Tautodailė ir mobiliosios technologijos: ar įmanoma suderinti?

Knygelėje „Tautodailė. Radviliškio tautodailininkai“ taip pat pateikiama daug vaizdinės medžiagos: informacija knygelėje gausiai iliustruota Radviliškio tautodailininkų darbais. Be to, šioje knygelėje plačiau apibūdinamas ornamentas, siūlomos kelios kompiuterinės programos, kuriomis galima atlikti įvairias  kūrybines užduotis, pateikiamos nuorodos, kur galima rasti išsamią informaciją mokytojui apie tokias pamokas.  

Daugiau nuotraukų (1)

Staselė Riškienė

2012-10-05 12:41, atnaujinta 2018-03-16 08:16

Kaip gimė šių gražių knygelių ir pamokų idėja? Šių metų pavasarį Inga tapo mobiliųjų įrenginių panaudojimo mokyme konsultante ir dalyvavo įvairiuose mokymuose. Vienas iš užsiėmimų buvo apie interaktyvių knygelių planšetiniams kompiuteriams „iPad“ kūrimą naudojantis programėle „iBooks Author“.

Kadangi mokytojus iškart sužavėjo naujos galimybės, aš, vedusi tą užsiėmimą, pasiūliau norintiems padirbėti šiek tiek ilgiau. Tą vakarą tuščioje auditorijoje Inga dirbo iki vėlumos, o pirmasis darbas buvo tikrai pavykęs - mokytoja sukūrė interaktyvią knygelę „Natūralūs pluoštai“. Po pirmo sėkmingo bandymo Ingos entuziazmo ir kūrybinio polėkio jau niekas negalėjo sustabdyti.

Liepos mėnuo prabėgo kuriant dar dvi knygeles: „Lietuvių tautinis kostiumas“ ir „Tautodailė. Radviliškio tautodailininkai“.   Knygelėje „Lietuvių tautinis kostiumas“ pristatomi pagrindiniai įvairių kostiumo dalių regioniniai ypatumai. Pateikiami ir vaizdo įrašai, filmuoti 2012 m. liepos 8 dieną Radviliškio mieste vykusio tarptautinio garbaus amžiaus žmonių liaudiškų šokių festivalio „Ir ne tik iš Lietuvos“ metu.

Informacija knygelėje sudėliota kiek galima glausčiau ir suprantamiau mokiniams – mažai teksto, daug vaizdo. Mokiniai gali vartyti knygelės puslapius ar peržiūrėti nuotraukas paprasčiausiai liesdami jas. Po kiekvieno skyrelio pateikti klausimai padeda pasitikrinti žinias.  

Knygelėje „Tautodailė. Radviliškio tautodailininkai“ taip pat pateikiama daug vaizdinės medžiagos: informacija knygelėje gausiai iliustruota Radviliškio tautodailininkų darbais. Be to, šioje knygelėje plačiau apibūdinamas ornamentas, siūlomos kelios kompiuterinės programos, kuriomis galima atlikti įvairias  kūrybines užduotis, pateikiamos nuorodos, kur galima rasti išsamią informaciją mokytojui apie tokias pamokas.  

Rugsėjo 28 d. Šeduvos gimnazijoje mokytojos I. Hokušienės mokiniai turėjo galimybę išbandyti visas sukurtų knygelių galimybes naudodamiesi „iPad“ planšetiniais kompiuteriais. Septintos klasės mokiniams mokytoja vedė pamoką „Atpažinkime ir kurkime ornamentus“, o aštuntos klasės - „Tautinis kostiumas. Spalvos, ornamentika“.

Viskas pamokose buvo tiesiog nuostabu: mokytojos pasiruošimas, sukurtos mokymosi priemonės, mokinių susidomėjimas, aktyvus darbas pamokoje, mokinių sukurti darbai ir - svarbiausia - teigiamos emocijos!  

Pamokas stebėjusi Alvida Lozdienė, Ugdymo plėtotės centro informacinių technologijų skyriaus metodininkė, įvertino pamokas labai teigiamai: „Prieš mėnesį mokytoja Inga atsiuntė nuorodą į naująsias knygas. Buvau sužavėta mokytojos kūryba, todėl labai apsidžiaugiau atsiradusia galimybe apsilankyti Šeduvos gimnazijoje. Matytos pamokos – tai kūrybinės dirbtuvės, kur mokiniai planavo, mokėsi, kūrė, rinko duomenis, juos analizavo, vertino draugų ir mokytojos veiklą. Po mokinių kūrybinių dirbtuvių susirinko mokytojai.

Šitoje gimnazijoje mokama džiaugtis kolegų sėkme. Mokytojai peržvelgė planšetiniuose kompiuteriuose mokinių darbelius, domėjosi planšetinių kompiuterių galimybėmis. Mokytoja I. Hokušienė su kolegomis naudojasi naujomis technologijomis ir nekala mokiniams į galvas nuobodžių plikų faktų. Ji kuria iš žinių grožį, kurį dalija saviems mokiniams. Linkiu Šeduvos kūrybinėms dirbtuvėms sulaukti naujų technologijų, bent jau teikiančių galimybę išspausdinti mokinių sukurtus ornamentus ant audeklo ir jais papuošti gimnazijos mokinių uniformas.“  

Pati mokytoja Inga džiaugėsi, kad „prietaisų mobilumas leido mokiniams su jais vaikščioti klasėje ar koridoriuje ieškant, ko prašoma užduotyje, iš karto tai fiksuoti ir per kelias sekundes įkelti į užduoties lapą. Atliekant tai fotoaparatu užtruktų žymiai ilgiau, reikėtų laido norint persikelti į kompiuterį, susidarytų eilė laukiančių ir t. t. Būtent čia planšetinis kompiuteris yra tinkamiausia technika užduočiai atlikti.”

Pasibaigus pamokoms mokytoja dalinosi įspūdžiais: „Po pamokų jaučiausi puikiai. Mokiniai dirbo išsijuosę, buvo geros nuotaikos, pasiekė siektų rezultatų ir prašė svečių kartu su technika atvykti dar kartą. Šiam kvietimui pritariu ir aš, mintys jau sukasi apie dar vieną knygelę…“  

Taigi lieka tik palinkėti mokytojai sėkmės įgyvendinti dar vieną sumanymą, kuriuo džiaugtis galės ne tik jos mokiniai, bet ir visa Lietuvos pedagogų bendruomenė. Be to, dar kartą galėsime įsitikinti, kad naujausios technologijos draugauja ne tik su tautodaile, bet ir su visu ugdymo procesu!

Staselė Riškienė yra Kuršėnų Pavenčių mokyklos anglų kalbos mokytoja ekspertė, „Apple“ technologijų taikymo ugdymo procese konsultantė

***

Tavo klasė taip pat išmani? Prisijunk prie mokykla-2-0-kaip-surasti-keli%C4%85-%C4%AF-%C5%A1iuolaikinio-moksleivio-prot%C4%85-ir-%C5%A1ird%C4%AF.htm"="">mokykla-2-0-kaip-surasti-keli%C4%85-%C4%AF-%C5%A1iuolaikinio-moksleivio-prot%C4%85-ir-%C5%A1ird%C4%AF.htm"" target="_blank">socialinės kampanijos „Mokykla 2.0 ir pasidalink savo pasakojimu, patarimais ir vaizdais.

Kampanija „Mokykla 2.0“siekiame atkreipti dėmesį į Lietuvos mokyklose naudojamas naująsias technologijas ir paskatinti diskusiją tarp mokinių, jų tėvų ir mokytojų. Savo istorijas iki spalio 22 d. siųskite adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Išmaniausių klasių laukia prizai - trys ekskursijos po naująjį „Microsoft“ biurą Vilniuje, žaidimų kompiuteriai „Xbox 360“ su judesius atpažįstančiu priedu „Kinect“, taip pat nauja interneto svetainė mokyklai, kurią sukurs „Webas.lt komanda.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.