Jokio alkoholio prie vaikų. Deja, sūnaus gyvenimo nebepakeisiu

Nesu psichologas, kad galėčiau detaliai analizuoti šią problemą, tačiau pastaruoju metu (ypač vasarą) stebiu ir stebiuosi Lietuvos miestuose įvairius alkoholinius gėrimus šalia savo vaikų vartojančius tėvus, kuriems tai atrodo visiškai normalu.

Tėvai vartoja alkoholį prie vaikų<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Tėvai vartoja alkoholį prie vaikų<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Norvegijoje tėvai visą savaitgalį praleido su vaikais<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Norvegijoje tėvai visą savaitgalį praleido su vaikais<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tėtis D.

Sep 2, 2015, 11:46 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 10:29 PM

Ne, nesu visiškas abstinentas, retkarčiais ir pats paragauju stipresnio gėrimo. Bet man nuoširdžiai gaila tų vaikų, kurie gana dažnai mato savo daugiau ar mažiau išgeriančius tėvus. Tiesą pasakius, man nelabai įdomūs tokių tėvų pasiteisinimai, nes, mano nuomone, tokiems dalykams pasiteisinimų nėra ir negali būti.

Nenoriu išskirti nei miesto, nei kaimo žmonių. Užtenka kartais praeiti pro miesto centrą ir pamatysi įvairiuose baruose su vaikais sėdinčius jų tėvelius, šalia kurių puikuojasi alaus bokalai ar kiti, stipresni, gėrimai. Būsiu laimingas, jei bent vienas iš tų tėvų, perskaitęs mano nuomonę susimastys ir padarys bent kažkokias išvadas vardan savo brangiausio turto, t.y vaiko.

Apie pajūrio miestelius net neverta kalbėti – juk atostogos, o kokios atostogos be alaus ir (ar) stipresnių gėrimų? Juk tėveliams linksma, jie „atiduoda savo duoklę vaikams“, atveža juos atostogų į pajūrį. Tad vakare, vaikui valgant ledus ar kitokį gardumyną, galima skirti laiko ir sau.

Lyg ir atrodytų, kad nieko čia keisto, ypač kai pats buvau toks pat tautietis, su tokiu pačiu mąstymu, kol mano gyvenimo neapvertė mano antroji žmona. Esu jai labai dėkingas už tai, kad atvėrė man akis ir praplėtė mąstymą.

O ji – žmogus, praėjęs labai didelę atranką ir dirbęs vaikų psichologijos linijoje. Todėl neįsiklausyti į jos patarimus apie tai būtų mažų mažiausiai kvaila.

Deja, negaliu pakeisti savo vyresniojo sūnaus gyvenimo (jis gyvena su žmona, o jai vis dar atrodo, kad alkoholio vartojimas šalia savo vaiko yra normalu). Tačiau galiu pakeisti save, tą ir darau. Dabar tikrai žinau, kad mano antrasis sūnus nematys to, ką matė pirmasis – pripažįstu prie pastarojo daręs tą patį, ką dabar daro daugelis.

Galite man prieštarauti, bet tiesiog praeikite pro bet kuriame mieste esančias kavines ir tokių šeimų išvysite ne vieną ir ne dvi. Ankščiau ir aš to nepastebėdavau, bet dabar kartais net nesinori niekur eiti, kad mano vaikas nematytų viso to, ką matau aš.

Tikriausiai kiekvienas žinote, kad vaikai yra mūsų veidrodis. Ir, ko gero, taip pat kiekvienas norime, kad mūsų vaikai užaugtų padoriais žmonėmis, daug pasiektų. Bet paklauskite savęs, ar jie, kiekvieną savaitgalį matydami šalia jūsų alaus ar kitokių gėrimų butelius, tikrai užaugs tokie, apie kokius mes svajojame?

Juk kai tėvai prie vaikų vartoja alkoholį, didėję tikimybė, kad ateityje ir vaikai bus linkę jį vartoti. Formuojamas teigiamas požiūris į alkoholį, gali nukentėti vaikų priežiūros kokybė ir net patys santykiai su vaiku.

Suprantu, kad mūsų vaikų teisės turi labai daug darbo, kad Seimui pasirodė svarbiau uždrausti rūkyti automobiliuose, kai yra šalia vaikų, negu uždrausti šalia jų vartoti alkoholį.

Tačiau aš kreipiuosi į kiekvieną iš jūsų tam, kad užaugus mūsų vaikams nereikėtų ieškoti atsakymų į klausimus, kodėl jie elgiasi ne taip, kaip mes norėtume, ir ar padarėme viską, kas įmanoma.

Teko lankytis ir šalyje, apie kurią pastaruoju metu labai daug kalbama – Norvegijoje. Ten mačiau, kaip savaitgalį tėtis su mama, ištisą dieną pasikeisdami, žaidžia su savo dviem vaikais. Tai privertė susimąstyti, kokios yra tos šeimos vertybės ir kiek daug iš savo tėvų gauna šie vaikai.

Kitą savaitgalį tėvai susiruošė pas draugus į gimtadienį, o vaikus pasiėmė seneliai. Tas faktas, kad vienas iš tėvų, šalia esant vaikams, privalo būti visiškai blaivus, tik parodo, kad sistema Norvegijoje yra nukreipta teisinga linkme.

Mes kalbame apie tai, kokia mūsų visuomenė, kiek daug alkoholio suvartojama Lietuvoje. Stebimės tuo, bet ar patys ką nors darome kad tai pakeistume?

Pabaigai galiu duoti keletą patarimų, kurie padėtų jums ir jūsų vaikams:

1. Jei švenčiate kažkokią šventę, kurios metu vartojamas alkoholis, palikite savo atžalą pas senelius. Ir seneliams džiaugsmas, ir vaiko nežalosite, ir patys galėsite atsipalaiduoti.

2. Jei visgi neturite galimybės to daryti, bent jau susipilkite gėrimus į grafinus, kad vaikai nematytų ant stalo stovinčių butelių.

3. Negalvokite, kad vaikai nemato, kaip jūs tai darote, nes jie viską puikiai mato ir „įsideda“ į savo mažas galveles, o vėliau paaugus jiems tai atrodo visiškai normalu.

4. Nekelkite į socialinius tinklus nuotraukų iš įvairių švenčių su savo vaikais, kurių fone matosi alkoholiniai gėrimai... Mielieji Lietuvos piliečiai, jei alkoholiniai gėrimai yra jūsų gyvenimo dalis, jei jums tai yra atsipalaidavimo priemonė, neatsiejama nuo jūsų laisvalaikio, aš tikrai nemėginsiu liepti taip nemąstyti. Bet leiskite vaikams, savo sukurtam stebuklui, augti to nematant.

Juk mes mylime juos labiau už viską pasaulyje.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.