Kodėl aš didžiuojuosi Lietuvos smėliu

Prieš pusmetį kalbėdama su garsiu Lietuvos geologu Gediminu Motuza išgirdau netikėtą žinią. Pasirodo, naudingiausia Lietuvos iškasena yra smėlis ir žvyras. Tiesą sakant, pasijutau kaip tas tėvas iš pasakos, kuriam jauniausioji duktė prisipažino, kad myli jį kaip druską. Nusivyliau ir nuliūdau. Būtų bent jau kokį pusbrangį akmenį paminėjęs, o čia... Bet profesorius paaiškino.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita

Mar 25, 2013, 9:20 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 9:35 AM

„Žvyras apskritai po naftos yra viena vertingiausių iškasenų visame pasaulyje. Jo daugiausia naudojama, jis vertingiausias, nes iš jo yra statomi namai. Jeigu reikėtų žvyrą atsivežti į Lietuvą iš Rusijos, Vokietijos ar Lenkijos, jis daug daugiau kainuotų. Mums tie namai ir taip brangiai kainuoja, o tada mes jų iš viso neįpirktume“, - sakė G. Motuza.

Pasirodo, yra šalių, kurios neturi žvyro. Bando suktis, trupindamos uolienas ir darydamos skaldą. O pas mus to gero – nors vežimu vežk. Ką ten vežimu – vagonais.

Lietuvos žemė neuolėta. Lygi. Gal todėl kartais su pavydu žvelgiame į egzotiškai atrodančius kalnuotų šalių peizažus. Jie atrodo įdomesni. Kokia graži Viduržemio jūros pakrantė. Bet...

Žydras vanduo ir saulė – dar ne viskas. Norint jais mėgautis, būtini gultai ir guminės šlepetės. Basomis kojomis per aštrią skaldą nusileisti iki vandens – mazochistinė misija. Kartais tenka leistis stačiais akmenyje iškirstais laiptais. Ar norėtumėte tokiame paplūdimyje ilsėtis su vaikais? Jie bet kada gali nugarmėti žemyn stačia galva.

Štai todėl tuose nuostabiuose egzotiškuose kraštuose, nepaisant jūros apsupties, neišvengiamai būtini ir baseinai. Bet prie baseino nepatirsi to vaikystės malonumo, kai iš tarp pirštų varvančio šlapio smėlio pastatytą šedevrą užlieja atšniokštusi putota banga, šalia išraustą baseinėlį pripildydama naujo vandens.

Atsigulti paplūdimyje, pasitiesus rankšluostį ir iš minkšto smėlio po juo suformavus patogią pagalvę Lietuvos pajūryje galima praktiškai bet kur. O pietuose? Tie viešbučiai, kurių teritorija apima bent kraštelį paplūdimio su smėliu, tuo smėliu labai didžiuojasi.

O mes? Kodėl mes nesididžiuojame savo smėliu?

Šis tekstas – socialinės kampanijos „Lietuvoje gyventi gera“ dalis. Kampanijos tikslas - kartu pasidžiaugti gerais dalykais šalyje, kurioje gimėme ir užaugome. Laukiame jūsų istorijų ir vaizdų apie įvykius, reiškinius, pokyčius, vietas ir žmones adresu bendraukime@lrytas.lt, jas galite įkelti ir čia.

Įdomiausių istorijų autorių kiekvieną savaitę laukia „Bendraukime“ prizai. O kampanijos pabaigoje lrytas.lt kartu su projekto draugu „Švyturiu“ išrinks Didžiojo prizo laimėtoją, kuriam atiteks poilsis 4 asmenims prie jūros. Prizą įsteigė kampanijos draugas „Švyturys“.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.