Mokyklos suole po 27 metų. Istorijos pamokose išliko propaganda ir patriotinis auklėjimas

Istorija dešimtokams (1984 m.) ir gimnazijos antrokams (2012 m.)  Vilniaus Antakalnio vidurinėje apsilankęs matematikos ir pasaulio pažinimo pamokose, pasukau mokytis istorijos. Tikrai atsimenu, kad visa mano besimokyta istorija buvo Rusijos didybės ir komunizmo pergalių kratinys. Lietuvos istorija tilpo į plonytį vadovėlį, iš kurio sužinodavome apie susideginusius Pilėnus, nereikšmingą Vytauto Didžiojo pagalbą Smolensko daliniams laimint Žalgirio mūšį ir reikšmingą Lenino vizitą Vilniuje (traukinys stovėjo net 5 min.)

Istorijos pamoka.<br>A. Lukošiaus nuotr.
Istorijos pamoka.<br>A. Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2012-10-10 10:01, atnaujinta 2018-03-16 05:35

10 ir 11 klasės buvo pašvęstos modernių laikų istorijai. Taigi mokėmės Lenino tezes, Trockio išdavystes, partijos apsivalymą, didvyrišką Dzeržinskio kovą su buržuaziniais reakcionieriais, užguitą buržuazinės Lietuvos darbininkų ir menininkų klasę, prieš laiką įvykdomus penkmečių planus ir, be abejo, tuoj pat įvyksiančią pasaulinę revoliuciją. Privaloma papildoma knyga – XXVII TSRS komunistų partijos suvažiavimo medžiaga. Beje, šiek tiek liūdžiu dėl tų, kurie jos nepaskaitė – puikus absurdo humoro pavyzdys. 50 proc. teksto sudarė du žodžiai: „Audringi plojimai“, likusį laiką krenkštė Brežnevas.

Dabar prieš akis vėl „Smart“ lenta, projektorius, vaizdo kamera, kompiuteris. Suprantu, kad mane pakvietė į moderniausius kabinetus, tačiau juk to ir ieškau. Kitą vertus – nepatikėsiu, kad dar yra mokytojų be kompiuterio ant savo stalo.

Pamokoje prisimenamos Lietuvos nepriklausomybės kovos. O mokiniai namuose privalėjo pasiruošti... „špargalkes“. Labai naudinga patirtis, pasakysiu, kaip žmogus taip ir neišmokęs šia priemone naudotis.

Mokytoja, kaip praktinę medžiagą ir šaltinius atsinešė tarpukario žurnalų, vadovėlių ir net savo tėvų dokumentus. Akivaizdu, kad mūsų laikais už tai ji būtų bent jau išbarta, o gal ir pabendrautų su KGB, apie galimybę semtis patirties Vorkutoj. Kitą vertus, dėl objektyvumo kaip šaltinio pasigedau Stalino raštų ir to laikotarpio lenkiškų leidinių. Tačiau tuo kvaršinti galvas visuomet galės rimtai susidomėję periodu.

Istorija dėstoma taip pat jausmingai, kaip mūsų laikais – Lietuva, savanoriai, žuvę žmonės, priešai. Tik mano laikais Litbelą kūręs Kapsukas buvo gerasis (beje, apie Litbelą mūsų nemokė), o buržuaziniai Lietuvos nacionalistai – bent jau suklydę. Vienintelis nepakitęs priešas – Lenkija. O aš apie tai, kad Lietuvos kariuomenė Raudonąją armiją mušė, sužinojau tik iš pas senelį rastos tarpukario knygos.

Žinių patikrinimas. Vadovėliai užversti, o užduotis dalinti teko atspėjusiems, kaip mano laikais vadinosi Antakalnio gimnazija (18 vidurinė). Užduotį gavau ir aš. Kas tas Silvestras Žukauskas...? Pasirodo, generolas, kovojęs su lenkais. Labai džiugu, kad nereikalauja kalti mintinai datas. Liūdna, kad iš trijų galimų balų surinkau tik pusantro.

Projektorius rodo šalių žemėlapius ir kariuomenių judėjimą kovose dėl Vilniaus. Nespėjantiems sekti, mokytoja rekomenduoja namuose pasikartoti prisijungus prie „e-mokyklos“. Štai to nebuvo tikrai!

Jau užduodami namų darbai, o man dar kyla daug klausimų. Reiškia – įdomu. Tiesa, įžvelgiu ir vieną bendrumą tarp mums dėstytos ir dabar dėstomos istorijos – abiem atvejais juntama propaganda ir patriotinis auklėjimas. Neprieštarausiu – kada gi dar? Tačiau būtų įdomu pasėdėti mokykloje Varšuvoje, kur dėstytų apie tą patį periodą. Spėju, ten viskas skamba kiek kitaip, o mes stebimės blogais santykiais.

Rytoj skaitykite A. Lukošiaus įspūdžius iš muzikos pamokos.

***

Tavo klasė taip pat išmani? Prisijunk prie mokykla-2-0-kaip-surasti-keli%C4%85-%C4%AF-%C5%A1iuolaikinio-moksleivio-prot%C4%85-ir-%C5%A1ird%C4%AF.htm"="">mokykla-2-0-kaip-surasti-keli%C4%85-%C4%AF-%C5%A1iuolaikinio-moksleivio-prot%C4%85-ir-%C5%A1ird%C4%AF.htm"" target="_blank">socialinės kampanijos „Mokykla 2.0 ir pasidalink savo pasakojimu, patarimais ir vaizdais. Kampanija „Mokykla 2.0“siekiame atkreipti dėmesį į Lietuvos mokyklose naudojamas naująsias technologijas ir paskatinti diskusiją tarp mokinių, jų tėvų ir mokytojų. Savo istorijas iki spalio 22 d. siųskite adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Išmaniausių klasių laukia prizai - trys ekskursijos po naująjį „Microsoft“ biurą Vilniuje, žaidimų kompiuteriai „Xbox 360“ su judesius atpažįstančiu priedu „Kinect“, taip pat nauja interneto svetainė mokyklai, kurią sukurs „Webas.lt komanda.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.