Ligos prispaustą vyrą nuvylė ir gydytojai, ir darbdavys

Neįgaliu tapęs ukmergiškis Vidmandas Augūnas iškart neteko ir darbo. Dvylika metų bendrovėje „AASE“ apsaugininku dirbęs vyras mano, kad yra pajėgus toliau dirbti, todėl savo darbdavį apskundė Valstybinei darbo inspekcijai.

Dvylika metų bendrovėje „AASE“ apsaugininku dirbęs vyras mano, kad yra pajėgus toliau dirbti, todėl savo darbdavį apskundė Valstybinei darbo inspekcijai.<br>D.Zimblienės nuotr.
Dvylika metų bendrovėje „AASE“ apsaugininku dirbęs vyras mano, kad yra pajėgus toliau dirbti, todėl savo darbdavį apskundė Valstybinei darbo inspekcijai.<br>D.Zimblienės nuotr.
Neįgaliu tapęs ukmergiškis Vidmandas Augūnas iškart neteko ir darbo.<br>D.Zimblienes nuotr.
Neįgaliu tapęs ukmergiškis Vidmandas Augūnas iškart neteko ir darbo.<br>D.Zimblienes nuotr.
„AASE“ direktorius Petras Ušinskas teigia, kad apsaugininkas turi būti sveikas ir fiziškai stiprus, nuovokus, energingas, psichologiškai tvirtas ir mokantis bendrauti.<br>D.Zimblienes nuotr.
„AASE“ direktorius Petras Ušinskas teigia, kad apsaugininkas turi būti sveikas ir fiziškai stiprus, nuovokus, energingas, psichologiškai tvirtas ir mokantis bendrauti.<br>D.Zimblienes nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Daiva Zimblienė

Jul 28, 2015, 12:45 PM, atnaujinta Oct 23, 2017, 1:23 PM

„Taip negalima elgtis, tai nežmoniška. Jei jau patekai į bėdą – niekam nesi reikalingas, iškart iš darbo išspiria lauk. Aš tikrai galiu dirbti šį darbą, o jei jau darbdaviui užkliuvo mano negalia, galėjo bent pasiūlyti kitą, lengvesnį darbą.

Manau, kad mano negalia buvo pasinaudota ir taip su manimi susidorota, kadangi vietoj manęs į darbą iškart buvo priimtas bendrovės vadovo senas pažįstamas, buvęs policijos pareigūnas“, – sakė V.Augūnas.

Šaukavos kaime vienas gyvenantis išsituokęs 52 metų vyras pastaruosius ketverius metus jautėsi blogai – greit pavargdavo, o susinervinęs jausdavo, kad darosi vis sunkiau judėti.

Praėjusių metų pabaigoje jam buvo diagnozuota išsėtinė sklerozė. Dėl šios ligos V.Augūnas kreipėsi į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą, kuri šių metų vasarį paskelbė savo išvadą – vyro darbingumas tesiekia 40 procentų, tad jis negali dirbti darbo, susijusio su nuolatiniu sėdėjimu, stovėjimu, vaikščiojimu ir kt.

Pateikęs darbdaviui pažymą dėl neįgalumo, V.Augūnas buvo jo pasiųstas atlikti neeilinį sveikatos patikrinimą. Remdamasi minėta pažyma ir joje nurodytais rizikos veiksniais, bendrovės „Vilkmergės klinika“ gydytojų komisija paskelbė, jog V.Augūnas negali dirbti apsaugos darbuotojo darbo.

Gavusi šią komisijos išvadą, bendrovė „AASE“ nuo birželio 18 dienos nutraukė su savo ilgamečiu darbuotoju darbo sutartį.

Darbą pavadino pasakišku

„Medicininio patikrinimo knygelėje yra nurodyta, kad mano darbas yra naktinis pamaininis. Tai nėra ištisai sėdimas, stovimas ar su nuolatiniu vaikščiojimu susijęs darbas, ką nurodė mano darbdavys mane tikrinusiai gydytojų komisijai. Juk nėra logikos – nėra tokio darbo, kur tuo pačiu metu ir sėdėtum, ir vaikščiotum. Kyla klausimas, kodėl medikai neatsižvelgė į mano darbo pobūdį“, – svarstė V.Augūnas.

Jis papasakojo, kad kelerius pastaruosius metus kas ketvirtą parą darbavosi bendrovės „Ukmergės gelžbetonis“ apsaugos poste – nuo 7 iki 19 valandos tikrindavo bei žurnale registruodavo išvažiuojančias ir įvažiuojančias mašinas, ateinančius ir išeinančius žmones, o sutemus ir iki ryto kas dvi valandas apeidavo įmonės teritoriją.

„Man tai buvo pasakiškai geras darbas, vienintelis, kurį galiu ir noriu dirbti. Nors mano buvęs darbdavys sakė, kad iš užsakovų ne kartą yra sulaukęs nusiskundimų dėl manęs, tačiau nė vieno jo raštiškai taip ir nepateikė. Aš pats jokių priekaištų dėl savo darbo nesulaukiau“, – teigė tik vidurinį išsilavinimą turintis pašnekovas.

Patyrė psichologinį spaudimą

Jis patikino, kad iš darbo buvo atleistas neteisėtai, tad kreipėsi į Valstybinę darbo inspekciją prašydamas ištirti šį atvejį. Savo prašyme jis nurodo, kad, pagal galimybes, būtų sugrąžintas į darbą.

Be to, darbo inspektorių V.Augūnas prašo išspręsti dar vieną problemą – esą buvęs darbdavys su juo iki šiol neatsiskaitė už jo per visą darbo laiką pradirbtus viršvalandžius, vyras pasigedo ir detalios informacijos apie gautą atlyginimą.

Valstybinės darbo inspekcijos Vilniaus teritorinio skyriaus Darbo ginčų komisija ukmergiškio darbo bylą rengiasi nagrinėti rugpjūčio 11 dieną. Iki šio posėdžio abiems šalims buvo pasiūlyta aptarti bei rasti taikų darbo ginčo sprendimą.

Tačiau liepos 20 -ąją į buvusią darbovietę pokalbiui iškviestas V.Augūnas po šio susitikimo parašė pareiškimą rajono policijai.

V.Augūnas teigia, kad bendrovę „AASE“ atstovaujantis advokatas jam prisistatė tik kaip Liudas, neparodė jokio dokumento ir darė psichologinį spaudimą.

D.Augūnas įtaria, kad tai buvo bendrovės „AASE“ direktoriaus vyresnysis sūnus ir paprašė policijos ištirti šį savivaldžiavimo atvejį.

Atleido tik dėl sveikatos problemų

„Niekas V.Augūnui jokio psichologinio spaudimo niekada nedarė. Aš ir susitikime dalyvavęs vilnietis advokatas Liudas Paltanavičius tik siūlėme taikiai išspręsti konfliktą. Tačiau V.Augūnas tiesiog pageidavo, kad jam turi būti atsilyginta „brangiai“, nurodė, jog laiko jis turįs daug ir kad bylinėjimasis su buvusiu darbdaviu jam yra malonus.

Jam buvo paaiškinta, kad pagal Darbo kodeksą su darbo santykiais susijusi bendroji ieškinio senatis yra treji metai, taigi, nėra jokio teisinio pagrindo reikalauti sumokėti viršvalandžius už daugiau nei trejus metus. Taip pat V.Augūną informavau, kad nėra galimybės jį įdarbinti kitose pareigose, kur jis galėtų tinkamai atlikti jam pavestas darbo funkcijas.

Tas vyras atleistas vien dėl sveikatos būklės ir tai dariau vadovaudamasis įstatymais, jokių asmeniškumų ar nusistatymų prieš tą žmogų neturiu. Jei būtų sveikas, galėjo dirbti nors šimtą metų. Ar norėtumėte, kad jūsų namus saugotų su lazda vaikščiojantis ar sienas beramstantis apsaugos darbuotojas?

Jei pas mus dirbs paliegę žmonės, mūsų įmonės paslaugų niekam nereikės. Tai kenkia įmonės įvaizdžiui. Apsaugininkas turi būti sveikas ir fiziškai stiprus, nuovokus, energingas, psichologiškai tvirtas ir mokantis bendrauti“, – sakė bendrovės „AASE“ direktorius 63 metų Petras Ušinskas.

Pagal šalies Darbo kodeksą, darbo sutartis nutraukiama be įspėjimo, jei medikai paskelbia išvadą apie tai, kad darbuotojas dėl sveikatos problemų negali dirbti savo darbo. Taip atleidžiamam darbuotojui išmokama jo dviejų mėnesių vidutinio darbo užmokesčio dydžio išeitinė išmoka.

Darbdavys sulaukęs skundų

P.Ušinskas tikino, jog jau seniai pastebėjęs pašlijusią pavaldinio sveikatą ir tai, kiek galėjo, toleravo. Užsakovas, pas kurį V.Augūnas dirbo pastaruosius metus, ne kartą perspėjęs, jog „stebėkite savo darbuotoją, su juo kažkas negerai“. Kad vyras sverdėja, vaikšto ramstydamas sienas, o kartais su juo sunku ir susikalbėti, pastebėję ir bendradarbiai.

Žinodamas, kad tai yra liga, darbdavys V.Augūnui visko, ką girdi apie jį kalbant, nesakydavo.

„Dėl jo aplaidumo darbo metu prieš trejus metus iš saugomos bendrovės dingo 60 litrų dyzelinio kuro, tačiau net ir po šio, mūsų saugos tarnybos įvaizdžiui pakenkusio įvykio, jis iš darbo nebuvo atleistas.

Ne kartą V.Augūno prašymu pritaikėme jam palankesnes darbo sąlygas, keitėme saugomų objektų vietą. Prieš nustatant neįgalumą, jis pusantro mėnesio praleido ligoninėje, o vėliau, pamatęs tą neįgalumo pažymą ir supratęs, kad yra blogai, siūliau jam kurį laiką pailsėti. Tačiau jis atsisakė ir tikino, galįs dirbti“, – pasakojo bendrovės vadovas.

Jį nustebino buvusio pavaldinio prašymas apmokėti neatlygintus viršvalandžius, kadangi anksčiau nė karto V.Augūnas dėl to nesikreipęs. Paprašius V.Augūno patikslinti už kokį laikotarpį bei koks yra tų viršvalandžių skaičius, jokios informacijos apie tai iš jo įmonė negavo. „Įmonėje dirba daugiau nei 70 darbuotojų ir jie kas mėnesį gauna dirbtų valandų ir priklausančio darbo užmokesčio išklotinę, tad turi galimybę, pamatę netikslumus, nedelsiant kreiptis į už tai atsakingus asmenis ir viską ištaisyti

Jei aš kažko nežinau, jei mes padarėme kokią klaidą ir yra tai įrodantys dokumentai, esame pasirengę atsiskaityti su tuo žmogumi ir be nuoskaudų viską užbaigti“, – sakė P.Ušinskas ir neslėpė, jog jaučiantis didelį apmaudą dėl šio atvejo. Jis neneigė, kad V.Augūną pakeitė buvęs policijos pareigūnas, kuris buvo tinkamiausias kandidatas iš 13 asmenų, šiuo metu laukiančių darbo vietos šioje įmonėje.

P.Ušinskas patikino, kad jo vadovaujamoje bendrovėje dirba nemažai buvusių policijos pareigūnų, kurie tokiam darbui jau yra paruošti ir viską žino.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.