Trys priežastys, kodėl iš tavęs tyčiojasi

Ilgai mąsčiau, kaip pradėti visą tą mano rašliavą. Ir nusprendžiau, kad viskas bus taip, kaip ir priklauso.Tie, kurie skaitė mano išgyvenimus akimirkomis, kada aš buvau ties būties riba, išsakė tokių minčių, kurios mane privertė parašyti atsakymą.

Patikėkite tikrai nėra malonu girdėti, kad tu esi apsirengęs sąvartyno stiliumi, tavo batai iš konteinerio ar, kad tavo mokykliniai reikmenys yra pirkti iš bomžų.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Patikėkite tikrai nėra malonu girdėti, kad tu esi apsirengęs sąvartyno stiliumi, tavo batai iš konteinerio ar, kad tavo mokykliniai reikmenys yra pirkti iš bomžų.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Baužys

Oct 12, 2014, 1:48 PM, atnaujinta Jan 27, 2018, 3:57 PM

Pirmiausia, kas nustebino, tai kai kurių žmonių gan kritiškas mąstymas apie tai, kad esam išpaikę ir nežinom kas yra problemos. Taip, yra žmonių, kurie gimė neįgalūs fiziškai ar protiškai, yra žmonių, kurie gimė alkoholikų ar narkomanų šeimose, yra žmonių, kurie patyrė nepriteklių ar gimė karo zonose ir taip toliau. 

Bet mes kalbėsime apie tai, kas išmuša iš vėžių net ir pačius kiečiausius žmones. Tai – patyčios.

Laiks nuo laiko atsiranda tokių labai savim pasitikinčių žmonių, kurie labai gerai žino, kaip to reikia išvengti. Žinokit, ir aš tai žinau. Bet apie viską nuo pradžių. Pradėkime apie tai kas priverčia iš mūsų tyčiotis:

Išvaizda

Jau pirmais gyvenimo metais, kai mes pradedame bendrauti kieme ar mokykloje, mus ima vienaip ar kitaip užgaulioti dėl  fizinės išvaizdos.  Ir štai tada prasideda visi linksmumai. O jie dažniausiai prasideda mokykloje. Klasėje būtinai turi atsirasti vienas ar du žmonės, kurie visada sulaukia labai „malonaus“ dėmesio.

Pas mus klasėje buvo du žmonės, kurie dažniausiai sulaukdavo to „malonaus“ dėmesio. Tai aš ir dar viena mergina. Aš dėl storų lūpų buvau arkliazūbis, o mergina dėl apkūnumo – karvė. Ir ką jūs į tai atsakysit? Bus tokių, kurie aiškins, kad yra plastinės operacijos ar kad reikia mažiau valgyti. Ar tikrai? O gal man mano lūpos patinka, o tos merginos apkūnumą lemia širdies problemos? Ką jūs į tai?

O kaip jūs reaguojate, kai vaikus tarsi paskatina tėvų elgesys? Mano gatvėje buvo viena mergina, kuri buvo labai strazdanotu veidu. Ir štai vieną dieną ta mergina susipyko su kaimynų dukra. Ir, kaip jūs manote, ką kaimynų dukros tėveliai pasakė? Pirmiausia ji buvo išvadinta šūdeveide, o paskui sekė komentaras, kad, matyt, mama ją gimdydama pabezdėjo ir veidas niekaip nenusiplauna. Kaip jums toks komentaras? Puiku ar ne? Ir tokių pavyzdžių galima papasakoti tikrai ne vieną ir ne du.

Apranga ir kiti daiktai

Štai čia atsiveria visas patyčių spektras. Tai liečia apskritai visus metus, kuriuos praleidžiame mokykloje. Ir tai turbūt yra viena iš tų vietų, kur galima sumažinti patyčių skaičių.

Viskas, ką mes dėvime ar turime, irgi gali tapti patyčių objektu. Sakysite, koks skirtumas, ką turi ir kaip rengies?  Patikėkite tikrai nėra malonu girdėti, kad tu esi apsirengęs sąvartyno stiliumi, tavo batai iš konteinerio ar, kad tavo mokykliniai reikmenys yra pirkti iš bomžų. Ne kartą ir ne du teko klausytis tokių komentarų, kurie sklido ne tik į mano, bet ir į kai kurių bendraklasių pusę. Ir tai nėra labai malonūs dalykai.

Manau, kad patyčias dėl aprangos mokykloje sumažintų mokyklinės uniformos – konkreti apranga merginoms ir vaikinams. Tada visi bus vienodi. Pradės šaukti, kad nebeliks unikalumo ar išraiškos laisvės. Tikrai liks, bet mokykla ne  podiumas ar striptizo baras. 

Pinigai

Tai  pagrindinė ir viską apibendrinanti dalis. Tai štai čia yra tas dalykas, kuris labiausiai leidžia pinigingų tėvelių atžaloms tyčiotis iš tų, kurių tėvai pinigų neturi. Aš pats tokių atvejų žinau.

Įsivaizduokite, jūs patariate savo vaikui duoti į kailį tam, kuris iš jo tyčiojasi.  Jūs tikrai manote, kad tai yra geriausias būdas? Gal ir taip. Bet tokiu atveju galite patys labai skaudžiai pasvilti užpakalius, o jūsų vaikai gali išvis negrįžti namo.

Kodėl taip manau? O jei jūs, tiksliau, jūsų vaikai, užkabins kažkokio labai įtakingo ar turtingo papunio sūnelį ar dukrelę? Pasekmės gali būti skaudžios. Dažnai net būna taip, kad turtingesnių tėvelių vaikeliai turi didesnes teisės klasėje todėl, kad mokytojai būna atitinkamai „patepti“.

Ne vieną kartą teko girdėti, kad tokie „piniguočiai“ tiesiog grasina: jei jų vaikams kažkas atsitiks, tai tėveliai neišeis iš teismų, o jų vaikams visam gyvenimui bus sugadinta ne tik mokyklinė, bet ir profesinė karjera.

Teko susidurti su tokiu atveju, kada vieno pažįstamo sūnus, neištvėręs atvirų patyčių, trukusių ilgiau kaip metus, „davė malkų“ vienam išpuikusiam turtingų tėvų lepūnėliui. Tada prasidėjo tokie cirkai, kokius retai gali pamatyt. Teisminiai procesai vyko ilgokai, atsirado neaiškių liudininkų, o prakirsta lūpa tapo sunkiu kūno sužalojimu.

Pinigai lemia ir tai, kad tavo draugų ratas bus nemažas, ir dažniausiai tokio „veikėjo“ pakurstyti bendraklasiai iš tavęs padarys nuolatinį atpirkimo ožį. Na, o merginas tokie vaikinai irgi traukia – vaikinas, turintis pinigų, madingus rūbus ir mašiną, tikrai jas vilioja. Būtų galima dar ilgai ir prasmingai šnekėti, bet šiam kartui galbūt pakaks. Tikiuosi, kad tai privers kai kuriuos žmonės susimąstyti. Ypač tėvus.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.