Vėžys - ne nuosprendis. Kaip gyvenimą pakeičia onkologinė liga?

Prieš keletą metų atliktas tarptautinis tyrimas parodė: viena didžiausių žmonių baimių – susirgti onkologine liga. Šią baimę labai sustiprina žinios apie garsių žmonių mirtis, taip pat – atvejus, kai medikai jau niekuo nebegalėjo padėti. Vis dėlto vėžys nėra nuosprendis, yra daugybė atvejų, įrodančių, kad tai – pagydoma liga. Norėdamas padrąsinti vėžio paliestus žmones, nuraminti šios ligos bijančius sveikuosius portalas lrytas.lt skelbia socialinę kampaniją „Vėžys – ne nuosprendis“.

Socialinė kampanija „Vėžys - ne nuosprendis“ – apie kovą su vėžiu, juo sergančius žmones, jų gyvenimus, patirtis, viltį, dramas šeimose ir širdyse.<br>"iStock" nuotr.
Socialinė kampanija „Vėžys - ne nuosprendis“ – apie kovą su vėžiu, juo sergančius žmones, jų gyvenimus, patirtis, viltį, dramas šeimose ir širdyse.<br>"iStock" nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Bendraukime“

2012-11-27 09:09, atnaujinta 2018-03-15 02:32

Ši kampanija – apie kovą su vėžiu, juo sergančius žmones, jų gyvenimus, patirtis, viltį, dramas šeimose ir širdyse.

Jeigu jus vienaip ar kitaip palietė ši liga, kviečiame pasidalinti savo istorija ir įkvėpti vilties kitiems panašaus likimo žmonėms. Jūsų tekstų, nuotraukų ar vaizdo įrašų laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt, juos galite įkelti ir čia.

Drąsiai žvelgti ligai į akis

Pasaulio sveikatos organizacija yra paskelbusi, kad iki 2030-ųjų žmonių, sergančių vėžiu, gali padaugėti 30 procentų. Žalingi įpročiai, oro užterštumas, kitos (ne)kontroliuojamos aplinkybės privers žmones pažiūrėti ligai į akis, savo kailiu ją išgyventi.

Drąsiai žiūrėti ligai į akis bus vienintelis kelias ją įveikti.

Ši kampanija primins, kad kartais vėžys tėra liga, kuri, laiku pastebėta, gali būti paprasta it gripas. Apie tai liudija ir Olandijoje vykdyta akcija, kuri moteris ragino tikrintis dėl krūties vėžio. Jos metu svarbiausia buvo pasakyti, kad vėžys ne baisiau nei gripas, nuo jo pasveikstama.

Tikimės, kad sergančiųjų istorijos padės sveikiesiems laiku susirūpinti savo sveikata.

Kviečiame dalintis patirtimi ir patarimais

Suprantame, kad ne visos istorijos turi laimingą pabaigą. Bet net kai išgelbėti žmogaus nebeįmanoma, vėžys iki paskutinės minutės verčia kovoti su baime, grumtis už gyvenimą, žmogaus orumą.

Tie, kurių likimai jau nulemti, kurių gyvenimas šioje žemėje baigiasi, - jie dalinsis, kokių atradimų apie mirtį ir gyvenimą jiems pateikė vėžio patirtis ir ką norėtų patarti bei palinkti kitiems.

Tie, kurie nugalėjo vėžį, kurie vis dar kovoja su liga, kurie slaugo sergančius artimuosius ar lanko draugus, pasakos, ką reiškia gyventi, kovoti už gyvybę, sveikti.

Onkopsichologai suteiks patarimų, kaip gyventi su vėžiu, ką daryti sergančiojo artimiesiems.

Savanoriai pasakos, ką reiškia lankyti onkologinį ligonį, dalinsis savo susitikimų dienoraščiais.

Taigi laukiame jūsų, vienaip ar kitaip susidūrusių su šia liga istorijų. Šios istorijos gali pakeisti tūkstančius kitų žmonių gyvenimų – įkvėpti, padrąsinti, suteikti vilties. Taip pat paraginti pasitikrinti sveikatą. Juk pastebėjus vėžį ankstyvoje stadijoje kur kas lengviau ir paprasčiau ligą gydyti, lengviau išgelbėti žmogaus gyvybę.

Ši kampanija nėra skirta rinkti lėšas sergančiųjų gydymui. Neskelbsime sąskaitų numerių ar raginimų aukoti. Kampanijos „Vėžys - ne nuosprendis“ tikslas – dvasinė pagalba tiems, kurie sirgdami jaučiasi vieniši, nebeturi vilties arba priešingai – jaučiasi stiprūs ir nori padėti kitiems. Juk kartu sveikti – lengviau.

Primename, jūsų tekstų, nuotraukų ar vaizdo įrašų laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt, juos galite įkelti ir čia, taip pat laukiame skambučių tel. 8-52-743-676.

Kampanijos „Vėžys - ne nuosprendis“ partneriai - Vilniaus universiteto Onkologijos institutas ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.