Darbo ieškojusią dvyliktokę pribloškė įmonės reikalavimai

Esu moksleivė, kuri mokosi suaugusiųjų mokykloje nuotoliniu būdu. Šį mokslo tipą pasirinkau tam, kad galėčiau užsidirbti saviems tikslams – tolesniems mokslams universitete/kolegijoje, šeimyninės padėties pagerinimui. TSM mokausi jau dvejus metus, šiais metais baigiu dvyliktą klasę. Esu patenkinta, nesigailiu išėjusi iš gimnazijos. Bet papasakoti norėčiau apie darbą.

Kaip mums pradėti kilti karjeros laiptais, kai negalime net ant pirmojo laiptelio užlipti?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Kaip mums pradėti kilti karjeros laiptais, kai negalime net ant pirmojo laiptelio užlipti?<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Labai nustebau, kad norint dirbti viešbučio restorane reikia vokiečių kalbos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Labai nustebau, kad norint dirbti viešbučio restorane reikia vokiečių kalbos.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Karolina

2016-02-01 13:06, atnaujinta 2017-06-09 14:57

2015 metais dirbau padavėjos darbą. Ačiū Dievui, nereikėjo patirties ir kolektyvas apmokė mane, kaip dirbti. Paskui teko išeiti iš šio darbo, tad įsidarbinau pardavėja. Mane priėmė, bet po 3 mėnesių darbdavys pastebėjo, kad prekyba nevyksta – žmonės neperka jo gaminių. Tad nusprendė uždaryti savo verslą. Likau be darbo...

Po kurio laiko užėjusi į tinklalapį, kuriame siūlo darbą, nustebau. Paprasta valytoja turi turėti darbo patirties, viešbučio restorane taip pat reikalauja patirties, anglų bei vokiečių kalbų. Labai nustebau dėl vokiečių. Be to, restoranuose prašo bent metų padavėjos darbo patirties... Tai kaip mums, jaunimui, įsidarbinti be patirties?

Kaip mums pradėti kilti karjeros laiptais, kai negalime net ant pirmojo laiptelio užlipti?

Labai mažas šansas susirasti gerą darbą be išsilavinimo ir patirties. Esu įsitikinusi ne vieną kartą, kad įmonės direktorius įdarbina savo šeimą, šeimos nariai – savo draugus, o juodi darbai lieka kam? Tai žinoma, kad nepažįstamiems.

Esu labai kūrybinga. Mėgstu organizuoti, planuoti gimtadienio vakarėlius, pobūvius. Kai tik atsiranda galimybė ką nors suorganizuoti, keliu ne tik rankas, bet ir kojas už „ačiū“. Bandžiau įsidarbinti pagrindinio organizatoriaus padėjėja už minimalų atlyginimą (jis nesiekė net 265,47 euro...).

Bet kai paskambinau nurodytu telefonu, kaip jūs manote, ką man atsakė?

„Prašome aukštesniojo išsilavinimo bei metų patirties, taip pat – rekomendacinio laiško“, – išgirdau.

Likau priblokšta. Už tokį atlyginimą – visi šie reikalavimai? Kai žmogus turi noro dirbti, turi savų idėjų, yra atsakingas... Nėra jokio supratingumo, jokio šanso įsidarbinti, kol esi moksleivė. Kitose šalyse galbūt nėra taip lengva ir paprastai emigrantai tose šalyse tampa juodadarbiais, bet taip pat yra ir Lietuvoje.

Jaunimas be išsilavinimo ir patirties eina į mes emigrantai esame tose šalyse juodadarbiai, bet juk tas pats Lietuvoje. Be išsilavinimo ir patirties jaunimas eina į sandėlius bei cechus ir dirba juodą darbą už minimalų atlyginimą... 

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.