Latvija stebi lietuvio dramą su išdeginta vergo žyme

Penkiolikmetis lietuvis, prieš mėnesį dalyvavęs ginkluotame juvelyrikos parduotuvės apiplėšime Latvijoje, jau antrą kartą tapo prekeivių žmonėmis auka. Pirmą kartą nepilnametis buvo parduotas, kad eitų vogti užsienyje, kai jam buvo trylika metų.

Pirmą kartą berniukas buvo išvežtas į Daniją vagiliauti, kai jam buvo tik 13 metų.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Pirmą kartą berniukas buvo išvežtas į Daniją vagiliauti, kai jam buvo tik 13 metų.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kol kas šioje kovoje laimi nusikaltėliai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kol kas šioje kovoje laimi nusikaltėliai.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Virginija Petrauskienė („Lietuvos rytas“)

Oct 3, 2015, 8:17 AM, atnaujinta Oct 12, 2017, 4:30 AM

Neseniai Latvijoje sulaikytas paauglys iš Lietuvos ant rankos turi išdegintą žymę – vagių grupuotės ženklą.

Taip vergu paverstą vaiką paženklino prekiautojai žmonėmis.

Bandė panaikinti žymę

Lietuvos „Carito“ atstovė, programos „Pagalba prekybos žmonėmis ir prostitucijos aukoms“ vadovė Kristina Mišinienė pasakojo, kad berniukas bandė pats panaikinti šią žymę.

Tačiau jam nepavyko – ant rankos atsirado gili žaizda.

Pasiūlė uždarbiauti svetur

Pirmą kartą berniukas buvo išvežtas į Daniją vagiliauti, kai jam buvo tik 13 metų.

Biržuose gyvenanti motina negalėjo tinkamai pasirūpinti sūnumi, todėl atsirado veikėjų iš nusikaltėlių pasaulio, kurie vaikui pasiūlė užsidirbti užsienyje.

Paauglys svajojo, kad užsidirbęs pinigų galės įsigyti daiktų, kurių girtaujanti socialinės rizikos šeima nepajėgė jam nupirkti.

Pripažino nukentėjusiuoju

Trys suaugę vyrai parūpino paaugliui fiktyvius dokumentus ir išsivežė į Daniją. Ten vaikas buvo išmokytas vagiliauti parduotuvėse.

Tačiau berniukas greitai buvo sulaikytas vienoje parduotuvėje su įkalčiais. Iš Kopenhagos vaiką į Lietuvą parsivežė „Carito“ darbuotojos.

Lietuvoje berniuką apklausė prokurorai. Vaikas papasakojo, kaip jis buvo išvežtas vagiliauti. Byloje paauglys buvo pripažintas nukentėjusiuoju.

Prokurorai surinko pakankamai duomenų, tad vaiko pardavėjai atsidūrė teisme.

Sūnus vėl dingo iš namų

Tuomet paauglys buvo atiduotas tėvams, tačiau jie nepajėgė juo pasirūpinti. Todėl nepilnametis atsidūrė Kauno vaikų socializacijos centre. Šią vasarą jis grįžo pas tėvus atostogų.

„Mes visą laiką su juo bendravome, tačiau nežinojome, kad berniukui jo pardavėjai darė poveikį, spaudimą. Vaikas apie tai niekam neprasitarė“, – pasakojo K.Mišinienė.

Vėliau paauglio motina prisiminė, kad sūnus rudens pradžioje buvo labai liūdnas. Jis paprašė atsiimti iš policijos pareiškimą, kuriame kaltinami jį į užsienį išvežę vyrai.

Motina atsakė, kad nusikaltėliai turi atsakyti už savo nusikaltimą. Be to, byla jau nagrinėjama teisme. Kitą dieną sūnus dingo iš namų.

Kol kas laimi nusikaltėliai

K.Mišinienė pasakojo, kad rugsėjo viduryje ją apėmė nerimas dėl berniuko – jis jau kurį laiką neparašė, nepaskambino.

„Pati paskambinau jo motinai. Tada ir sužinojau, kad sūnus Latvijoje įvykdė naują nusikaltimą ir yra sulaikytas. Kai susisiekiau su Biržų vaiko teisių tarnybos specialiste, ji pasakė, kad apie tai kažką girdėjo.

Paskambinusi į Latviją sužinojau, kad tai buvo garsus nusikaltimas. Paauglys kartu su suaugusiais vyrais dalyvavo ginkluotame Daugpilio juvelyrikos parduotuvės apiplėšime“, – prisimena K.Mišinienė.

Ji susisiekė su Lietuvos ambasada Latvijoje.

Ambasados darbuotoja atvažiavo į Lietuvą, kad paimtų berniuko drabužių ir daiktų ir nuvežtų jam į sulaikymo vietą.

„Nuo to laiko su berniuku negalėjau susisiekti. Jam dar tik 15 metų, o jis jau nurašytas. Juk šis paauglys yra prekiautojų žmonėmis auka. Jo gyvenimą dar galima pakeisti į gerąją pusę. Tačiau kol kas šioje kovoje laimi nusikaltėliai“, – apgailestavo K.Mišinienė.

Jūsų ar jūsų pažįstamo žmogaus istorija panaši? Kviečiame dalytis savo pasakojimais ir padėti užkirsti kelią išnaudojimui ir prekybai žmonėmis. Daugiau apie projektą „Neparduok manęs!“ skaitykite čia.

Jei Jums reikalinga pagalba, patarimas, informacija, VISĄ PARĄ veikia Lietuvos „Carito“ programos SOS numeris +370 679 61 617, skirtas konsultuoti, patarti ir informuoti nukentėjusius nuo įvairių prekybos žmonėmis formų, prostitucijos, seksualinės prievartos, pabėgusius nepilnamečius.

Šiuo numeriu skambinti kviečiame ir šeimų narius, bet kokių tarnybų atstovus, įtariančius apie galimą išnaudojimo, smurto ar apgavystės atvejį. Lietuvos „Carito“ specialistų komanda – socialinė darbuotoja, psichologė ir teisininkas – pasiruošę padėti tiek Lietuvoje, tiek už jos ribų. 

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.