Sudrumsta vaikų darželio ramybė: mama pasiskundė „lesbiete mokytoja“

„Mama, kas yra lesbietė? Kiti vaikai darželyje sakė, kad mūsų mokytoja yra lesbietė“, – tokie vieną Anykščių vaikų darželį lankančio sūnaus žodžiai šokiravo jo motiną Agnę. Pasikalbėjusi su kitų to paties darželio vaikų tėvais moteris tikina sužinojusi, esą „visi Anykščiai seniai žino, kad ta pedagogė viename kambaryje gyvena su dar dviem moterimis, o aplinkiniai jas mato pernelyg meiliai bendraujančias“. Tokia informacija gerokai sutrikdė Anykščių vaikų darželio direktorę.

Vaikų darželio direktorę nustebino vieno iš vaikų mamos pretenzija dėl neva homoseksualios mokytojos.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Vaikų darželio direktorę nustebino vieno iš vaikų mamos pretenzija dėl neva homoseksualios mokytojos.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Gabrielė Burbienė

Sep 19, 2013, 4:37 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 12:45 AM

Laišką į lrytas.lt redakciją parašiusi Agne prisistačiusi moteris mano, kad netradicinės orientacijos pedagogė gali „pakenkti jos ir kitiems vaikams“.

„Pasikalbėjau su kitų vaikų tėveliais, ir reikalaujam, kad toks žmogus vaikų nebemokytų. Jeigu ši pedagogė ir toliau liks dirbti mokykloje ir darželyje, mes, vaikų tėvai, būsim priversti kreiptis į Švietimo ir mokslo ministeriją. Nes tai yra visiškai nepriimtina“, – emocingai rašė mama Agnė.

Kai lrytas.lt paskambino laiške minimo vaikų darželio direktorei, ši dar nieko nežinojo apie mamos Agnės pretenzijas dėl neva homoseksualios pedagogės. Darželio vadovė tikino negirdėjusi vaikų kalbų apie „mokytoją lesbietę“, dėl to į ją nesikreipė nei tėvai, nei kiti pedagogai.

Paklausta, ar seksualinė orientacija galėtų tapti kliūtimi dirbti vaikų darželyje, vadovė tvirtino neturinti nuomonės, nes neturinti šiuo klausimu patirties. Vis dėlto moteris pridūrė, kad negalėtų diskriminuoti darbuotojo dėl jo seksualinės orientacijos.

Be kita ko, apie mamos Agnės laiške minimą pedagogę vaikų darželio direktorė atsiliepė tik geru žodžiu, gyrė ją kaip specialistę.

Per pokalbį su lrytas.lt žurnaliste mamos Agnės elektroninis laiškas pasiekė ir vaikų darželio direktorę. Nustebinta laiško ir reikalavimo neleisti vaikų mokyti „lesbietei“, darželio direktorė sakė pasikalbėsianti su kiekvienu darželio auklėtoju ir išsiaiškinsianti, iš kur kylančios tokios kalbos.

„Vaikai daug ko prikalba. Ir ne kiekvieną jų žodį reikia vertinti rimtai“, – sakė vaikų darželio auklėtoja.

Praėjus kelioms valandoms vaikų darželyje buvo sudarytas veiksmų planas, kuriuo remiantis bus aiškinamasi susidariusi situacija. „Jo laikysis visi asmenys, kuriuos ir pasiekė šis laiškas“, – sakė netikėtos situacijos sutrikdyta direktorė. Ji neatskleidė, kokiems dar asmenims buvo išsiųstas toks laiškas.

Vaikų darželio direktorė nenurodė, koks tai veiksmų planas. Ji tik pridūrė, kad pirmiausia norėtų pasikalbėti su laišką išsiuntinėjusia mama Agne. „Atsakiau jai, paprašiau papildomos informacijos ir apsilankyti darželyje, bet kol kas jokios informacijos nesulaukiau“, – ketvirtadienį po pietų sakė darželio direktorė.

Paklausta, ar vaikų darželio mokytojo seksualinė orientacija galėtų būti pagrindas tėvams prašyti pakeisti mokytoją, Švietimo ir mokslo ministerijos Komunikacijos skyriaus vadovė Nomeda Barauskienė pastebėjo, kad jokiuose dokumentuose nenumatoma, jog seksualinė žmogaus orientacija būtų kliūtis dirbti šį darbą.

Pasiteiravus, ar vaikų darželio mokytojai savo užsiėmimuose gali kalbėti homoseksualumo temomis, N.Barauskienė teigė, kad ikimokyklinio ugdymo įstaigos ir bendrojo ugdymo mokyklos vadovaujasi „Rengimo šeimai ir lytiškumo ugdymo programa“. „Pagal ją lytiškumo klausimai ikimokykliniame ugdyme gvildenami to amžiaus vaikams suprantamu ir rūpimu aspektu (pavyzdžiui, lyčių skirtumai, mano gimimas, mano kūnas ir pan.)“, – lrytas.lt sakė Švietimo ir mokslo ministerijos atstovė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.