Psichologė: „Smurtautojui atleisti galima tik vienu atveju“

Buvau įsitikinusi, kad skandalai, muštynės, žmogžudystės vyksta kažkur toli, girtaujančių, degradavusių, neišsilavinusių žmonių šeimose, kol nepatyriau smurto savo šeimoje. Po to įvykio dar apie dešimt metų laikas nuo laiko sapnuodavau, kaip skambinu policijai, kaip jie klausinėja ir netiki, neskuba atvažiuoti, nors realybėje jie atvyko labai greitai. Kai esi tarp gyvybės ir mirties ir lauki pagalbos, pasikeičia laiko suvokimas, atrodo, kiekviena sekundė yra kaip amžinybė.

Smurtautojas, žemindamas, skriausdamas kitus, bando taip padidinti savo žemą savivertę.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Smurtautojas, žemindamas, skriausdamas kitus, bando taip padidinti savo žemą savivertę.<br>123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rita Zykienė, psichologė, psichoterapeutė

Feb 15, 2014, 8:33 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 7:15 AM

Tuo metu gyvenau, dirbau Plungėje. Esu dėkinga Plungės policininkams, kurie suspėjo laiku atvažiuoti ir suteikti pagalbą.

Visoms moterims, kurios yra vienaip ar kitaip skriaudžiamos namuose ar darbe, rekomenduoju pažiūrėti autobiografinį filmą „Kuo čia dėta meilė“ apie pasaulyje garsią estrados dainininkę Tiną Turner. Prieš daugelį metų žiūrėdama šį filmą buvau sukrėsta, verkiau ir pasiryžau pokyčiams savo gyvenime. Tai filmas apie baimės įveikimą, tikėjimą, pasipriešinimą smurtui, gabumų realizavimą. Labiausiai įtikina, įkvepia gyvi pavyzdžiai.

Laiške noriu pasidalinti savo pastebėjimais, patarimais ne tik kaip moteris, patyrusi smurtą šeimoje, bet ir kaip psichologė psichoterapeutė. Psichoterapeutės išsilavinimą įgijau vėliau, praėjus kuriam laikui po patirtų trauminių išgyvenimų.

Žmogus, kuris linkęs psichiškai ar fiziškai skriausti kitus, turi labai žemą savivertę ir savigarbą. Nesvarbu, ar šis žmogus darbininkas, ar psichologijos, medicinos profesorius, ar menininkas, ar Seimo narys. Išsilavinimas ir intelektas neturi reikšmės.

Smurtautojas, žemindamas, skriausdamas kitus, bando taip padidinti savo žemą savivertę, tikisi, kad jį labiau visi pripažins, gerbs už jo vienokią ar kitokią jėgą, kontrolę, diktatą. Tačiau susiklosto viskas atvirkščiai: artimieji, bendradarbiai, pavaldiniai tokio žmogaus pradeda vengti, bijoti, tačiau nepradeda gerbti. Nes tikras lyderis užsitarnauja pripažinimą, pagarbą, nežemindamas kitų žmonių.

Lietuvoje moteris su vaikais po skyrybų dažniausiai yra pasmerkti skurdui. Jeigu vyras smurtauja prieš moterį, jis paprastai nėra linkęs po skyrybų rūpintis savo vaikais. Todėl net tada, kai jūsų šeimoje atrodo viskas yra gerai ir nematote jokių žeminimo, išnaudojimo, finansinio apvaginėjimo, fizinio smurto požymių, net ir tada raskite laiko savo išsilavinimo, profesijos įsigijimui, savo verslumo puoselėjimui. Išsilavinimas, finansinis savarankiškumas yra smurtą patiriančios moters „bilietas“ į kitokį gyvenimą.

Nuolat palaikykite ryšius su savo artimaisiais, giminaičiais, draugėmis, kaimynais, bendradarbiais. Į smurtą, diktatą linkęs žmogus stengiasi, kad auka liktų vieniša, supriešina, supykdo arba atriboja ją nuo kitų žmonių, kurie galėtų ją perspėti apie tai, ko ji nepastebi, kurie galėtų ją apginti, padėti jai.

Tačiau nei išsilavinimas, verslas, nei turimi ryšiai dar negarantuoja, kad išvengsite smurto. Verslas gali bankrutuoti, draugystė nutrūkti. Esminiai svarbiausi pokyčiai turi vykti žmogaus viduje. Įveikite savo baimę, gėdą ir ieškokite pagalbos, priimkite pagalbą. Išmokite atpažinti žmogaus netinkamą elgesį, kol jis dar neperėjo į fizinį smurtą. Tiek, kiek jums pavyks pasikeisti savo viduje, tiek pasikeis ir jūsų aplinka, žmonės, su kuriais bendraujate. Kai kurie žmonės, kurie linkę jus skriausti, šmeižti, žeminti, palaipsniui pranyks iš jūsų gyvenimo. Į jų vietą ateis žmonės, kurie vertina, myli, gerbia save ir kitus.

Esu dėkinga visiems psichologams, psichoterapeutams, gydytojams, specialistams, su kuriais teko dirbti, bendrauti, mokytis kartu. Ačiū už profesionalius patarimus, už širdies gerumą, palaikymą. Dėkoju jums už tai, kad esate, kad padėjote man patys kartais to nežinodami ir nesuprasdami.

Manau, kad galima atleisti smurtautojui ir išsaugoti šeimą tik su viena sąlyga: smurtaujantis žmogus privalo bent metus laiko nuosekliai lankytis pas psichoterapeutą. Individualioje bei grupinėje psichoterapijoje galima išmokti pažinti savo jausmus ir tinkami juos išreikšti, valdyti agresyvų impulsyvų elgesį, galima išmokti kaip pagerinti savo savivertę, savigarbą nežeminant kitų žmonių.

Deja, smurtinis elgesys kartais būna apgalvotas ir suplanuotas. Taip elgiasi žmogus, kuris nori skyrybų, tačiau nedrįsta aiškiai ir atsakingai apie tai pasakyti. Tai yra tarsi „subtili “ užuomina.

Visoms jaunoms merginoms ir moterims, kurios ruošiasi ištekėti ir pasirašyti vedybinę sutartį, patarčiau įrašyti į sutartį punktą, kad skyrybų atveju už kiekvienus santuokoje išgyventus metus bus išmokėta tam tikra solidi konkreti kompensacija, nes nė viena neturite jokių garantijų, kad išvengsite žeminimo, smurto, skriaudos, išdavystės. Žmonės keičiasi gyvenimo eigoje. Jeigu jūs manote, kad ištekate iš meilės ir jums nieko nereikia, tai žinokite, kad jūsų būsimiems vaikams reikės visko - ir maisto, ir drabužių, ir pinigų būreliams, repetitoriams. Galvokite apie savo ir būsimų vaikų ateitį šiandien, dabar.

Ypač atsargios turi būti moterys, jeigu draugas ar sutuoktinis turi priklausomybę alkoholiui, narkotikams arba vartoja raminamuosius, migdomuosius ar kitus psichotropinius vaistus. Pavojinga situacija yra tada, kai vaistus žmogus pats sau pasiskyrė ir susiorganizavo juos per pažįstamus, neapsilankęs pas psichiatrą. Žaidimai su įvairiais psichotropiniais vaistais, netikėtas staigus jų nutraukimas gali prisidėti prie agresyvaus, neprognozuojamo elgesio protrūkio.

Kai kartais būna sunku, klausausi T.Turner dainų ir prisimenu filmą apie ją. Suraskite ir jūs savo įvairiausių įkvėpimo, palaikymo šaltinių, vidinės stiprybės, saugokite save ir išdrįskite keistis.

***

Šis tekstas – socialinės kampanijos „Smurtas šeimoje: tik netylėk!“ dalis. Kviečiame savo išgyvenimais bei nuomone pasidalyti visus, kurie susidūrė su smurto šeimoje problema. Galbūt užrašyta jūsų istorija padės kitomis akimis pažvelgti į savo situaciją, ieškoti pagalbos ir ją rasti? Galbūt tai, kaip pasipriešinote smurtui, padrąsins kitus jį patiriančius žmones? O gal jūsų istorijoje save atpažins smurtautojas ir ryšis nutraukti tokį savo elgesį? 

Netylėkite! Išdrįskite prabilti apie smurtą šeimoje! Jūsų istorijų iki vasario pabaigos laukiame el. paštu bendraukime@lrytas.lt. arba įkeliant čia.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje