12 metų Danijoje gyvenantis lietuvis: „Nė vienas nesiruošia grįžti“

Danijoje gyvenu 12 metų ir norėčiau pasidalyti savo nuomone apie emigraciją. Emigracija, jei ji yra nedidelė (1000-5000 žmonių per metus), tai tiesiog sveikas žmonių judėjimas. Tačiau lietuviška emigracija yra ne tik kad nesveika, tačiau ir kenksminga Lietuvos Respublikos atžvilgiu.

Politikams, valdininkams ir paprastiems piliečiams patarčiau neanalizuoti emigracijos temos, o tiesiog pradėti spręsti Lietuvos ekonomines problemas.<br>123rf nuotr.
Politikams, valdininkams ir paprastiems piliečiams patarčiau neanalizuoti emigracijos temos, o tiesiog pradėti spręsti Lietuvos ekonomines problemas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ekonominis emigrantas

Jul 8, 2013, 9:00 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 7:43 PM

Emigracijos problemos praktiškai žinomos visiems ir jų yra begalės. Maži atlyginimai nekvalifikuotiems darbuotojams, korupcija, nestabilumas, nepagarba kitam ir jo nuomonei, išsišokėliškas mąstymas (paplitęs visuose lygmenyse, nuo benamio, paprasto piliečio, iki verslininkų, valdininkų ir politikų).

Lietuvoje didžiausią išvykstančių žmonių dalį sudaro ekonominiai emigrantai. Tai ir parodo didžiausias Lietuvos žmonių problemas – ekonomines problemas. Iš to galima daryti neginčijamą išvadą – pinigai Lietuvoje skirstomi netinkamai. Netinkamai didžiajai daliai žmonių.

Nedidelis procentas Lietuvos žmonių gyvena dideliame pertekliuje, tad jie tikrai paneigtų mano nuomonę ir sakytų, kad toks skirstymas yra teisingiausias. Nepradėsiu dabar analizuoti, ką nors peikti ar kritikuoti.

Noriu pasakyti Lietuvoje likusiems dirbantiems ir gyvenantiems žmonėms: kovokit už savo teisę būti neišnaudotiems nei darbdavio, nei gydytojo, nei policininko, nei valdininko, nei politiko, nei kaimyno.

Kovokit su skurdu, nustokit tylėti, jei apgavo darbdavys ar valdininkas, nustokit duoti kyšius, nes tai plečiama korupcija visuose lygiuose. Reikalaukit iš valdžios vykdyti savo pažadus, o jei nevykdo, tiesiog protestuokit (teisiškai).

Politikams, valdininkams ir paprastiems piliečiams patarčiau neanalizuoti emigracijos temos ir neskirti jokių lėšų šiam dalykui, o tiesiog pradėti spręsti Lietuvos ekonomines problemas, užtikrinti dirbantiems stabilumą (minimali mėnesio alga privalo siekti 1600 litų prieš mokesčius).

Išvykę emigrantai, kurie įsikūrė kitose šalyse (tarp jų ir aš), savas problemas išsisprendė daugiau ar mažiau patys ir turi tai, ką turi. Pažįstu daugelį emigrantų Danijoje – ir vadovų postus užimančių, ir gydytojų, ir mokytojų, ir darbininkų, ir pas ūkininkus dirbančių.

Nė vienas nesiruošia grįžti į Lietuvą ir ne todėl, kad išsižadėjo tėvynės, o todėl, kad susikūrė ar kuria gyvenimą Danijoje. Žinoma, gal būt nepažįstu tokių, kuriems sekasi blogai ir kurie pasiruošę grįžti ar vykti kitur savo laimės ieškoti, tačiau visi jie nori atrasti savo gyvenimus.

Emigracija yra šalies vidaus neišspręstos problemos ir uždaviniai, kurių neišsprendus emigracija nesumažės. Lietuva – laisva šalis, tačiau pirmiausia žmonės turi išmokti būti laisvi, gerbti kitą ir saugoti save.

Šis tekstas – socialinės kampanijos „Kaip gyveni, pasaulio lietuvi“ dalis, kuria siekiame atidžiau pažvelgti į emigraciją ir suprasti, kuo gyvena išeivijos lietuviai. Kviečiame pasidalyti savo išvykimo ir gyvenimo užsienyje istorija bei pasidalyti nuomone apie tai, kas rūpi visiems – emigracija. Jūsų istorijų laukiame adresu bendraukime@lrytas.lt, jas galite įkelti ir čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.