6 dalykai, kuo pranašesnės mergaitės, kurias auklėjo ir tėtis

Perskaičiusi tėčio mintis straipsnyje „Pirmoko tėtis per išleistuves apsidairė aplink – vyrai tą nutyli“ pamaniau, kad iškelta problema tikrai egzistuoja ir verta apie ją kalbėti.

Mergaitei tėtis – tai tas vyras, kokį norisi sutikti, kai užaugs.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Mergaitei tėtis – tai tas vyras, kokį norisi sutikti, kai užaugs.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
K.Paulikė – Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
K.Paulikė – Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
K.Paulikė papasakojo, koks tėvo vaidmuo svarbus šeimoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
K.Paulikė papasakojo, koks tėvo vaidmuo svarbus šeimoje.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kristina Paulikė

Jun 5, 2016, 11:25 AM, atnaujinta May 22, 2017, 11:15 PM

  Pirmąjį birželio sekmadienį bus minima Tėvo diena, kurios iniciatorė buvo amerikietė Sonora Dodd. Jos mama 1910 metais birželio 19-ąją mirė gimdydama šeštąjį vaiką, o vaikų tėvas, Amerikos pilietinio karo veteranas Williamas Jacksonas Smartas, pats vienas užaugino visus vaikus.

Šis įvykis paskatino diskusijas apie tėvo vaidmenį šeimoje, todėl pasiūlyta minėti Tėvo dieną. Kai kuriose JAV valstijose ši diena neoficialiai buvo minima religinėse bei kitose bendruomenėse. 1924 metais JAV parlamente buvo rekomenduota minėti šią dieną oficialiai, tačiau nutarimas priimtas tik 1974 metais, kai prezidentas Ričardas Niksonas nurodė šią šventę minėti trečiąjį birželio sekmadienį.

Įvairiose pasaulio šalyje tėčius pagerbia skirtingą dieną. Kai kuriose šalyse tai – valstybinė šventė, kitur tik simbolinė diena. Lietuva Tėvo dieną mini nuo 2009 metų, kai Seimo nariai ją įteisino kaip šventinę dieną.

Gaunami skundai dėl tėčių diskriminacijos

Lietuvos Respublikos Konstitucijos 38 straipsnyje yra įtvirtinta abiejų tėvų teisė ir pareiga – auklėti savo vaikus dorais žmonėmis ir ištikimais piliečiais, iki pilnametystės juos išlaikyti. Nepaisant šios konstitucinės nuostatos, ilgą laiką visuomenėje vyravo nuomonė, kad vaikai pirmiausia priklauso motinai, todėl po skyrybų vaikų globą priskirdavo motinai ir tik itin išskirtiniais atvejais – tėvui.

Ilgai buvo populiari nuostata, kad tėčiai nėra tokie atsakingi, rūpestingi ir negeba auginti vaikų taip, kaip mamos. Toks požiūris vyravo sovietmečiu ir tik pastaruoju metu, vykstant pokyčiams žmogaus teisių srityje, požiūris į tėvą ėmė keistis.

Dabar teismai skyrybų atveju vienodai traktuoja tiek motinos, tiek tėvo vaidmenis. Vis daugiau girdime istorijų apie tai, kaip iškilus problemoms šeimose tėčiai vieni sėkmingai užaugina gausų būrį vaikų.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos ataskaitose pažymima, kad vis dar gaunami skundai dėl vyrų – tėvų diskriminacijos apraiškų.

Gautas kreipimasis dėl galimos diskriminacijos, kuri yra patvirtinta Lietuvos Respublikos valstybinio pensijų įstatymo 4 straipsnio 3 dalies 1 punkte, nustatančiame, kad teisę gauti II laipsnio valstybinę pensiją turi motinos, pagimdžiusios (įvaikinusios) 5 ir daugiau vaikų, išauginusios juos iki 8 metų ir gerai išauklėjusios.

Vienas iš pareiškėjų savo skunde teigia, kad tokios įstatymo nuostatos parodo aiškų tėvo – vyro vaidmens šeimoje nuvertinimą. Juk ne tik motina, bet ir tėvas lygiaverčiai yra atsakingas už vaikus, šeimą, ja rūpinasi, todėl turi būti vienodai traktuojamas.

Žiūrint iš finansinės pusės, gal abiems tėvams mokėti valstybines pensijas valstybei būtų per brangu, tačiau galima būtų skirti pensiją arba daugiavaikiui tėvui, arba mamai, o kai vienas iš jų miršta – likusiam gyvam. Šiuo metu šis klausimas vis dar svarstomas ir tikimasi, kad bus palankus ir tėčiams.

Reikia paminėti ir Lietuvos Aukščiausiojo teismo 2003 m. birželio 25 d. nutartį, kurioje nurodoma, kad tiek vaiko motina, tiek tėvas turi teisę susitarti, kuris iš jų pasinaudos teise į vaiko priežiūros atostogas iki vaikui sueis treji metai. Tėčiai taip pat gali išeiti tėvystės atostogų iki kūdikiui sukaks vienas mėnuo. Dabar jau pasiekta tai, kad vaikui gimus pašalpa būtų skiriama ne tik motinai, bet pasirinktinai – mamai ar tėčiui.

Tėčio reikšmė dukrai – didžiulė

Mokslininkai konstatuoja, kad ryšys tarp tėvų ir vaikų turi lemiamą reikšmę vaiko asmenybės formavimuisi. Apie tai galima rasti labai daug literatūros, yra atlikta galybė įvairiausių tyrimų, prirašyta straipsnių. Taip pat nemažai nagrinėjamas tėčio santykis su dukra, sūnumi.

JAV vaikų ir paauglių sveikatos specialistė Mary N. Meeker knygoje „Strong fathers – strong daughters“ („Stiprūs tėčiai – stiprios dukros“ – angl.) rašo apie tai, kad mylinčio ir rūpestingo tėvo įtaka yra akivaizdi įvairaus amžiaus mergaitėms ir pateikia šiuos pavyzdžius:

1. Jeigu tėčiai aktyviai dalyvauja auginant dukras, jos turi aukštesnį intelektą. 2. Mergaitės, kurios nestokojo tėvo dėmesio, pasiekia geresnius akademinius rezultatus.

3. Tėčiai padeda dukterims tapti kompetentingomis, siekiančiomis tikslo ir sėkmingomis asmenybėmis. 4. Mergaitės, kurių tėčiai aktyviai dalyvauja jas auklėjant, gerokai vėliau pradeda lytinius santykius ir rečiau pastoja paauglystėje ar nesusituokusios.

5. Mergaitės, turinčios gerus tėčius, mažiau linkusios bet kuria kaina siekti aplinkinių vyrų dėmesio. Mergaitei tėtis – tai tas vyras, kokį norisi sutikti, kai užaugs. 6. Dukterys, kurios jaučia tėvo rūpestį ir ryšį su juo, daug mažiau linkusios į žalingus įpročius, savižudybę, depresiją, yra labiau patenkintos savo išvaizda, turi aukštesnę savivertę, rečiau turi valgymo sutrikimų.

Ne veltui sakoma, kad obelis nuo obels netoli rieda. Sūnūs labai dažnai perima tėvo elgesio modelį ir perkelia į savo gyvenimą. Žinoma, negalima to absoliutizuoti, tačiau įvairūs tyrimai ir gyvenimiška patirtis rodo, kad sūnūs dažnai seka tėvų pėdomis – turi tuos pačius pomėgius, netgi renkasi tas pačias profesijas ir panašiai mąsto.

Tėtis berniukui – tai vyras, kuriuo norisi tapti, kai užaugs. Kaip tėtis elgėsi su mama, taip dažniausiai elgiasi ir sūnus su savo žmona. Tiek dukroms, tiek sūnums labai svarbu jausti tvirtą ryšį su tėčiu, kuris duoda tiek vertybių, tiek moralės pamokas ir, žinoma, perteikia vyro ir moters santykių modelio pavyzdį.

Deja, bet atsitinka taip, kad tėvas pasišalina iš vaiko gyvenimo ir neprisideda prie jo auklėjimo. Taip gali būti padaryta nemaža žala vaiko asmenybės formavimuisi, nes iškreipia tėvų vaidmenį. Šeimoje, kurioje tėvas nedalyvauja vaiko gyvenime, pažeidžiama teigiamą vaiko identifikacija su tėvo ir motinos modeliais. Tokia situacija iš mamos reikalauja nemažai pastangų neutralizuojant neigiamas pasekmes.

Nepamirškime ir to, kad šiandieninis gyvenimo tempas ir socioekonominiai sunkumai verčia tėvus daugiau dirbti ir mažiau dalyvauti vaikų ugdyme, todėl tėvo vaidmenį šeimoje turėtume labiau akcentuoti tiek formuojant šeimos politiką, tiek švietimo. Neišvengiamai tėvams būtina daugiau laiko praleisti su vaikais, su jais būti ne tik fizine prasme, bet ir emocine, dvasine – girdėti, matyti, įsiklausyti, užjausti.

Įvairios apklausos rodo, kad tiek šeimose, tiek ugdymo įstaigose Tėvo diena minima rečiau nei Motinos. Kai kur ši diena neišskiriama ir minima bendrose Šeimos šventėse, kai kur visai neminima.

Nepamirškime labai svarbaus tėvo vaidmens ir su meile paminėkime šią dieną šeimose, ugdymo įstaigose, bendruomenėse, darbovietėse.

Kristina Paulikė yra Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.