Garsus dvyliktokas po anglų kalbos egzamino stipriai nusivylė

Kartais susidaro toks įspūdis, kad egzaminai tampa tik įrankiu pasipelnyti, o NEC veikla – daugiau simbolinė. Praeitą savaitę laikiau pirmojo brandos egzamino – anglų kalbos – kalbėjimo dalį.

„Puikiai suprantu, kad ne viskas yra pastebima, kai „verdi savose sultyse“. Tiesiog manau, kad į taiklias pastabas reiktų atsižvelgti, o ne jas ignoruoti“, – rašė J.Tamulionis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Puikiai suprantu, kad ne viskas yra pastebima, kai „verdi savose sultyse“. Tiesiog manau, kad į taiklias pastabas reiktų atsižvelgti, o ne jas ignoruoti“, – rašė J.Tamulionis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jokimas Tamulionis

Apr 2, 2016, 10:24 AM, atnaujinta May 30, 2017, 7:02 PM

Po egzamino su nekantrumu laukėme savo darbo įvertinimo, tačiau paaiškėjo, kad jo nesužinosime. Juokingiausia tai, kad egzaminas bus vertinamas vienu balu – kalbėjimo ir rašymo dalių drauge. Žinių įvertinimas bus neatskirtas.

Ši žinia paskatino mane parašyti internetinę užklausą. Tikėjausi atsakymo, tačiau nesulaukiau. Per tą savaitę į Nacionalinio Egzaminų Centro (NEC) centrinę pašto dėžutę išsiunčiau dar dvi užklausas. Net ir paprasto „dėkojame už jūsų nuomonę“ nesugebėjo parašyti.

Užklausoje rašiau apie juokingas užduotis, kurios neatitinka mokymosi programų (galima prisiminti praeitų metų lietuvių kalbos ir literatūros egzamino samprotavimo temą „Ką gali juokas?“). Taip pat įdomiai atrodo dviprasmiškų klausimų atsiradimas egzaminų užduotyse (ką pastebėjau spręsdamas ankstesnių metų užduotis).

Nors gerbiu mokytojus, kurie leidžia savo vasaros dienas taisydami abiturientų darbus, tačiau nesuprantu, kodėl XXI amžiuje baigęs gimnaziją žmogus negali gauti išsamios savo darbo įvertinimo analizės, kuri parodytų, ko jam trūko ir ko jis nesugebėjo išmokti.

Gyvename technologijų amžiuje. Juk gali būti sukurtos įvairiausios sistemos. Tačiau iki dabar atrodo, kad toliau neolito nepažengėme.

Būtų labai smagu matyti ne tik tuos „du skaičiukus“ (ar, šiuo atveju, vieną), bet ir kažką daugiau. Tai padėtų nuspręsti, ar verta teikti apeliaciją, ar jos teikimas neturi prasmės. Iš tikrųjų juokingai atrodo, kai po apeliacijos teikimo balas kone apsiverčia aukštyn kojomis ir pakyla keletą kartų. Vien tik iš skaičių nustatyti, ar nebuvo vertinimo klaidos, negalime.

Baigdamas galiu tik dar kartą pridurti, kad nesu vienas tų verkšlentojų, kuriems viskas yra blogai. Man labai svarbu, kad atliekamas darbas būtų kokybiškas abipusiai. Nes bent jau iš mūsų, moksleivių, kokybės reikalaujama.

Taip pat puikiai suprantu, kad ne viskas yra pastebima, kai „verdi savose sultyse“. Tiesiog manau, kad į taiklias pastabas reiktų atsižvelgti, o ne jas ignoruoti.

* * *

NEC direktorė Saulė Vingelienė teigė, jog naujų sistemų įdiegimas priklauso nuo finansinių galimybių.

„Nacionalinis egzaminų centras kasdien gauna po keliasdešimt, o sesijos metu ir šimtus laiškų.

NEC, kaip institucija, turėdama tokius žmogiškuosius resursus, kokius turi, yra priversta atidėti atsakymus į kai kuriuos bendro pobūdžio klausimus arba dalijimąsi savo požiūriu. Bet NEC, kaip valstybinė institucija, niekada nepažeidžia reikalavimo atsakyti interesantams per 14 darbo dienų. Todėl mums rašantieji tikrai gaus atsakymus.

Autoriaus laiške keliamas klausimas dėl užsienio kalbos valstybinio brandos egzamino atskirų dalių įvertinimo. Neabejojame, kad užklausą pateikęs mokinys yra pasirašęs, jog susipažino tiek su egzamino programa, tiek su egzaminų vykdymo ir organizavimo tvarkos aprašu.

2016 metų užsienio kalbos (anglų, prancūzų, rusų, vokiečių) valstybinis brandos egzaminas vykdomas pagal 2014 metais patvirtintą egzamino programą. Programą rasite čia.

Joje skelbiama, kad egzaminą sudaro keturios dalys – kalbėjimas, rašymas, skaitymas ir klausymas. Tai reiškia, kad kalbėjimo dalies vertinimas vyksta pagal lygiai tokias pat procedūras kaip ir kitų valstybinių brandos egzaminų, kuriuos mokiniai atlieka raštu.

Šiuo metu visa kalbėjimo dalies kandidatų vertinimo informacija yra technologiškai apdorojama.

Ruošiamasi kitam svarbiam vertinimo proceso etapui – tai kandidatų atlikčių, kurias vertinant vertintojų parašyti taškai nesutapo, pervertinimui. Kaip ir kitų dalykų egzaminuose ši procedūra užtrunka apie 3 savaites, nes NEC yra įsipareigojęs objektyviai ir skaidriai atlikti visas vertinimo procedūras. Todėl tikėtis gauti rezultatą iš karto po egzamino kalbėjimo dalies nėra galimybės.

NEC yra apsvarstęs galimybę teikti informaciją apie kandidatų egzamino kalbėjimo dalies ir egzamino raštu dalies vertinimus atskirai. Suvokdami tokios informacijos poreikį, jos skelbimą sietume su sprendimu prie kandidatų egzamino įvertinimo balais skelbti ir jų kalbos mokėjimo lygį.

Kai tik NEC turės pakankamus technologinius ir finansinius išteklius apdoroti daugiau kaip 22 tūkstančių kandidatų užsienio kalbos valstybinių brandos egzaminų atlikčių duomenis, tikrai priimsime sprendimą teikti kandidatams išsamesnį jų egzamino vertinimo profilį“, – sakė S.Vingelienė.

Sekite mus „Facebook“ ir skaitykite daugiau skilties „Bendraukime“ temų.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.