Žmonai pavyko užkirsti kelią vyro smurtui, bet ne išdavystei

Neseniai startavo nauja socialinė kampanija – „Smurtas šeimoje: tik netylėk! Perskaičiau raginimą pasidalinti savo patirtimi ir pagalvojau – reikia parašyti. Nepasakosiu dabar baisių graudinančių istorijų. Nekaltinsiu nei aplinkos, nei likimo. Tiesiog garsiai pamąstysiu apie mane užgriuvusias problemas.

Kai išaiškėjo neištikimybės faktas, vyras pradėjo išsisukinėti ir vaidinti sunkų ligonį.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Kai išaiškėjo neištikimybės faktas, vyras pradėjo išsisukinėti ir vaidinti sunkų ligonį.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lina

Feb 5, 2014, 8:02 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 4:17 PM

Didelių bėdų dėl fizinio smurto šeimoje niekada neturėjau. Tai nereiškia, kad vyras nebandė smurtauti. Santuokos pradžioje ginčų metų jis yra vieną kartą man trenkęs delnu per skruostą šaukdamas: „Nutilk ir daryk kaip sakau!“

Toks jo poelgis, priešingai nei jis, matyt, galvojo, sukėlė manyje ne baimės jausmą ir paklusnumą, o pyktį. Susinervinusi stvėriau šalia stovinčią plastmasinę vaikišką vonelę ir visa jėga nuleidau jam ant galvos. Jo laimei, jis suspėjo atsitūpti. Vonelė atsitrenkė į sieną ir suskilo pusiau nepridarydama niekam rimtos žalos.

Po šio įvykio perspėjau: „Dar kartą pakelsi ranka – pasigailėsi. Užmušiu. Tiesiogine šio žodžio prasme. Neleisiu, kad mane kas nors daužytų. Gana – vaikystėje prisikentėjau nuo smurtaujančio tėvo. Pakartoti mamos gyvenimo tikrai nesiruošiu. Nesugebėsiu konflikto metu pastovėti už savęs – atkeršysiu vėliau, kai užmigsi. Tvosiu taip, kad reikės daryti plastinę operaciją!“

Grasinimai suveikė. Prie šitos temos grįžti mums daugiau nereikėjo. Atsirado kita problema. Po ilgos santuokos vyras nuklydo į šoną. Nieko rimto su kita moterimi jis neplanavo, šeimos palikti nesirengė. Žinodamas mano nusistatymą prieš neištikimybę, gerai suprato galimas pasilinksminimo pasekmes. Žinojo, kad atleidimo nebus. Kad teks susirinkti daiktus ir drožti į visas keturias puses.

Kai išaiškėjo neištikimybės faktas, ir nenorėdamas prarasti šeimos, vyras pradėjo išsisukinėti ir vaidinti sunkų ligonį. Kažkokį laikotarpį jam pavyko manimi manipuliuoti. Sukeltas gailestis trukdė blaiviai mąstyti. Vėliau, supratus, kad jis apsimetinėja, nustojau reikšti užuojautą. Tai sutuoktiniui nepatiko.

Tada jis atrado naują būdą, kaip susigrąžinti prarastą dėmesį. Pasipylė grasinimai nusižudyti. Pirmo bandymo ilgai laukti nereikėjo. Konflikto metu jis pagriebė juostelę tablečių ir išgėrė kartu su degtine. Išsigandusi maldavau to nedaryti. Verkdama priverčiau išsiplauti skrandį. Nenorėjau būti kalta dėl vyro mirties.

Jam patyko tokio žaidimo rezultatai. Dabar aš jau negaliu garsiai išreikšti savo nepasitenkinimo ir pakelti balso. Negaliu pasakyti ir to, kad noriu skyrybų. Mat vyras iš karto grasina savižudybe. Puola gerti vaistus, eina kartis arba nori sukelti automobilių avariją pakeliui nužudant nekaltus žmonės. Pavargau lakstyti iš paskos ir gelbėti. Suprantu, kad jis greičiausiai niekada neįvykdys savo grasinimų.

Bet kaip suvaldyti situaciją? Kaip atlaikyti tokį psichologinį smurtą ir manipuliaciją?

***

Šis tekstas – socialinės kampanijos „Smurtas šeimoje: tik netylėk!“ dalis. Kviečiame savo išgyvenimais bei nuomone pasidalinti visus, kurie susidūrė su smurto šeimoje problema. Galbūt užrašyta jūsų istorija padės kitomis akimis pažvelgti į savo situaciją, ieškoti pagalbos ir ją rasti? Galbūt tai, kaip pasipriešinote smurtui, padrąsins kitus jį patiriančius žmones? O gal jūsų istorijoje save atpažins smurtautojas ir ryšis nutraukti tokį savo elgesį? 

Netylėkite! Išdrįskite prabilti apie smurtą šeimoje! Jūsų istorijų iki vasario pabaigos laukiame el. paštu bendraukime@lrytas.lt. arba įkeliant čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.