Atviras laiškas: kodėl daktaro laipsnį turinčios lietuvės alga - 800 litų?

LR prezidentei Daliai Grybauskaitei, LR švietimo ministrui Dainiui Pavalkiui, LR Seimo Švietimo komitetui

Daugiau nuotraukų (1)

„Bendraukime“ skaitytojas

Jul 8, 2013, 11:49 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 8:16 PM

Turbūt nustebinsiu jus savo laišku. Esu jaunas, veiklus vyras, atvykęs iš turtingos Vakarų Europos šalies - Belgijos gyventi į Lietuvą. Jūsų šalis turi be galo daug gražių žmogiškųjų išteklių.

Prieš pusmetį susipažinau su savo drauge, Lietuvos piliete.

Norėčiau jums užduoti skaudų, sakyčiau, itin skaudų klausimą. Kalbėsiu jums apie skausmą, kuris jums yra žinomas.

Šiandien, kaip ir pastaruosius du dešimtmečius, daug jaunų, gerą išsilavinimą (kuris neretai daug kainavo Lietuvos iždui) turinčių žmonių bėga iš jūsų šalies. Tai yra žmonės, kurie tikrai galėtų konstruktyviai ir kūrybingai padėti padidinti gerovę Lietuvoje.

Mano sužadėtinė prieš kelerius metus įgijo daktaro laipsnį prestižiniame Lietuvos universitete, kuriame dabar dėsto. Šiandien, atskaičius mokesčius, ji uždirba 800 litų. Pats, nors teturiu tik vidurinį išsilavinimą, įsidarbinau privačioje įmonėje, kur užsidirbu daug daugiau nei mano sužadėtinė.

Mums abiem taip pat yra pagunda pabėgti iš Lietuvos ir skinti braškes (arba pomidorus) mano tėvynėje...

Tačiau pats tikiu Lietuvos jaunų žmonių sugebėjimais kurti valstybę, kur yra tikra gerovė (ne vien materialinė, kuri šiandien Lietuvoje per daug yra sureikšminta).

Mano tėtis Belgijoje užėmė aukštas pareigas Švietimo ministerijoje. Jis buvo labai nustebintas, kai aš jam papasakojau apie tai, kas vyksta su žmonėmis Lietuvoje, kurie turi aukštąjį išsilavinimą...

Niekaip nesuprantu, kaip po tiek metų mokslo reformų yra taip mažai įgyvendinta, kad švietimo sistema ir valstybė ne tik ugdytų gerus specialistus, bet ir padėtų jiems, baigus mokslus, oriai gyventi ir užsidirbti.

Nesistebėkite, kad ir žmonės toliau bėgs iš jūsų šalies. Yra nemažai paprastų priemonių, kurios galėtų sustabdyti tą skaudų ir liūdną procesą. Esu pasiruošęs jums padėti, jeigu jums šioje vietoje trūksta kūrybingumo... Būkite kūrybingi ir neleiskite, kad iš jūsų šalies toliau bėgtų jauni žmonės.

Mano skaudus klausimas toks: gal man geriau įkurti tarpininkavimo įmonę, kuri padės toliau bėgti, bėgti ir pabėgti jūsų nuostabiam jaunimui?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.