Pradedantysis vairuotojas senbuviams: „Vairuojate siaubingai!“

Prieš kurį laiką nusprendžiau gauti vairuotojo pažymėjimą. Nei labai norėjau, nei to bet kokiais būdais stengiausi išvengti, tiesiog žinojau, kad ateityje jo tikrai prireiks. Maža ką, gal tada, kai jau tikrai prireiks vairavimo įgūdžių, visai neturėsiu laiko mokytis – juk man jau ne 20 metų, o įsipareigojimų turiu nemažai.

Kadangi ėmiau kurti savo verslą, pajutau, kad turint automobilį visi reikalai tvarkomi tikrai greičiau.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kadangi ėmiau kurti savo verslą, pajutau, kad turint automobilį visi reikalai tvarkomi tikrai greičiau.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Darius V.

Jan 12, 2015, 3:37 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:58 AM

Kadangi ėmiau kurti savo verslą, pajutau, kad turint automobilį visi reikalai tvarkomi tikrai greičiau. Taigi nuėjau į vieną vairavimo mokyklą. Teoriją išmokau savarankiškai, išlaikiau egzaminą „Regitroje“, tada prasidėjo vairavimas.

Niekada iki tol nekeikdavau vairuotojų – mane veždavo autobusas ar taksi, ir man to visai užtekdavo. Nepastebėdavau nei ženklų, nesidairydavo per veidrodėlius, tik kartais girdėdavau, kaip taksi vairuotojai keikia kitus eismo dalyvius ir jiems pypina. Nekreipiau dėmesio iki tol, kol pats pradėjau vairuoti.

Kreipiuosi į kai kuriuos vairuotojus. Ar žinote, kad jūs vairuojate siaubingai? Taip, būtent tai ir noriu pasakyti. Posūkio nerodymas, landžiojimas iš vienos juostos į kitą be menkiausio signalo, kad jūs ruošiatės tai daryti. Ištisinės linijos kirtimas arba dar blogiau – per savo skraidymus jūs sukeliate avarines situacijas, kurios gali baigtis liūdnai, jei jūsų kelyje pasitaikys toks kaip jūs ar mažiau patyręs vairuotojas.

Man vairuojat kartais tikrai kyla rimtas klausimas – kada jūs pastarąjį kartą skaitėte taisykles? Atrodo, kad seniai, jei taip iš viso buvo.

Jau nekalbu, kas darosi žiedinėje sankryžoje – įvažiuodami posūkį rodote, o išvažiuodami ne. Gal galite, pasakyti, kaip taisyklėse parašyta? Taip sakau ne po vieno važiavimo su instruktoriumi. Panašių atvejų daugybė. Žinoma, pats anaiptol nevairuoju tobulai, nes dar tik mokausi ir pritariu visiems griežtiems „Regitros“ reikalavimams. Pagrindinis motyvas, kad kai kurie jau išmokusieji naujokams rodo tikrai ne kokį pavyzdį, jei tai iš viso galima pavyzdžiu vadinti.

Pamenu, kai mano žmonos mama neseniai pasakojo, kaip ji laikė vairavimo egzaminus. Laikyti egzamino atėjo su dar penkiomis moterėlėmis, kiekvienai davė važiuoti po du šimtus metrų, jei sugebėjo pajudėti iš vietos ir nuvažiuoti tą atstumą be klaidų, jos jau buvo išlaikiusios egzaminą. Tai buvo seniai, prieš daugiau nei dvidešimt metų. Dabar tokių niekas nepraleistų. Bet keliuose taip išlaikiusių ir siaubingai vairuojančių pilna.

Prisėskite ir perskaitykite taisykles. Ir nesakykite, kad taip, kaip vairuojate, yra jūs reikalas. Anaiptol. Čia visų mūsų reikalas, nes kuo įžūliau jūs vairuojate, tuo kitiems tampa sunkiau. Tad atsiverskite dar kartą Kelių eismo taisykles ir galbūt sužinosite šį tą naujo.

Kyla klausimas, kaip man sekasi vairuoti? Ačiū, gerai, vairuotojo pažymėjimas – jau mano rankose!

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.