Mokyklos suole po 27 metų. Muzikos pamokose - ir Tupacas, ir Čiurlionis

Muzikos pamoka aštuntokams 2012 m.

Muzikos klasė 2012-aisiais.<br>A. Lukošiaus nuotr.
Muzikos klasė 2012-aisiais.<br>A. Lukošiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 11, 2012, 10:33 AM, atnaujinta Mar 16, 2018, 4:54 AM

Jau buvau matematikos, gamtos pažinimo ir istorijos pamokose. Dabar - muzikos eilė. Sąmoningai nerašau apie savo laikų muzikos pamokas. Kadangi visoje mano klasėje papildomų muzikos užsiėmimų (choro, muzikos mokyklos ir t.t.) nelankė tik vienas žmogus, o kabinete tebuvo vienas pianinas, mokytoja dažniausiai mus tiesiog paleisdavo iš pamokos namo. Ką naujo pasakysi kokiam R. Muleikai, kuris jau dešimtoje klasėje buvo įkūręs savo kamerinį chorą?

Dabar patekau į šiuolaikinio meno pamoką. Mokytoja pažadėjo, kad čia mokomasi visko – nuo muzikos istorijos iki šokių projektų kritikos. Man tai primena užstalę su muzikantais, tačiau nepamatęs nespėliosiu.

Įėjau į kabinetą ir supratau – aš savo svajonių klasėje! Štai kur pasikeitė viskas! Aštuoni kompiuteriai (ne „Apple“, tačiau naujausios kartos, su i5 procesoriais), didžiulis elektrinis pianinas ir bent penkios prie tų kompiuterių prijungtos naujausios „Roland“ midi klaviatūros! Dešimtoje klasėje, kai buvome įsitikinę, kad vienas geras sintezatorius mus akimirksniu paverstų pasaulinio lygio žvaigždėmis, man šie vaizdai būtų sukėlę katarsį, nušvitimą ir gal netgi ankstyvą insultą. O jei visai rimtai, garantuoju, kad jau per pirmus metus tais kompiuteriais būtume įrašę bent penkis albumus.

Mokytojos pasiūlymas prisiminti praėjusią pamoką žiūrėtą filmą apie Tupacką taip pat trenkia efektyviau negu būtų smogęs gyvai Bethoveną grojantis orkestras – mūsų laikais bet kokia moderni muzika muzikos pamokoje buvo lyg kontrabanda.

Įsikūriau beveik šalia mokytojos, nes mokiniai kabinete vėlgi sėdi originaliai – sustūmus stalus po du, aplink juos sudaryti kūrybiniai rateliai. Kažkuo primena restoraną, tad labai traukia paplepėti, tačiau ir kurti bei generuoti idėjas daug patogiau.

Toliau pamoka pašvęsta M.K.Čiurlionio, muzikanto ir dailininko, talentui. Beveik jokių technologijų – tik projektoriaus rodomos nuotraukos. Keisčiausia, kad visi po truputį užtyla - mokytojos pasakotojos talentas vis tik ne mažiau svarbus už visus tuos kompiuterius.

Išvados ir padėkos

Taigi kokios išvadas galiu padaryti apsilankęs buvusios savo mokyklos pamokose?

Technologijas mokykla įsisavina netgi geriau, negu dažnam atrodo. Čia jau veikia elektroninis dienynas ir elektroninės pažymių knygelės. Prisijungę tėvai mato vaiko pasiekimus, pažymius ir pastabas, o užsisakę įspėjimo paslaugą tiesiogiai gauna signalą, jei jų vaikas nepasirodė pamokoje arba pavėlavo. Pridedamas net vaiko pasiaiškinimas, kodėl pavėlavo („buvau nuėjęs į parduotuvę“). Internete sukurtuose forumuose tėvai tiesiogiai bendrauja su auklėtojais, o metų gale visi elektroninių knygelių duomenys išsaugomi diskeliuose.

Taigi tikram žengimui į XXI a. trūksta nebent vertinimo sistemos peržiūrėjimo. Vis dėlto šiais laikais svarbiau mokėti rasti ir atsirinkti informaciją, nes internetas nepatyrusį gali paskandinti jos pertekliuje.

Aišku, faktorialo skaičiavimai nesikeis, o štai į istorijos įvykius galima žvelgti iš labai įvairių kampų. Kol kas mažiausiai pokyčių, kaip tai bebūtų keista, regiu pačiuose moksleiviuose. Vis dėlto darbo rinkoje kur kas reikalingesni kūrybingi, reiškia, besiginčijantys ir abejojantys, o ne kruopščiai kartojantys tai, kas pasakyta. Nors be kruopštumo tik griūvantys pastatai statomi.

Už patirtą nuotykį dėkoju Antakalnio gimnazijos direktorei Vitai Kirkilienei, matematikos mokytojai-ekspertei Reginai Radavičienei, pradinių klasių mokytojoms Andrai Ramanauskienei ir Linai Kumžienei, istorijos mokytojai-ekspertei Violetai Kriščiūnienei ir šiuolaikinių menų mokytojai, Rasai Malikėnienei.

*** Tavo klasė taip pat išmani? Prisijunk prie socialinės kampanijos „Mokykla 2.0 ir pasidalink savo pasakojimu, patarimais ir vaizdais. Kampanija „Mokykla 2.0“siekiame atkreipti dėmesį į Lietuvos mokyklose naudojamas naująsias technologijas ir paskatinti diskusiją tarp mokinių, jų tėvų ir mokytojų. Savo istorijas iki spalio 22 d. siųskite adresu bendraukime@lrytas.lt arba įkelkite čia.

Išmaniausių klasių laukia prizai - trys ekskursijos po naująjį „Microsoft“ biurą Vilniuje, žaidimų kompiuteriai „Xbox 360“ su judesius atpažįstančiu priedu „Kinect“, taip pat nauja interneto svetainė mokyklai, kurią sukurs „Webas.lt komanda.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.