Piktiems straipsnių komentatoriams: o ką esat pasiekę patys?

Lietuvoje yra išties daug problemų: emigracija, didelė socialinė atskirtis, atlyginimai – vieni mažiausių Europos Sąjungoje, nedarbas ir t.t. Nenuostabu, jog dauguma gyventojų skendi neviltyje.

Autoriaus nuomone, komentatorių pyktį lemia gyvenimo sunkumai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Autoriaus nuomone, komentatorių pyktį lemia gyvenimo sunkumai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jonas Valaitis

Nov 18, 2014, 10:53 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:27 AM

Nematydami geresnio gyvenimo prošvaisčių, žmonės tampa agresyvesni. Todėl susikaupusias emocijas reikia kur nors išlieti. Ir atsiveria plati erdvė tai padaryti – visagalis internetas kiekvieno paslaugoms. Kol vieni santykius aiškinasi „Facebook'e“, kiti lieja neviltį naujienų portaluose.

Argi nenuostabu, kai perskaitęs straipsnį, anonimiškai jį gali išdėti į šuns dienas? Štai, puikus pavyzdys – Vitalijos Butkutės parašytas straipsnis „Vokietijoje gyvenanti emigrantė drąsiai atsiduoda savo aistroms“. Straipsnyje rašoma apie emigrantės pomėgius, pabrėžiama meilės darbui svarba.

Tačiau buvo vos vienas kitas žmogus, bandantis įžvelgti prasmę merginos darbuose. Didžiajai komentatorių daliai kliuvo viskas: pradedant merginos išvaizda ir baigiant jos darbų kokybe.

Mielieji, leiskite jūsų paklausti, o ką Jūs tokio svarbaus gyvenime nuveikėte, jog galite šitaip kritikuoti kuriantį žmogų? Gal sukūrėte pripažinimo sulaukusį meno šedevrą? Tapote profesionaliu kritiku? Esat modelis? Jeigu ir tapote tokiais, tai tada labai stebėtina, kad jūsų komentarai tokios žemos kultūros.

Pagiežos kupini žodžiai bei žeidžiantys komentarai gali sužlugdyti daugelio straipsnių veikėjus. Ar kada susimąstėte, kaip pasijustumėte, jeigu kelios dešimtys ar net šimtai žmonių pradėtų jus kritikuoti dėl mažų mažiausiai absurdiškų dalykų? Neverta „stumti“ ant žmonių, kurie dar stengiasi pakelti visuomenės kultūrą, kuria darbus bei įžvelgia prasmę kad ir mažiausiuose dalykuose. Juk tik tokie žmonės „stumia“ visuomenę į priekį.

Gyvename demokratinėje šalyje. Tačiau demokratija taip pat privalo turėti aiškią ribą. Demokratinėje šalyje turime žodžio laisvę, galime laisvai reikšti savo nuomonę, tačiau nuomonės reiškimo forma verčia tik susimąstyti – ar mūsų šalies kultūra iš tiesų yra bent pakenčiamo lygio?

Užsienio naujienų portaluose tarp komentatorių kylančios diskusijos tik retais atvejais pasibaigia kone „skerdynėmis“. Lietuvoje tokie apsižodžiavimai „kremlinių“, „bereteninkų“, „landsberginių“, „dešimtrubilnių“ vardais – toleruojami. Tai ar apie tokią žodžio laisvę mes galime kalbėti?

Būčiau neteisus, sakydamas, jog visi komentatoriai yra pikti. Be abejo, yra daug gerų žmonių ir norisi tikėti, jog jų yra kur kas daugiau negu tų, kuriems tik ir knieti parašyti be galo daug įžeidimų. Turiu viltį, jog dauguma normalių žmonių tiesiog nesilanko komentarų skiltyse ir būtent todėl jų nematome.

Na, o sveiką protą išlaikiusiems komentatoriams norėčiau palinkėti nenusiristi iki absurdiško lygio. Tikiuosi, jog kada nors žmonės taps ne tokie pikti vieni kitiems. Kam rietis komentaruose bei gadinti ne tik savo, bet ir kitų nuotaiką? Ugdykime komentarų kultūrą savo šalyje!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.