Moteris pasipiktinusi: pabėgėliams neužteko trijų mašinų ir namo

Galbūt mano nuomonė sulauks daugelio kritikos. Tačiau Lietuvoje dar niekas neuždraudė jos reikšti. Vakar žiūrėdama vieną laidą išgirdau telefoninį interviu su viena Sirijos pabėgėle ir netekau amo. 25 metų mergina pasakojo, kiek jos šeimai kainavo kelionė į svajonių šalį – Vokietiją.

Jeigu žmogui nesvarbu, kur jis gimęs ir augęs – jis tiesiog nori gyventi geriau – tuomet neturėtų dangstytis karo pabėgėlio statusu.<br>AP asociatyvioji nuotr.
Jeigu žmogui nesvarbu, kur jis gimęs ir augęs – jis tiesiog nori gyventi geriau – tuomet neturėtų dangstytis karo pabėgėlio statusu.<br>AP asociatyvioji nuotr.
Be to, iš minios pabėgėlių gal tik 20 procentų yra moterys ir vaikai, o visi kiti – augaloti jauni vyrai. Kyla klausimas – kodėl jie bėga?<br>AP asociatyvioji nuotr.
Be to, iš minios pabėgėlių gal tik 20 procentų yra moterys ir vaikai, o visi kiti – augaloti jauni vyrai. Kyla klausimas – kodėl jie bėga?<br>AP asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Vida

Sep 19, 2015, 12:17 PM, atnaujinta Oct 15, 2017, 1:42 AM

Mergina sakė, kad jų šeima pardavė visus tris (!) turėtus automobilius, išnuomojo savo namą ir gautus pinigus planavo išleisti šeimos svajonei įgyvendinti. Šeima nebuvo skurstanti – juk turėjo tris automobilius ir namą. Taip išeina, ten yra kam gyventi – jei jau atsiranda, kas nuomojasi. Vadinasi, karo ten nėra.

O šeima, atsidūrusi Turkijos pabėgėlių stovykloje, tuoj suprato, kad čia bus tik laikinai. Kol suras būdą persikelti į Vokietiją. Nes, anot tos sirės, Turkijoje ji uždirbo tik 700 dolerių. Tai jos netenkino. Ji norėjo gyventi geriau, o svarbiausia – kuo greičiau pakliūti į Vokietiją. Todėl mergina sumokėjo žmonių kontrabandininkams 1200 dolerių už perkėlimą valtimi į Graikiją. Ir dabar pagaliau atsidūrė Vokietijoje. Svajoja kuo greičiau perkelti čia ir savo šeimą.

Sakykite man, jeigu žmogus bėga nuo karo, ar jam namais negalėtų tapti pirmoji taiki šalis, kurioje vyrauja ta pati religija, tie patys papročiai? Šalis, kurioje žmonės panašaus mentaliteto? Mano manymu, gali. Jeigu, neduok Dieve, būtų užpulta Lietuva ir tektų gelbėtis, tikrai nebėgčiau į Aziją ar Afriką. Bėgčiau į Europą. Ten, kur gyvena panašūs į mane žmonės. Ten, kur būtų kuo mažesnis šokas.

Tačiau jeigu žmogui nesvarbu, kur jis gimęs ir augęs – jis tiesiog nori gyventi geriau – tuomet neturėtų dangstytis karo pabėgėlio statusu. Turėtų sąžiningai pasakyti, kad yra ekonominis emigrantas ir ieško sau geresnės vietos.

Gal tokiu atveju jie keltų mažiau nepakantumo ar net neapykantos. Suprantama, kad visi norėtų gyventi geriau, tačiau yra tam tikros taisyklės, kurių visiems privalu laikytis. O dabar, kai reportažuose ir nuotraukose matome raumeningus musulmonus, su lazdomis puolančius Vengrijos pasieniečius, jokio gailesčio jiems nejaučiame.

Be to, iš minios pabėgėlių gal tik 20 procentų yra moterys ir vaikai, o visi kiti – augaloti jauni vyrai. Kyla klausimas – kodėl jie bėga? Kodėl jie nekovoja ir negina savo šeimų tėvynėje?

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.