Moteris neteko amo išvydusi, ką Agnė Zuokienė mano apie skiepus

Trečiadienį, kaip ir kiekvieną dieną, skaitinėjau „Facebook“ naujienas. Akis užkliuvo už ponios Agnės Zuokienės komentaro apie straipsnį dėl privalomųjų skiepų. Straipsnyje buvo rašoma, kad Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) kolegijos nariai pritarė ministerijos pasiūlymams dėl privalomų skiepų ir tėvų atsakomybės įteisinimo (piniginių baudų). 

Akis užkliuvo už ponios Agnės Zuokienės komentaro apie straipsnį dėl privalomųjų skiepų.<br>„Facebook“ nuotr.
Akis užkliuvo už ponios Agnės Zuokienės komentaro apie straipsnį dėl privalomųjų skiepų.<br>„Facebook“ nuotr.
Man taip seniau patikusi ponia, kuri užsiima prevencinėmis programomis prieš krūties vėžį, ėmė ir pareiškė, kad netiki ilgalaikiu vakcinos poveikiu!<br>D.Gražio nuotr.
Man taip seniau patikusi ponia, kuri užsiima prevencinėmis programomis prieš krūties vėžį, ėmė ir pareiškė, kad netiki ilgalaikiu vakcinos poveikiu!<br>D.Gražio nuotr.
A.Zuokienė ėmė ir pareiškė, kad netiki ilgalaikiu vakcinos poveikiu.<br>„Facebook“ nuotr.
A.Zuokienė ėmė ir pareiškė, kad netiki ilgalaikiu vakcinos poveikiu.<br>„Facebook“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Emilija

Feb 2, 2016, 9:38 AM, atnaujinta Jun 9, 2017, 1:03 PM

Man taip seniau patikusi ponia, kuri užsiima prevencinėmis programomis prieš krūties vėžį, ėmė ir pareiškė, kad netiki vakcinos nuo gimdos kaklelio vėžį sukeliančio ŽPV, kuria bus skiepijamos 11 metų mergaitės, ilgalaikiu poveikiu. Ir nors ji pati buvo viena pirmųjų ir paskiepijo vyresniąją dukrą, tai buvo klaida. Tokio jos pareiškimo nesitikėjau. Kokiais tyrimais remdamasi ji padarė tokią išvadą? Prašome pateikti konkrečius argumentus, neklaidinkite žmonių.

  Esu jauna ir taip džiaugiuosi, kad mes pagaliau pradedame vytis kitas Europos šalis. Bet štai kartkartėmis atsiranda tokių, kurie nežinodami ir netgi neturėdami tos srities išsilavinimo viešai pareiškia, kad vakcina nenaudinga!

Kodėl Lietuvoje toks didelis sergamumas gimdos kaklelio vėžiu? Nes iki šiol mes buvome ta šalis, kurioje skiepų vakcina mokama. Jos kaina – apie 150 eurų. Manau, daugeliui šeimų neįperkama. Todėl labai mažai kas skiepijosi. O dabar nemokamai bus skiepijamos 11 metų mergaitės.

Lietuvoje kas savaitę nuo gimdos kaklelio vėžio miršta 5 moterys. Matematika paprasta – apskaičiuokite, kiek moterų miršta per metus. Lietuvoje, lyginant su visa Europa, sergamumas šia liga didžiausias, nes kitur vakcina nuo ŽPV jau seniai įtraukta į privalomuosius skiepus.

Jeigu turėčiau dukrą, tikrai norėčiau žinoti, kad viską padariau, jog ji nesusirgtų. Nerizikuočiau savo vaiko sveikata, kaip dabar daro daugelis. Ir koks keistas paradoksas! Kai vakcina mokama, visi pyksta ir lygina mūsų šalį su kitomis, kuriose ta pati vakcina nemokama, ir keikia pačią sistemą, kodėl mokame mokesčius ir dar tokius pinigus už skiepą.

Tačiau kai tik kokia vakcina iš mokamos tampa nemokama, visi sukyla ir bando įrodyti, koks blogis ta vakcina. Juokinga, bet kartu ir graudu...

Jeigu jau visi tokie apsiskaitę ir taip nusimanote apie visas vakcinas, tai gal ir gydytojais netikėkite, į gydymo įstaigas neikite. O kam? Užtenka paskaityti kokį forumą, pabendrauti su mamytėmis, ir jūs viską žinote. Gydykimės patys.

Man gaila visų vaikų, kurių tėvai atsisako juos skiepyti... Kai jie užaugs ir būdami 18 metų , neduok Dieve, užsikrės kokiu hepatitu B ar tuberkulioze, tuomet galės kaltinti tėvus, kurie vaikystėje atsisakė juos skiepyti. Tikrai to nelinkiu. Bet pavojus užsikrėsti yra visur.

Esame šalis, kuri žengia vis didesnius žingsnius sveikatos apsaugos sistemoje. Daugėja prevencinių priemonių nuo ligų. Žmonės, būkime protingi – padarykime viską dėl savęs ir savo artimųjų, kad mūsų šalyje sergamumas klastingomis ligomis mažėtų, o ne didėtų.

Atsisakydami skiepo visada paklauskite savęs: ar tikrai viską padariau, kad apsaugočiau savo vaiką nuo baisių ligų? Tos ligos tikrai gali būti kontroliuojamos ir joms gali būti užkertamas kelias. 

***

Nacionalinio vėžio instituto atstovė spaudai Juventa Sartatavičienė teigė, jog skiepai gali padėti apsisaugoti nuo vėžio.

„Mergaičių vakcinacija tik padės spręsti gimdos kaklelio vėžio problemą Lietuvoje. Vokietijoje, tarkime, jau seniausiai skiepijama. Bet reikia suprasti, kad skiepas yra nuo kelių ŽP viruso porūšių, o porūšių iš viso yra apie šimtą. Iš jų keliolika gali sukelti pakitimų, kurie gali (jeigu žmogus nesitikrina) išsivystyti į gimdos kaklelio vėžį. 

Skiepijama ne nuo vėžio, o nuo viruso, kuris pirmiausia sukelia ikivėžinių pakitimų, o jų negydant gali išsivystyti ir į vėžį. Patys medikai, ginekologai, yra labai už šiuos skiepus“, – sakė J.Sartatavičienė.

Vilniaus universiteto Onkologijos instituto gydytojas ginekologas onkologas dr. Kastytis Žilinskas džiaugėsi, jog ši skiepų vakcina populiarėja ir mūsų šalyje.

„Mano pozicija aiški – reikia skiepyti. Neabejotinai. Tokia yra viso pasaulio pozicija. Visos šalys skiepija, čia tik mes tokie... Didelis džiaugsmas, jeigu niekas nepasikeis, kad vienuolikmetės bus skiepijamos nemokamai. Įtraukti šį skiepą į skiepų kalendorių būtina. Kai kurios šalys vakcinuoja net berniukus.

Per 10 metų praktikos ir bendravimo su pacientėmis nesu susidūręs su jokiomis šio skiepo sukeltomis komplikacijomis. Viskas pagrįsta moksliškai. Galima drąsiai teigti, jog skiepo poveikis trunka 10 metų. Kartais – net 15“, – teigė K.Žilinskas.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.