Kiauliukais išvadinti jaunavedžiai kaunietei užkūrė pirtį

Pirmadienį mano asmeniniame socialinio tinklo profilyje buvo pasidalyta pilietinio akto išraiška – išmėtytų šiukšlių nuotraukomis, darytomis viešame Kauno botanikos sode, į kurį patenkama tik su mokamais bilietais. Aš, kaip sąmoninga Lietuvos pilietė, kuriai svarbu, kokioje aplinkoje gyvename, pati niekada nešiukšlinu ir negaliu toleruoti tą darančių.

Buvo išties nesmagu su mažamečiais vaikais braidyti po tuščius alkoholio butelius bei kitas šiukšles, todėl nelikau tam abejinga ir pasidalijau šia žinia su savo socialinio tinklo draugais.<br>Skaitytojos nuotr.
Buvo išties nesmagu su mažamečiais vaikais braidyti po tuščius alkoholio butelius bei kitas šiukšles, todėl nelikau tam abejinga ir pasidalijau šia žinia su savo socialinio tinklo draugais.<br>Skaitytojos nuotr.
Atlikau savo pilietinę pareigą ir ramia širdimi gyvenau sau toliau, iki tol, kol už savo pilietiškumą sulaukiau grasinimų gyvybei bei policijos pareigūnų vizito, mat jaunieji savo ketinimus kreiptis į policiją įvykdė.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Atlikau savo pilietinę pareigą ir ramia širdimi gyvenau sau toliau, iki tol, kol už savo pilietiškumą sulaukiau grasinimų gyvybei bei policijos pareigūnų vizito, mat jaunieji savo ketinimus kreiptis į policiją įvykdė.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dovilė

May 29, 2015, 11:00 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 10:58 PM

Buvo išties nesmagu su mažamečiais vaikais braidyti po tuščius alkoholio butelius bei kitas šiukšles, todėl nelikau tam abejinga ir pasidalijau šia žinia su savo socialinio tinklo draugais.

Tai, kad dalis šiukšlių buvo su kažkokių, man visai nepažįstamų asmenų veidais, situacijos nė kiek nekeitė – jei žmonės, kurie klijuoja savo atvaizdus ant alkoholio butelių, alkoholį vartoja viešoje vietoje, kur nuolatos vaikšto šeimos su mažamečiais vaikais, nepasirūpina, kad tie patys buteliai su jų atvaizdais nebūtų išmėtyti viešoje vietoje, t.y. nepasiima šiukšlių su savimi – tai jau nebe mano ir kitų po parką vaikštančių asmenų reikalas, o jų pačių.

Situacijos nekeičia ir Botanikos sodo direktorės minimas mistinis benamis, rausiantis šiukšles parke, už įėjimą į kurį reikia mokėti nusiperkant bilietą: šiukšlės su jaunavedžių atvaizdais tiesiog mėtėsi viešoje teritorijoje, nes šiukšlių dėžėje ar aplink ją tas šiukšles paliko patys šventės dalyviai.

(Beje, Botanikos sode lankausi labai dažnai, bet nė karto ten nėra tekę matyti benamių, vis dėlto įėjimas kainuoja beveik du eurus, bet galbūt čia tik man pasisekė jų nesutikti...)

Atlikau savo pilietinę pareigą ir ramia širdimi gyvenau sau toliau, iki tol, kol už savo pilietiškumą sulaukiau grasinimų gyvybei bei policijos pareigūnų vizito, mat jaunieji savo ketinimus kreiptis į policiją įvykdė. Ar mane tai nustebino? Atvirai – taip.

Nes aš galbūt ir naivi, bet tikiu, kad Lietuvoje gyvena daug sąmoningų žmonių, kad mano aprašomas įvykis yra toks banaliai aiškus ir dažnas, jog tas įrašas atliks tiesiog prevencinį tikslą – kiekvieną, pamačiusį tas nuotraukas, o ne kažkokį konkretų žmogų, privers susimąstyti, kaip iš tikro negražu ir gėdinga yra šiukšlinti viešose vietose. Ir jei kada nors taip elgėsi, galbūt daugiau nebesielgs.

Bet viskas išėjo kiek kitaip. Policija, grasinimai, su atvaizdais save sutapatinusių žmonių ir jų draugų atakos socialiniame tinkle – štai kokia yra parodyto pilietiškumo kaina. Pilietiškam būti labai sunku – baugu, kai grasina už tai tave nušauti, skaudu  paaiškinti septynmečiam piliečiui, kuris kartu braidė po tas šiukšles, kodėl policija važiuoja ne pas tuos, kurie šiukšlina, o pas tuos, kas tam yra neabejingas ir netoleruoja.

Tačiau ar aš kitą kartą, patyrusi tiek neigiamų emocijų, dar elgsiuosi pilietiškai? Atsakymas vienareikšmis – TAIP! Juk kaip ten sakoma: jei nori, kad pasaulis keistųsi, būk tuo pokyčiu pats. Ir aš būsiu, ir mano pavyzdžiu seks mano vaikai, o tai jau yra labai daug.

Be to, negaliu nepasidžiaugti, kad šitiek žmonių Lietuvoje neliko abejingi – žiniasklaidoje pasirodžius pačių jaunųjų inicijuotam straipsniui, kuriame jie gynė savo pozicijas, ypatingo ir stipraus palaikymo iš žmonių susilaukiau aš. Nuostabu jausti, kad ne tik artimieji, giminės ir draugai palaiko, bet ir visai nepažįstami žmonės, kurie yra tokie pat pilietiški ir  gyvena vadovaudamiesi tokiomis pat vertybėmis, kaip ir aš.

Dėkoju jiems visiems, nes palaikymas leidžia ir toliau gyventi ir elgtis pilietiškai.

Dar vienas dalykas, kuriam negaliu likti abejinga, yra tas, kad, kaip suprantu, jaunavedžiai ar kuris vienas iš jų kreipėsi į policiją dėl, jų pačių manymu, privataus intereso, t.y. dėl šmeižimo ar įžeidimo. Policijos dalyvavimas tokiose situacijoje, manyčiau, yra visiškai nederamas, kadangi niekada neneigiau, kad būtent aš, o ne kas kitas paviešino šiukšlių ir šiukšlintojų nuotraukas privačiame profilyje socialiniame tinkle.

Tol, kol policija vyko pas mane (o atvyko net ne vienas, o du pareigūnai), kažkam nebuvo suteikta būtina policijos apsauga ir pagalba. Taigi policijos principai „Ginti. Saugoti. Padėti“ naudojami iškreiptai ir neatitinka, kaip aš ją suprantu, policijos paskirties.

Bet jeigu toks policijos pareigūnų vizitas reikš teisines pasekmes asmenims, šiukšlinusiems viešoje vietoje ar vartojusiems alkoholinius gėrimus viešoje vietoje (nemanau, kad tie buteliai būtų atsivežti iš kur nors kitur, t.y. iš vietų, kur alkoholį vartoti yra leidžiama), tada tebūnie, tegul tas policijos pareigūnų vizitas pasitarnaus didesnio teisingumo ir bendros gerovės tikslams.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?