Kaip gyveni, pasaulio lietuvi?

Kokiais džiaugsmais ir rūpesčiais gyvena po visą pasaulį išsibarstę lietuviai? Kokių galimybių jie atranda svečiose šalyse? Kas vienus emigrantus skatina sugrįžti, kai kiti nė nežiūri į tėvynės pusę? Apie visa tai – naujoji portalo lrytas.lt socialinė kampanija „Kaip gyveni, pasaulio lietuvi?“, kviečianti išvykėlius dalytis savo asmeninėmis istorijomis ir įžvalgomis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2013, 4:28 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:19 AM

Susijusiuose straipsniuose, kuriuos matote kairėje, galite skaityti jau publikuotas pasaulio lietuvių istorijas.

Valdžios atstovai, sociologai ir nevyriausybinės organizacijos mosuoja statistiniais duomenimis – jie rodo, kad per dvidešimtmetį iš mūsų šalies jau išvyko beveik milijonas žmonių. Tuo pat metu čia vis pristatomos naujos strategijos ir iniciatyvos, svarstančios, kaip grąžinti emigrantus į Lietuvą ar Lietuvai.

Tačiau kokios asmeninės istorijos – nusivylimai, atradimai ar lūkesčiai – slepiasi už sausų sociologinių duomenų ir skambių valdžios strategijų? Kuo gyvena, ko tikisi ir ilgisi išeivijos lietuviai? Apie tai ir kalbėsime, klausysimės kitų.

Kaip gyveni, pasaulio lietuvi? Atsakydami į šį klausimą atidžiau pažvelgsime į emigracijos žemėlapį ir mėginsime suprasti užsienyje gyvenančius tautiečius. Kampanijai baigiantis apie šį reiškinį žinosime žymiai daugiau nei dabar.

Jei šiuo metu gyvenate ne Lietuvoje, papasakokite savo istoriją ir išdėstykite nuomonę apie tai, kas rūpi daugeliui – emigraciją.

Kas lėmė, kad išvykote iš Lietuvos? Ką naujojoje šalyje radote tokio, ko nėra Lietuvoje? Su kokiais sunkumais ir iššūkiais susidūrėte? Kokias jūsų svajones padėjo išpildyti gyvenimas svečioje šalyje? Pasidalykite savo patirtimi.

Įdomu ir tai, ar savo ateitį siejate su tėvyne. Vienus išeivius tebestabdo Lietuvoje įstrigęs dvigubos pilietybės įstatymas, kitus – vis dar menkas, palyginti su Vakarais, užmokestis, korupcija, niūrūs veidai gatvėse. Kita vertus, į mūsų šalį gyventi grįžta žmonės, kuriuos motyvuoja ne atlyginimas, o sava aplinka ir augančios galimybės.

O kokie jūsų lūkesčiai savo šalies atžvilgiu? Ko reikėtų, kad sugrįžtumėte ir jūs? Kokios patirties į ją parsivežtumėte? O gal į tėvynės pusę net nebesidairote?

Laukiame asmeninių jūsų istorijų apie emigracijos atradimus, nusivylimus ir galimybes. Rašykite bendraukime@lrytas.lt, savo pasakojimą galite įkelti ir čia. Norite, kad jus išklausytų lrytas.lt žurnalistas? Susisiekite su mumis – mes jus išklausysime ir padėsime papasakoti savo istoriją.

Tikime, kad jūsų istorijos padės geriau suprasti, kokiomis spalvomis pieštas Lietuvos emigracijos paveikslas.

Kampanijos partneris - Pasaulio lietuvių jaunimo sąjunga.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.