Piktina aukštos kainos Lietuvoje? Žinau, kodėl taip yra

Mane kaip ir jus piktina kainos Lietuvoje, bet aš bent suprantu, kodėl jos tokios. Pabandysiu paaiškinti ir jums.

Dažnai žiniasklaidos priemonėse kyla diskusijos apie kainas. Vieni sako, kad Lietuvoje viskas brangu, o užsienyje kainos mažesnės, kad mūsų netenkina toks gyvenimas.<br>P.Mantauto nuotr.
Dažnai žiniasklaidos priemonėse kyla diskusijos apie kainas. Vieni sako, kad Lietuvoje viskas brangu, o užsienyje kainos mažesnės, kad mūsų netenkina toks gyvenimas.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Linas

Feb 20, 2015, 10:05 AM, atnaujinta Jan 12, 2018, 3:19 PM

Dažnai žiniasklaidos priemonėse kyla diskusijos apie kainas. Vieni sako, kad Lietuvoje viskas brangu, o užsienyje kainos mažesnės, kad mūsų netenkina toks gyvenimas. Pirmas dalykas, su kuo mes save lyginame? Nepastebėjau, kad tai būtų Latvija, Rumunija ar Bulgarija.

Visada mes save lyginame su Vokietija, Didžiąja Britanija, Nyderlandais ar švedais ir tada kyla nepasitenkinimo banga, kad kainos pas mus didelės, atlyginimai, palyginti su tokiomis kainomis, maži ir t.t. Bet iš pradžių pažiūrėkime į Lietuvą, koks čia klimatas.

Lietuvoje yra šalčiau ir viskas automatiškai kainuoja brangiau: kanalizacija, infrastruktūra, namo statyba, vamzdynai, elektros tinklai, žieminiai drabužiai, automobilio priežiūra ir t.t. Visa tai reikia prisiminti kalbant apie kainas. Antras dalykas, mes neturime jokių išteklių: naftos, dujų, anglies, geležies. Viskas, kas pas mus yra, – tai tik žemė, jokio turizmo, nes tam klimatas nepalankus.

Lietuvoje ir istorija blogai susiklostė, mes neturėjome kolonijų, vergų. Pažiūrėkime į Nyderlandus: juos pastatė vergai, arba į Vokietiją, kurią po karo atstatė emigrantai, o kur dar faktas, kad mus kelis kartus okupavo. Po paskutinės okupacijos čia neliko nieko, viskas sugriuvo ir dar per pirmus 5 metus viskas buvo pasisavinta visokių aferistų bankų ir politikų. Tad apie ką mes kalbame? Kodėl mes lyginamės su tomis šalimis, kur to nėra?

Lietuvoje net senų verslų nėra, nėra jokio elito. Taip pat Lietuva nieko ilgai neparduodavo, o kai susivokė, buvo vėlu, kas dabar iš mūsų pirks agurkus, kai Nyderlandai siūlo pigiau, arba pomidorus, kuriuos siūlo ispanai.

Mums telieka visus produktus siūlyti Rusijai. Ir čia tik paprasti pavyzdžiai, nekalbant apie automobilius ir panašiai. O kiek mums dar plovė smegenis, kad ateis investicijos iš užsienio? Atėjo jos, ir viską mes atidavėme. Ir negalvokite, kad jos pelną paliks čia. Viskas lieka ten, iš kur tos investicijos atėjo. Nes kapitalas nei valstybinis, nei privatus. O kur dar bankai? Mes net savo banko neturime. Jūs dabar pažiūrėkite, kiek mes rinkos atidavėme užsienio kapitalams? Be to, mes esame bendroje ekonominėje zonoje, t.y. ES, ir todėl pas mus kainos bus tokios, kokios ir likusioje Europos dalyje, ir kitokios jos būti negali, o atlyginimai priklauso nuo vidinių išteklių ir valstybės galios. Viso to mes neturime.

Mokesčiai Lietuvoje nedideli ir nerėkite, kad dideli, mes juk lyginamės su Vokietija ir Skandinavais, tad ir mokesčius palyginkime, nes kainas juk lyginame, ar ne? Žinoma, kaip Lietuva surinks mokesčių, kai žmonės nevartoja. Todėl automatiškai mes nesurenkame mokesčių, nes nėra gamybos ir vartojimo, klesti šešėlis ir todėl algų biudžetininkams nėra iš kur mokėti. Pensijos mažos, nes mokesčių nesurenkame. Visa tai susiję su tuo, ką aprašiau viršuje. Dar vienas dalykas – mūsų visuomenės struktūra nesubalansuota, tad per daug žmonių, turinčių aukštąjį išsilavinimą, ir paprastam darbuotojui nėra darbo vietos.

Aš tikrai nežadu diskutuoti, ką daryti, kad algos kiltų, tiesiog tai yra paprasčiausias pavyzdys ir pagrindas, kad žmonės suprastų, kodėl kainos didelės, o algos mažos.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.