kad sirgau, arba neturėdama šansų gauti pažymos, rašydavau pasiaiškinimus, kodėl nedalyvavau tokiame „garbingame renginyje“.

Pagaliau galime eiti ten, kur norime, o ne ten, kur prievarta veja.<br>123rf. nuotr.
Pagaliau galime eiti ten, kur norime, o ne ten, kur prievarta veja.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elena

2014-02-12 13:20, atnaujinta 2018-02-16 10:16

Bet tai buvo tik uogelės. Visas „džiaugsmas“ prasidėjo man ėmus dirbti mokytoja. Tada jau reikėjo ir pačiai žygiuoti parade, ir savo auklėtinius nuteikti taip, kad į paradą žygiuotų jausdamai padėką šauniajai Tarybų sąjungai. Prisimenu kuriozą, kai reikėjo važiuoti į pusseserės vestuves tuo metu, kai vyko „šlovingajam spaliui“ skirta demonstracija. Tad turėjau rašyti prašymą, kad atleistų nuo tokios didelės šventės. Mano prašymą svarstė partinė organizacija ir profsąjunga. Ačiū Dievui, išleido. Bet buvau labai nemaloniai direktorės nužvelgta.

Vėliau išsisukti nebuvo kaip, tad prasidėjo vargo dienos. Kadangi visam paradui vadovavo labai nemaloni persona – partinės organizacijos sekretorė, kuri kažkodėl manęs nemėgo, tad prasidėdavo „Mikučio vargai žiemą“. Vienais metais buvo reikalingi balionai – kiekvienas vaikas turėdavo jų turėti visą puokštę – 20. Vyresnieji ėmė ir susprogdino – iš „puokštės“ liko skutelių mazgelis.

Auklėtoja liko kalta, kad neišsaugojo 24 vaikų balionų.

Kitais metais – prireikė baltų balandžių. Piešėm tuos balandžius, karpėm, klijavom ant lazdelių. Buvo lyg ir neblogai, kol nepradėjo lyti. Aplijo, dažus nuplovė, ir vietoj baltų balandžių liko apsiverkę kažkokie pilkšvai margi popieriaus lapai.

Kitais metais vėl naujovės – raudonos vėliavėlės. Nelaimė būdavo, kai tapdavai atsakingu už savo grupę – turėjai žiūrėti, kad visi gražiai lygiuotų, kad darniai žygiuotų. Neduok Dieve, koks žioplys užsnūs, atsiliks, ar į priekį išlįs – kentės „grupės vadas“.

Kada baigėsi tos visos nesąmonės, lengviau atsidusau. Pagaliau galime eiti ten, kur norime, o ne ten, kur prievarta veja.

***

O ką jūs blogiausio / geriausio atsimenate iš Tarybų Lietuvos? Portalas lrytas.lt ir KNYGOS.LT kviečia dalyvauti rašinių konkurse ir laimėti net 5 A.Užkalnio knygas su jo autografu!

Ką daryti? Aprašykite, ką blogiausio (arba priešingai - geriausio) prisimenate iš Tarybų Lietuvos? Ką norite pamiršti, o gal priešingai - nenustojate ilgėtis? Kokios situacijos / nuotykiai / kuriozai susiję su tais laikais?

Jūsų istorijų, parašytų tvarkinga lietuvių kalba iki vasario 21 dienos laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkeliant čia. Jeigu tik turite - prisekite ir tuos laikus menančių nuotraukų.  5 įdomiausių istorijų autorius paskelbsime vasario 24 dieną.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.