Kraupus Tomo grasinimas, kurį šimtai lietuvių šnabžda kasdien

Studentų bendrabutyje Tomas susirado daugiau draugų. Mėgo kompaniją ir nemažai išgerdavo. Merginų dėmesio jam taip pat netrūko.

Lietuvoje šimtai vyrų jaučiasi pamiršti, įskaudinti, prislėgti finansinių problemų, kamuojami priklausomybių, nereikalingi, neišgirsti.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Lietuvoje šimtai vyrų jaučiasi pamiršti, įskaudinti, prislėgti finansinių problemų, kamuojami priklausomybių, nereikalingi, neišgirsti.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 11, 2014, 9:19 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 4:39 PM

Studentų bendrabutyje Tomas susirado daugiau draugų. Mėgo kompaniją ir nemažai išgerdavo. Merginų dėmesio jam taip pat netrūko.

Tomas žinojo, kaip motinai sunku jį išlaikyti. Todėl užsidirbdavo rašydamas bendramoksliams referatus. Visi džiaugėsi, kaip protingai parašė, blogų įvertinimų niekas nesulaukdavo.

Deja, Tomui pritrūko laiko savo paties mokslams. Jo kursinis darbas buvo atmestas kaip plagiatas. Tai reiškė, kad už mokslą kitą pusmetį teks mokėti pačiam. 

Ši žinia Tomą išmušė iš vėžių. Kaip jis pasakys mamai? Iš ko ji sumokės?  Apie tai galvodamas Tomas gėrė savaitę.  

Jo artimiausias bičiulis Andrius ėmė nerimauti. Tomas ėmė kalbėti apie mirtį. Buvo piktas, atrodė nelaimingas. Smarkiai susipyko su savo mergina. O vieną naktį eidamas tiltu tarė: „Šoksiu, ir pagaliau bus baigta.“

Andrius bičiulį sulaikė. Įtikino dar truputį palaukti. Prašė papasakoti, kas slegia jo širdį. Andrius neabejojo, kad apie mirtį prabilęs Tomas iš tikrųjų nori gyventi. Ir buvo teisus. 

Palaikomas draugo Tomas išsiblaivė, ėmė ieškoti darbo ir jį gana greitai susirado. Jo mama net nesužinojo apie sūnaus bėdą ir nemetė pirmo grumsto ant vienturčio karsto. 

Tačiau ne visos istorijos baigiasi laimingai. Lietuvoje šimtai vyrų jaučiasi pamiršti, įskaudinti, prislėgti finansinių problemų, kamuojami priklausomybių, nereikalingi, neišgirsti. Ir kai kurie jų žengia lemtingą, tragišką žingsnį.

Higienos instituto duomenimis, pernai Lietuvoje nusižudė 1085 asmenys.  887 iš jų – vyrai. Iš gyvenimo pasitraukia ir daug jaunų vyrų.  2013 metais dėl savižudybės mirė 29 proc. (181 iš 635 mirčių) 15-29 metų jaunuolių. Iš jų - 149 vaikinai ir 32 merginos. Tai yra - 82 proc. nusižudžiusių jaunuolių buvo vaikinai.  

Kodėl vyrai žudosi dažniau?

Anot emocinę paramą telefonu teikiančios savanoriškos tarnybos „Jaunimo linija“, visame pasaulyje vyrai kelis kartus dažniau nusižudo nei moterys. Bet Lietuvoje skirtumas tarp vyrų savižudybių skaičiaus ir moterų savižudybių skaičiaus yra vienas didžiausių planetoje. 

Remiantis moksliniais tyrimais, galima išskirti keletą priežasčių:

* Vyrams sunkiau nei moterims pasakyti draugams ar specialistams, kad jiems sunku. Todėl jie rečiau kreipiasi pagalbos į specialistus. 

* Vyrai dažniau nei moterys susidūrę su krizinėmis situacijomis pradeda vartoti alkoholį ar narkotikus.

* Vyrus labiau nei moteris pažeidžia santuokos, santykių iširimas. 

* Vyrų savižudybių padidėja po ekonominio nuosmukio, jie jaučia didesnę (kartais per didelę) atsakomybę už šeimos išlaikymą, todėl jautriau reaguoja į finansinius sunkumus.

Tačiau mes drauge galime tai pakeisti. 

„Jaunimo linija“ antrus metus organizuojama savižudybių prevencijos kampaniją „Sumažink tylą“ ir kviečia Lietuvos žmonės prisidėti prie savižudybių problemos sprendimo tampant savanoriu, paaukojant ar daugiau sužinant apie pagalbą svetainėje www.sumažinktylą.lt.

Pagrindinis kampanijos tikslas – prieinamesnė pagalba jauniems žmonėms. Nepaisant to, kad per paskutinius kelerius metus „Jaunimo linijos” atsakomų skambučių procentą pavyko padidinti kelis kartus, šiuo metu galima atsiliepti tik į kas 7 skambutį. 

Šios kampanijos dalis - „Bendraukime“ kartu su  „Jaunimo linija“ skelbiamas projektas - „Sumažink tylą! Kalba vyrai“, kurios metu pagrindinis dėmesys bus skiriamas vyrų savižudybių problemai ir prevencijos skatinimui.  

Jeigu  esate neabejingas kitų likimui,  anksčiau pats galvojote apie savižudybę, bet vis dėlto įveikėte sunkumus, pasidalinkite savo istorija.

 Kaip išsprendėte problemas? Kas padėjo įveikti sunkumus, kai atrodė, kad išeities jau nėra? Gal artimųjų pagalba, gal kreipėtės į specialistus (psichologus, gydantis priklausomybes, kt.), o gal kažkas kita? 

Pasidalinkite patarimais, kaip elgtis gilią krizę išgyvenančiam vyrui. 

O gal Jūs buvote tas, kuris pastebėjo ir sulaikė žudytis pasiryžusį brangų žmogų?  Kaip Jums pavyko pastebėti, kad mylimas vyras, galvoja apie savižudybę? Kaip padėjote savo vyrui, tėvui, sūnui ar draugui? 

Patarkite, kaip laiku pastebėti vyro skausmą? Kaip padėti jam įveikti krizę ir nuvyti mintis apie savižudybę?

Savižudybių prevencijai skirta kampanija „Kalba vyrai. Sumažink tylą“ vyks rugsėjo 10 – lapkričio 10 dienomis. Dalį rašinių pakomentuos psichologas

Savo rašinius galite įkelti per langą „Atsiųsk“ savo kompiuteryje arba iš karto iš savo telefono, naudodamiesi  lrytas.lt mobiliąja versija.  O galbūt labiausiai vertinate elektroninį paštą? Tuomet jūsų laiškų laukiame bendraukime@lrytas.lt.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.