Įvykis Vilniaus kavinėje merginą sukrėtė ir privertė susimąstyti

Tiesiog negaliu neparašyti – tikiuosi kad kas nors iš jūsų sureaguos ir padės neįgaliems priminti, kad jie mums yra svarbūs!!! Jau apie gėjus, lesbietės, transvestitus, transseksualus ir jų teises diskutuojama kur kas daugiau nei apie ekonominę padėtį, mūsų senolius, neįgaliųjų integraciją, apie jaunimo perspektyvas ir emigraciją...

Atsisukau į kavinukės personalą pasižiūrėti, kaip jie reaguoja – reakcija buvo nulinė, tarsi čia taip įprasta.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Atsisukau į kavinukės personalą pasižiūrėti, kaip jie reaguoja – reakcija buvo nulinė, tarsi čia taip įprasta.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Neįgalus žmogus ne visada gali už save pakovoti. Bet nė vienas negalime likti abejingas.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Neįgalus žmogus ne visada gali už save pakovoti. Bet nė vienas negalime likti abejingas.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Ernesta Bagdonaitė

2015-07-09 13:28, atnaujinta 2017-10-27 05:11

Bet štai aną dieną, grįžusi iš trumpučių atostogų pakilios nuotaikos ir pailsėjusi, stabtelėjau kavinukėje atsigerti kavos. Mūsų sostinėje.

Įėjusi iš karto pamačiau du  besišypsančius, laimingus žmones, kurie turėjo negalią (sėdėjo neįgaliųjų vežimėliuose).  Žmonės, tikrai perkopę 45 metų ribą, gėrė kavutę, šnekučiavosi. Ir štai atėjo lemtingas momentas, kuris mane sukrėtė iki širdies gilumų ir privertė dar kartą susimąstyti...

Sostinės kavinukėje neįgaliai moteriai reikėjo į tualetą. Aišku, su vežimėliu nebuvo galimybės į jį patekti, tai moteris, kuri neturi abiejų kojų, su gražia suknele ir šypsodamasi išsikėlė save iš vežimėlio, atsidarė tualeto duris ir į jį įšliaužė. Taip, taip – įšliaužė į tualetą, rankomis tempdama savo kūną.

Tuo metu atsisukau į kavinukės personalą pasižiūrėti, kaip jie reaguoja – reakcija buvo nulinė, tarsi čia taip įprasta...

Prasidarius tualeto durims, moters laukė vyras, kuris taip pat sėdėjo neįgaliojo vežimėlyje. Jis palaikė vežimuką, kol moteris save į jį įsikėlė vėl... Moteris kukliai apsižvalgė, nes, aišku, ne vienas kavinukės lankytojas atsisuko pasižiūrėti, kas čia darosi.

Moters skruostai buvo paraudę. Suprantama, nes ji tarsi buvo pažeminta – nori į tualetą, negali įeiti, šliaužk rankomis, tavo problema. Tačiau moteris apsižvalgė, susitvarkė, pasitvarkė plaukus, žavią suknelę, nusišypsojo ir pasakė vyrui: „Važiuojam iš čia.“

O dabar jūs man pasakykit, kaip reikia reaguoti, kai dėl garsiausio mūsų transseksualo visa žiniasklaida mirga, kad jam reikia atskirų tualetų ir persirengimo kabinų, nes jo nei moterys, nei vyrai nenori priimti į tualetą? Kai tuo metu neįgalus žmogus po tualetus turi šliaužti savo rankomis...

Kur neįgalus žmogus, kad ir kaip tą neigtų ir ką besakytų, jis automatiškai yra tarsi gyvenimo nuskriaustas – nors ir laimingas, tačiau žeminamas mūsų politikų, socialinės aplinkos. Realybė tokia, man gali sakyti kas ką nori.

Neįgalus žmogus, ypač turėdamas fizinę negalią, negali laisvai patekti visur, kur nori – į teismo sales, kino teatrus, spektaklius, pramogų parkus, tualetus, galiausiai net į kai kurias parduotuves, sporto sales, kai kurie net iš namų išeiti negali... Aišku, kai kurios kavinės, prekybos centrai yra pritaikę aplinką ir neįgaliam žmogui.

Tai jūs man pasakykit – kad jau turi negalią, tai reikia sėdėti namie? Niekur neiti ir lėtai klimpti į depresiją? Neįgalus žmogus ne visada gali už save pakovoti. Bet nė vienas negalime likti abejingas. Nes žmogiškumas + vertybės + moralė yra svarbiausios savybės, kurias turi turėti žmogus!

Mums visiems dar reiktų pasimokyti iš neįgaliųjų gyvenimo džiaugsmo, supratingumo, kantrybės. Būtent – kantrybės. Neįgalūs žmonės kantriai reaguoja į patyčias, į negalėjimą normaliai ir pilnavertiškai integruotis, į žmonių aštrius žvilgsnius... Jau finansų temos net nebeliečiu – neįgalūs dažnai ir į darbą nepriimami, todėl gyvena iš to, ką duoda valstybė. Manot, ji duoda pakankamai?

Dar egzistuoja mąstymas, kad neįgalus – tarsi koks raupsuotas žmogus... Žmonės, mes visi kad ir rytoj galim patys tapti neįgalūs: eisim per gatvę, koks girtas vairuotojas nutrenks ir galiausiai net mūsų teisėsaugos liks nenubaustas. Nes teisėsauga jau parodė savo požiūrį į girtus vairuotojus, kurie užmuša arba suluošina žmonės... Šlykštu!!!

Linkiu visiems iki vieno suprasti, kad mes esame žmonės – ne gyvuliai ir ne robotai, bet žmonės, turintys jausmus, emocijas. Nesvarbu, ar sergam, ar ne. Tik mes galime vienas kitą palaikyti ir padėti. Nepraraskime žmogiškumo.

Žmonės, jeigu ir turit negalią, prisiminkite – jūs ne vieni – mes su jumis!!! Širdimi ir protu!!! Jėgomis ir pastangomis!!!  Kai jums skauda, kad nėra tinkamos neįgaliųjų integracijos Lietuvoje, prisiminkite, kad mums skaudu taip pat...

Pykit, liaudis, nepykę su tais savo gėjais ir lesbietėms, bet kol Lietuva nepasirūpins mūsų senoliais, jaunimu, ir neįgaliųjų pilnavertiška integracija, tol apie mažumas negali būti nė kalbos... Nustokime skriausti vieni kitus!

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.