Reta liga susirgusiai moteriai – valstybės antausis

Praradusi viltį ir jėgas, laukdama gydymo, kreipiuosi į Jus pagalbos ir patarimo. 2004 metais susirgau skydliaukės meduline karcinoma PT2. Man buvo atlikta operacija ir pašalinta skydliaukė, paskirtas spindulinis gydymas.

Atliktas tyrimas parodė, kad liga progresuoja.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Atliktas tyrimas parodė, kad liga progresuoja.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Po dviejų mėnesių laukimo gavau atsakymą, kad vaisto man neskirs.<br>T.Bauro nuotr.
Po dviejų mėnesių laukimo gavau atsakymą, kad vaisto man neskirs.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Birutė Vaišnienė

Jul 13, 2015, 1:16 PM, atnaujinta Oct 26, 2017, 12:56 PM

Po gydymo jaučiausi gerai, dirbau savo mylimą darbą su vaikais. Jau 25 metus esu Elektrėnų sporto mokyklos rankinio trenerė. Kasmet tikrinausi sveikatą. Liga neprogresavo.

Pastaruoju metu pradėjau jaustis blogiau – jaučiau nuovargį. Atliktas tyrimas parodė, kad liga progresuoja. Galiausiai buvo atliktas radiologinis viso organizmo tyrimas ir aptiktos daugybinės metastazės kauluose. Taip gavau tarsi antrąjį šaltą dušą, kurį turiu priimti. 

Mano liga yra reta, tad chemoterapija bei spindulinė terapija yra netaikoma ir neveiksminga. Šiai ligai gydyti, deja, bet yra vienintelis efektyvus vaistas Œ– „Vandetanibas“.

Mano gydytoja onkologė parašė prašymą Valstybinei ligonių kasai dėl šio vaisto kompensavimo. Gydymo kursas gali trukti iki metų. Gydymas šiais vaistais mėnesiui kainuoja 8000 eurų.

Po dviejų mėnesių laukimo gavau atsakymą, kad vaisto man neskirs. Kito gydymo metodo man taikyti negali. 

Gydymo kursas gali trukti iki metų. „Vandetanibo“ mėnesio kursas kainuoja apie 8000 eurų. Po dviejų mėnesių iš VLK buvo gautas atsakymas, kad vaisto man neskiria. Kito gydymo metodo man taikyti negali.

Tad du mėnesius gyvenu visiškoje nežinioje ir nežinau, kas bus toliau. Jau 53 metus esu Lietuvos pilietė, kuri dirba virš 30 metų biudžetinėje įstaigoje pedagoginį darbą. Visą šį laiką mokėjau mokesčius valstybei, o dabar esu palikta likimo valiai su progresuojančiu vėžiu. 

Suvokiu, kad man joks gydymas apskritai nebus skiriamas, bet nenoriu pasiduoti, nes manau, kad turiu teisę gyventi. Auginu nepilnametę dukrą, kuriai aš dar esu reikalinga. Nors gyvename demokratinėje valstybėje, tačiau vėžiu sergančiam žmogui buvo uždarytos visos durys. Nežinau, ką man daryti toliau. Esu palūžusi ir bandau atrasti jėgų nepasiduoti, galbūt dar yra kokia nors išeitis? 

***

Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos komentaras:

„Pirmiausia, apgailestaujame dėl susidariusios situacijos, patiriamų sunkumų. Suprantame sudėtingą pacientės padėtį ir linkime jai stiprybės. Norėtume atkreipti dėmesį, kad VLK gali kompensuoti brangių vaistų įsigijimo išlaidas tik pagal nustatytą tvarką, laikantis teisės aktuose įtvirtintų reikalavimų, kurių pažeisti – nevalia.

Visais atvejais turi būti įvertinama ir vaisto terapinė vertė, ar jis yra efektyvus ir tinkamas tam tikroms ligoms gydyti. Vaistas „Vandetanib“ – ne išimtis. VLK mielai kompensuotų visus prašomus vaistus pacientams, jei tam būtų galimybių. Deja, jų ne visada yra.

Šis vaistas šiai pacientei ir kitiems mūsų šalies pacientams, sergantiems skydliaukės meduline karcinoma, galėtų būti kompensuojamas dviem atvejais. Pirmiausia, jis turėtų būti skirtas gydyti labai retai ligai. Deja, medulinė skydliaukės karcinoma nėra priskiriama prie labai retų ligų, kuria serga ne daugiau kaip 1 iš 250 000 gyventojų. Kitu atveju, šis vaistas galėtų būti kompensuojamas, jei jis būtų įtrauktas į mūsų šalyje veikiančią vaistų kompensavimo sistemą.

Deja, jis nėra įtrauktas. Norint tai padaryti, reikalinga šio vaisto gamintojo paraiška bei reikiami dokumentai. Juos reikėtų pateikti specialiai Sveikatos apsaugos ministerijos komisijai, kuri sprendžia naujų vaistų įtraukimo klausimus į kompensavimo sistemą. Tik šiai komisijai priėmus sprendimą minėtas vaistas galėtų būti kompensuojamas. Taigi tam reikalinga gamintojų paraiška, todėl ragintume ją pateikti.

Be to, yra ir dar viena galimybė. Yra nemažai atvejų, kai gamintojai ar vaistų tiekėjai nusprendžia pacientams skirti reikiamus vaistus savo iniciatyva neatlygintinai, kai jie nėra kompensuojami Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. Jie turi tokią teisę ir šiuo metu galiojantys teisės aktai to nedraudžia daryti. Norėtume atkreipti dėmesį, kad VLK nuolat deda pastangas į kompensavimo sistemą įtraukti naujus vaistus.

Štai šiemet pradėti kompensuoti 24 inovatyvūs vaistai skirti melanomai, metastazavusiai bazalinių ląstelių karcinomai, idiopatinei trombocitopeninei purpurai, mielodisplazijos sindromui, krūtinės anginai, žmogaus imunodeficito viruso sukeltai ligai, III funkcinės klasės plaučių arterinei hipertenzijai, inkstų ląstelių II eilės gydymui, sergantiems Hodžkino ir ne Hodžkino limfoma. Šiuos vaistus pacientai jau gali įsigyti nuo birželio mėnesio.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.