Sunervino pirkėjų įprotis, prieš kurį bejėgiai net apsaugininkai

Artėja didžiosios metų šventės Kūčios ir Kalėdos, laukiame Naujųjų metų. Švenčių pasiruošimo įkarštyje pastebiu labai mažai tradicijų ir labai daug komercijos. Stebina mūsų prekybos centrų ypatumai. Tiksliau, elgesio kultūra juose.

Stebina mūsų prekybos centrų ypatumai. Tiksliau, elgesio kultūra juose.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Stebina mūsų prekybos centrų ypatumai. Tiksliau, elgesio kultūra juose.<br>J.Stacevičiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Donatas Baužys

Dec 14, 2018, 5:52 PM, atnaujinta Dec 14, 2018, 5:55 PM

Turbūt kiekvienas mūsų esame matę parduotuvės kasas, skirtas nėščiosioms ir perkantiems ne daugiau kaip 5 prekes. Norėtųsi paklausti tų centrų vadovų, kam tos kasos skirtos, jeigu neatlieka savo funkcijų? Norėčiau papasakoti porą pastebėjimų apie naudojimąsi abiem kasomis. 

Pirmoji kasa – nėščiosioms ir tėvams su mažais vaikais. Vien pavadinimas rodo, kad kasa skirta – kartoju – žmonėms su mažais vaikais ir besilaukiančioms moterims. Ne peraugusiems dėdėms ar „bambaliniams“.

Man ne vieną kartą teko matyti, kaip visiškai su šia kasa nesusiję piliečiai į ją lenda. Sykį tiesiog sugėdinau solidžią porą už tai, kad jie susiginčijo su nėščia mergina ir ją sunervino. 

Ir pačiam keletą kartų yra tekę užleisti tokias merginas ar tėvus su vaikais ir dėl to sulaukti užgaulių replikų. Tarsi aš darau nusikaltimą, nes moku skaityti ir suprantu, kam skirta kasa. Man šlykštu klausytis neblaivių piemenų kalbų, kad jų vaikai – dar kiaušiniuose. Jei kasa yra skirta tam tikrai grupei, tai būkite mieli, laikykitės taisyklių.

Antra kasa – perkantiems ne daugiau kaip 5 prekių. Tai ta kasa, kuri įrodo, kad daugelis mūsų mokykloje matematikos nesimokė. Jei jūs nemokate suskaičiuoti iki penkių, tai rodo gana didelę išsilavinimo spragą. Nepykite, bet taip jau yra.

Ir pats susidūriau su situacija, kai norėdamas nusipirkti tik pieno turi laukti ilgoje eilėje. O štai toje kasoje, kuri skirta man, stovi ponai ir ponios su pilnais vežimais. Jei jau kasa skirta mažiems kiekiams, būkime sąmoningi. Man bjauru, kai seni žmonės laukia eilėse ir nesulaukia jokio žmogiškumo.

Man norėtųsi, kad tokių kasų naudą pakomentuotų asmenys, kurie tai sugalvojo. Jeigu jos nereikalingos, reikėtų panaikinti. Arba neaptarnauti tų, kurie neatitinka kriterijų. Nes dabar tai kasos, kurios neatlieka savo funkcijų. 

* * *

Aprašyto prekybos centro atstovė teigė, jog su laiško autoriaus minėta problema jau bandyta kovoti įvairiais būdais.

„Prekybininkai tokias kasas organizavo su pačiais geriausiais norais ir geromis intencijomis. Rengėme jas galvodami, kad šeimoms bus patogiau. Visi žinome, kad skubančiųjų laikas brangus. Žinome, ką reiškia apsipirkti su vaikais – ypač mažais.

Tačiau daugeliui pritrūksta elementaraus sąmoningumo. Bandėme visokius variantus. Ir griežtai neaptarnauti žmonių, kurie perka jiems neskirtose kasose. Ir prie kasos pastatyti apsaugos darbuotoją. Bandėme elgtis griežtai. Beviltiška. Viską lemia žmogaus sąmoningumas.

Prie kiekvienos kasos apsaugos darbuotojo juk nepastatysi. O ir kiekvienu atveju policijos nekviesi. O situacijos būna ir tokios konfliktinės, jog policijos prireikti gali. Žmogus tiesiog stovi ir sako: „Aš stovėsiu. Ir ką tu man padarysi? Aš irgi pirkėjas. Aptarnauk mane.“

Tam tikra prasme jis teisus – irgi yra pirkėjas. Ir kai žmogus stovi netinkamoje eilėje – argi jį fiziškai iš tos eilės išstumti? Mūsų prekybos centrų personalas tikrai stengėsi. Rašėme sąmoningumo plakatus, kalbėjome apie tai per vietinį radiją: „Būkite sąmoningi, atkreipkite dėmesį, kurioje kasoje stovite.“ 

Tai nelabai veikia. Nors intencijos – pačios gražiausios. Bet viskas priklauso nuo žmonių“, – teigė prekybos centro atstovė.

Turinys pirmą kartą publikuotas 2015 metų gruodžio 28 dieną.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.