Priešė savo pačios kūnui: kaip susirgau klastinga liga

Aš ir mano kūnas esam priešai, kurie labai iš lėto judam susigyvenimo ir susidraugavimo link. O istorija - visai tipinė, kaip daugumos... Nuo paauglystės nebuvau patenkinta savo svoriu ir išvaizda (polinkis į apkūnumą, blogi, sakyčiau, siaubingi mitybos įpročiai iš šeimos, emocinės problemos), o tada prasidėjo dietinimasis...

Prie kitų žmonių valgydavau mažai, o naktimis slapčia prisivalgydavau.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Prie kitų žmonių valgydavau mažai, o naktimis slapčia prisivalgydavau.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aurelija

May 13, 2014, 10:28 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:34 AM

Po to sekė nevaldomi persivalgymai, slėpimasis: kai prie žmonių - minimalus valgymas, o persivalgymai - slapčia, nebevalgymas su šeima, sportas sekinant save.

Dėl to išsivystė valgymo sutrikimas, kuris, man to nesuvokiant, vis daugiau grobė iš manęs gyvenimą. Būdavau pikta, nepatenkinta viskuo, liūdna, slinko plaukai, buvau be jėgų bendrauti ar mokytis taip, kaip norėčiau (susilpnėjo atmintis ir galėjimas susikaupti), atrodžiau visada sau stora (nors dabar pasižiūriu į nuotraukas – visai kitaip atrodo!). Tiesiog kai susergi šia liga, save matai iškreiptai, o ištrūkti iš šios kreivų veidrodžių karalystės yra labai sunku...

Liga tai paūmėdavo, tai pasitraukdavo. Taip visada ir gyveni sūpuoklėse, o išėjimo nėra, nes viskas – užburtas ratas. Riboji maistą, o tada seka persivalgymai (dėl normalių fiziologinių poreikių, trūkstamų medžiagų ir išsekimo), o tada vėl riboji ir vėl pereina į persivalgymo stadiją.

Dėl organizmo išsekimo nesugebėjau tinkamai pasiruošti mokyklos baigimo egzaminams ir neįstojau, kur norėjosi. Mano savivertė krito, santykiai blogėjo, o nepasitenkinimas savim augo kartu su kilogramais. O priemonės darėsi vis labiau drastiškos. Ir per mėnesį sūpuoklės įsisūpavo, kad svoris svyravo minus 5 kg, o po to  - plius 5 kg... Ką ten plius... Dažniausiai dar gaudavai „prizą“ – dar kelis papildomus kilogramus už savo medžiagų apykaitos lėtinimą.

Bet begyvendama tokiose sūpuoklėse mečiau sau iššūkį: įveikti savo baimę ir išbandyti vieną modernaus šokio pamokų ir pabėgti iš ten... Sau jaučiausi be galo šlykšti, o dar šokti! Ir dar su lieknom merginom! Vis dėlto suradau ten nuostabią mokytoją, kuri įkvepia, ir nuostabias drauges, su kuriomis tiesiog fantastiška mokytis, ieškoti ir atrasti judesio paslaptis.

Taip ėjimas į tą vieną pamoką užsitęsė ketverius metus ir niekaip negaliu pabėgt, nes tai tapo mano aistra. Niekad niekad nebūčiau pagalvojus, kad šokis gali tapti mano aistra, bet visko nutinka.

Aišku, santykis su judesiu buvo labai sudėtingas, nes aš ateidavau sportuot ir lenktyniaut ir visada jausdavau nepasitenkinimą savim, nes kitaip aš nemokėjau! Tik savęs nekęsti. Bet po truputį išmokau pažinti save, ištyrinėjau save, atradau tobulėjimą ir nuostabias judesio galimybes ir paslaptis. Atsirado vis didesnis komfortas ateiti į pamoką ir prabudinti savo kūną. Mažais žingsniais vis labiau susidraugavau su judesiu, jo malonumu ir kaip judėti maloniai ir sveikai!

O svoris vis sūpavos, valgymo sutrikimas vis aštrėjo. Prie viso to atsirado depresija ir „iškritimas“ iš gyvenimo. Tada atsidūriau pas gydytoju, o ten sužinojau, kad sergu dar ir valgymo sutrikimu, nes taip, kaip valgau, nėra normalu. Prieš tuos trejus metus ir prasidėjo mano kelionė gydantis nuo depresijos, valgymo sutrikimo, grįžimas į normalų gyvenimą ir kova su viršsvoriu...

Mokiausi ir dar mokausi, kaip gyventi, kaip bendrauti, kaip tvarkytis su emocijom ir spręsti savo problemas, kaip valgyti (aš net nemokėjau valgyti!), kaip tvarkyti savo gyvenimą... Buvo visko ir būna visko, bet aš kovoju už save sveiką ir laimingą. Tai nėra paprasta. Bet kovoju už kiekvieną procentą savo naudai, kurį atsikovoju save iš depresijos ir valgymo sutrikimo. 

O vieną rytą atsikėlusi veidrodyje pamačiau save kitokią - tą žavią, simpatišką ir laimingą 24 metų merginą, kuri gyvena pasislėpusi po kilogramais. Šiuo metu beliko tik viena problema, su kuria nepajėgiu susitvarkyti – svoris ir sporto įpročiai. Sveikstant teko atsisakyti visų svorio metimo būdų, kad pasveikčiau.

Tad dabar noriu imtis antsvorio problemos. Šoku – bet to kiekio neužtenka, kad nutirpdyčiau tuos prikauptus kilogramus. Tad pavasarėjant susikūriau ritualą - penktadienį išbėgt į parką ir apibėgti savo sėkmės ratą. O kasdien padarau po 20 atsilenkimų bei kartas nuo karto padarau tabatos pratimus.

Tad po truputį pratinuosi sportuoti vis daugiau ir atskleisti save. Bet man labai reikia palaikymo, patarimų ir tikslingų nuorodų, kaip nepasiklysti šitam mano niekaip neišspręstame labirinte.

***

Išbandėte, regis, visas dietas, tačiau jos nedavė jokių rezultatų? Mėginote sportuoti, tačiau rankos nusviro greičiau nei pagražėjo kūno linijos? Apskritai ima atrodyti, kad jūsų pastangos sulieknėti – tai lyg kova su vėjo malūnais? 

Papasakokite savo istoriją, dalyvaukite konkurse ir laimėkite profesionalią mitybos ir sporto konsultaciją visiems metams!

Jūsų istorijų, parašytų tvarkinga lietuvių kalba, laukiame iki gegužės 14 dienos el. paštu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia

Jeigu tik įmanoma, pridėkite ir savo nuotraukų.

Trijų, redakcijos nuomone, įdomiausių istorijų autorių lauks KILO.LT prizai. I vieta – 399 Lt vertės metų narystė mitybos ir sporto konsultacijoms internetu ir 139 Lt vertės papildų rinkinys deginantiems riebalus. II ir III vietos laimėtojams teks 3 mėnesių narystė mitybos ir sporto konsultacijoms.

KILO.LT – tai mitybos ir sporto konsultantas internetu. Tai unikali sistema, kuri kartu su profesionalų komanda padės susikurti norimas kūno linijas. KILO.LT metodai paremti šiuolaikiniu mokslu ir ekspertų asmenine patirtimi. Kaip pasinaudoti KILO.LT naryste,  plačiau skaitykite čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.