Tik nereikia mūsų gąsdinti

Po Seimą ir Lietuvą jau seniai vaikšto paranojos ir baimės šmėkla. Deja, tai jau net visuomeninis reiškinys. Įvairūs gąsdinimai ir bauginimai tapo mūsų kasdienybe. Tenka pripažinti, kad tas užkratas persimetė ir į visuomenę. Visuomenė, kurioje gyvename, tapo paranojinė.

Daugiau nuotraukų (1)

Darius Milius

2014-03-17 09:50, atnaujinta 2018-02-15 09:09

Vietomis pasijaučia net ir masinės psichozės reiškinys su isterijos protrūkiais, kurie taip padažnėjo, kad mes kartais to net nebepastebime. Mums įpirštomis baimėmis imta mus valdyti kaip kokias lėles už virvučių. Baimė tapo savitu visuomenės valdymo įrankiu manipuliatorių rankose.

Žinoma, paranojos priežastys kartais būna ne iš piršto laužtos. Tačiau ar ji sveiko proto ribose, ar ne per dažnai perlenkiama lazda? Didžioji dalis visuomenės kaip viena gyva būtybė pasineria į šią liguistą būseną net to nesuvokdama. Kas sukelia įvairias baimes, visuomenines isterijas ir kitokias baimes? Kaltininkai neretai esti valžiažmogių ir žiniasklaidos manipuliavimas visuomene, tarsi ji būtų koks žaisliukas mažo vaiko rankose.

Kodėl mes turime leisti jiems iš savęs daryti žaisliukus ar net tarpasmeninių intrigų įkaitais? Kodėl nuolatos esame kuo nors gąsdinami? Kodėl įvairiausių baimių skiepijimas tapo savitu visuomenės valdymo įrankiu?

Neretai taip meistriškai hiperbolizuojama įvairiomis grėsmėmis, kad žmonėms įvaro neapsakomą baimę, nuolatinę paranojos būseną, kad atsiranda tokių, kurie prigąsdinti bijo net išeiti į mišką ar parką, kad, neduok Dieve, nemirtų nuo kokio erkių encefalito, arba kad nesukandžiotų kažkokie baisūs mutavę uodai. Kažkam Rusijos agentai vaidenasi ant kiek vieno kampo, kažkam įtartini net žmonės, norintys padėti vargstančiam, neva šis kėsinasi į jų turtą ar nežinia ką.

Gal jie po to mėgaujasi tuo, kad visuomenę apima visapusiškų baimių rinkinys ir masinė psichozė. Mes gi ne žaisliukai, ir tai tikrai nėra realybės šou. Kiek galima iš visuomenės daryti žaisliuką? Bent jau aš tikrai nedaviau sutikimo manipuliuoti, gąsdinti ar kitaip žaisti su mano jausmais, emocijomis ir pagaliau su mano paties gyvenimu. Mes ne žaislai, mes žmonės. Todėl nereikia mūsų gąsdinti.

Beje, prisiminkim mums daug kartų linksniuotą VSD. Panašu kad jų vieši pasisakymai dažniau panašūs į viešųjų ryšių šou, skirtą visuomenės gąsdinimui, o ne į rimtą darbą. O paskutinis šios įstaigos vadovo pasisakymas sukėlė ne vien man susirūpinimą savo turiniu ir iškelia klausimą apie galimą grėsmę eilinio žmogaus laisvėms ir demokratijai, su savotišku priminimu, kokias gi laisves mes realiai turime?

VSD vadovas G.Grina pareiškė, kad kiekvienas žmogus, kuris turizmo ar verslo tikslais keliauja į Rusiją, automatiškai gali būti traktuojamas kaip potenciali grėsmė Lietuvai ir valstybės saugumui. „Kas yra mūsų kaimynas Rytuose, visi puikiai žinote. Kiekvienas asmuo, kuris ar turizmo tikslais, ar verslo tikslais kažkokiu būdu vyksta į Rusiją, kažką tai daro – tai automatiškai gali būti traktuotina kaip grėsmė. Kadangi niekas nežino, ką jis ten daro, ką jis ten veikia. Niekas nežino, kas su juo kalba. Ir VSD tikrai tokių dalykų negali išsiaiškinti“, – kalbėjo G.Grina.

Kažkokia neaiški ta VSD veikla. Rusijos agentus gaudo, gaudo ir nieko nesugaudo. Visuomenė paaudrinama, iškaitinama, tuo tarpu žiniasklaida pasikaso rankytėm, nes turi ką rašinėti, bet viskas tuo ir baigiasi. Eglė Kusaitė buvo gi kaltinama terorizmu. Ir dar turėjo nelaisvėje kurį laiką nekaltai praleisti. Kokia ji dar teroristė? E.Kusaitė teroristė? Ne, na, baikit juokus. Gudrūs paprastą žmogų jie bet kuo apkaltinti ir pasodinti nekaltai, kaip kokį sistemos atpirkimo ožį.

Tuos agentus gaudo ir nieko niekada realiai nepagauna, tik viešųjų ryšių šou užsiima, nors jie aiškiai yra ir net tarp tų pačių valdžiažmogių, kurie dirba Maskvai, tik niekas jiems nieko nedaro. Jie ir toliau vienas kitą agentais vadina ir kitokių raganų gaudymu neva užsiima, visuomenę šiurpina. Bet faktas, kad jie žaidžia su mumis. Sukelia isterijas, paranojas, ir toliau sau smaginasi kaip kokiam vaikų darželyje raganas gaudydami.

Kaip bebūtų, rusų agentai rusų agentais, bet teisybė turi būti teisybė. Žmogaus laisvės negali būti varžomos. Demokratijos negali savintis jokios VSD ir jokios policijos. Ne viena kartą faktai kalbėjo patys už save, kad žmogaus laisves Lietuvoje imta riboti. Ir šis VSD išsidavęs pasisakymas dar kartą įrodo kad Lietuva tapo kažkokia valstybė kurioje žmogaus teisės ribojamos. Kažkoks artėjantis diktatas ant Lietuvos žmonių galvos. Nejau demokratiją Lietuvoje palengva keičia kažkokia valdžiažmogių klano diktatūra? Nejau demokratija yra tik popieriuje bei apsimestiniame, veidmainiškame, kasdieniniame teatre, kurį mes vadinam gyvenimu. Kur mūsų reali demokratija? Kur mūsų reali laisvė?

Laisvas žmonių susibūrimas jau seniai ribojamas. Daugiau nei 10 protestuotojų - tai jau tada kažkokį neaiškų leidimą reikia išsiimt, kad galima būtų protestuot prieš tuos pačius valdžiažmogius, kurie tą leidimą išdavė. Tai kur ta laisvė, kai realiai uždrausti protestai? Laisvoje šalyje jokių leidimų protestams nereikia. Laisvė tik popieriuje? Protestuojant, neturint leidimo, gudrūs jie susirinkusius žmones jėga išvaikyt. Gudrūs jie su bananais per visus šonus daužyt, iš guminių kulkų šaudyt ir dujomis akis degint.

Nebijotų mūsų tie paranojikai, tai nevaikytų mūsų ir jokių leidimų protestams nereikalautų. Diktatoriaus sindromas bijoti laisvai susirinkusių savo šalies piliečių. Ar ne laikas pasveikti nuo visuotinių baimių ir paranojos? Ar ne laikas susigrąžint teisę į laisvą ir nevaržomą žmonių susibūrimą? Ar ne laikas susigrąžint demokratiją, kurią taip norima užgniaužt? Ar ne laikas atsikratyt primestų visokių baimių? Puikus pavyzdys kaip Sąjūdžio laikais žmonės pasveiko nuo visų baimių. Geras šūkis, kurio niekada nepamiršiu: "Tik nereikia mūsų gąsdinti".

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.