Vaiko kančia: kai reikėdavo piešti tarybinę vėliavą

Nors gimiau Tarybų Lietuvoje, prisiminimų išliko nedaug, nes vos tik pradėjus lankyti mokyklą, ši santvarka griuvo, ir Lietuva tapo nepriklausoma. Mano, kaip vaiko, prisiminimuose iki šiol šviečia tuščios parduotuvių lentynos ir amžinos eilės visur. Dar prisimenu geltonas giros cisternas. Bet šie prisiminimai tokie nykūs ir eiliniai, kad apie juos neverta kalbėti.

Pastangas gražiai nupiešti valstybės simbolį lydėdavo žiaurus nusivylimas ir pyktis.<br>123rf. nuotr.
Pastangas gražiai nupiešti valstybės simbolį lydėdavo žiaurus nusivylimas ir pyktis.<br>123rf. nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurga

2014-02-13 16:03, atnaujinta 2018-02-16 08:56

Ryškiausias mano vaikystės iš Tarybų Lietuvos prisiminimas yra vėliava. Iki šiol negaliu pamiršti, kai reikėdavo ją piešti (o ją reikėdavo piešti dažnai) – sunkiausia būdavo nupiešti tą siaurą baltą juostelę. Kai tau yra 5 metai, judesiai dar nėra labai koordinuoti ir dailininko talentas dar neprabudęs, vietoj tos baltos juostelės Tarybų Lietuvos vėliavoje išeidavo „kringelis“, į kurį būtinai išlįsdavo nemokšiškai nuspalvintos likusios vėliavos dalies spalvos – raudona ir žalia.

Visas šias pastangas gražiai nupiešti valstybės simbolį lydėdavo žiaurus nusivylimas ir pyktis, nes NIEKADA nepavykdavo to padaryti gražiai. Ir dar tylus pavydas vaikams tų tarybinių šalių, kurių vėliavose tos nelemtos baltos juostelės nebūdavo... Apie kūjo ir pjautuvo piešimą nebūdavo net kalbos – matyt, per menki iš mūsų dailininkai būdavo tuo metu.

Aš labai gerai prisimenu tą dieną, kai gavome leidimą piešti trispalvę. Jau tada pro ausis prasprūsdavo tėvų ir artimųjų tariami žodžiai „Sąjūdis“, „Landsbergis“, tačiau vaikams tai toli gražu nebuvo svarbu.

Aš džiaugiausi, kad galiu piešti trispalvę, nes ją piešti būdavo labai paprasta, spalvos tokios ryškios ir gražios, o svarbiausia – nebūdavo jokių nelemtų baltų juostelių ir kūjų su pjautuvu.Taigi Lietuvos nepriklausomybės sugrąžinimas man buvo džiaugsmingas įvykis, tegul ir vaikiško džiaugsmo dėl, rodos, tokios smulkmenos kaip piešimas, bet visgi džiaugsmo, kurį jau tiek metų nešiojuosi širdyje.

***

O ką jūs blogiausio / geriausio atsimenate iš Tarybų Lietuvos? Portalas lrytas.lt ir KNYGOS.LT kviečia dalyvauti rašinių konkurse ir laimėti net 5 A.Užkalnio knygas su jo autografu!

Ką daryti? Aprašykite, ką blogiausio (arba priešingai - geriausio) prisimenate iš Tarybų Lietuvos? Ką norite pamiršti, o gal priešingai - nenustojate ilgėtis? Kokios situacijos / nuotykiai / kuriozai susiję su tais laikais?

Jūsų istorijų, parašytų tvarkinga lietuvių kalba iki vasario 21 dienos laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkeliant čia. Jeigu tik turite - prisekite ir tuos laikus menančių nuotraukų.  5 įdomiausių istorijų autorius paskelbsime vasario 24 dieną.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.