Tokios dujų kainos tapo siurprizu: „Pigiau namus šildyti atvirais langais“

Lietuvos dujos man netiesiogiai pasiūlė šildyti namus su atidarytais langais.

Skaitytojas stebisi dujų kainodara, nes jam pigiau šildytis atvirais langais.<br>M. Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Skaitytojas stebisi dujų kainodara, nes jam pigiau šildytis atvirais langais.<br>M. Patašiaus asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vaidas Gudas

Dec 21, 2016, 3:54 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 9:23 PM

Turiu nedidelį kotedža, kurio energetinis naudingumas – B klasė. Šiuo metu Europos Sąjunga tokių „kiaurų“ kotedžų net neleidžia statyti. Nuolat palaikau namuose 20 laipsnių temperatūrą.

Per metus suvartoju apie 400 kubų dujų, tad patenku į pirmą kainų grupę. Per metus mokėti reikia 250.72 eurų (12 * 0,56) + (400 * 0,61).

Paskaičiuokime, kiek kainuotų, jei suvartočiau 500 kubų ir patekčiau į 2 kainų grupę.

(12 * 3.99) + (500 * 0.36) kainuotų 227. 88 eurų.

Pigiau!

Finansiškai man labiausiai apsimoka šildyti atidarytais langais, tam, kad sudegint 500 kubų! Kreipiausi į „Lietuvos dujas“ dėl šios nesąmonės, bet jie tik pasiūlė išdegint 501 kubų ir taip mokėti mažiau. Ir nesvarbu, kad visas pasaulis kovoja prieš globalinį atšilimą, o Europos sąjunga reikalauja statyti A klasės namus.

Kitas variantas – deklaruoti neteisingus duomenis ir taip sužaisti su planais. Bet, kaip teigė „Lietuvos dujos“, dėl to galiu gauti baudą, jeigu būsiu patikrintas.

***

„Lietuvos dujų tiekimo“ atstovas Paulius Jakutavičius sakė, kad tokia situacija yra ne dėl „Lietuvos dujų tiekimo“ norų ar pageidavimų.

„Kainodara – kainų grupės – yra reguliuojama VKEKK, mes vykdome. Be to, į mūsų galutinę kainą, kurią moka klientai, įtraukiamos ir kainos paslaugų, kurias teikia kiti teikėjai, pavyzdžiui, dujų transportavimo paslaugos, kurias teikia perdavimo, skirstomojo tinklų operatoriai.

Kainų grupės yra nustatytos VKEKK sudarytoje Valstybės reguliuojamų kainų gamtinių dujų sektoriuje nustatymo metodikoje. Anksčiau – iki 2009 metų I grupės suvartojimo riba buvo aukštesnė – 800 kub. m. per metus. Nuo 2010 m. ši riba buvo sumažinta iki 500 kub. m. per metus.

Ši kainodara, kai I grupės klientai už suvartotą kubinį metrą dujų moka daugiau nei II grupės klientai, yra susijusi su fiksuotomis infrastruktūros sąnaudomis ir jų išdalinimu parduodamiems kubiniams metrams. Nustatydamas galutines kainas vartotojams „Lietuvos dujų tiekimas“ vadovaujasi VKEKK metodikos nuostatomis.

Šiek tiek statistikos: I grupės klientai dujas paprastai vartoja maistui gaminti; vidutiniškai per metus šios grupės klientai suvartoja apie 60 kubinių metrų dujų; II grupės klientai, kurie šildosi dujomis, vidutiniškai per metus suvartoja apie 1400 kubinių metrų dujų. Tuo tarpu infrastruktūra ir jos išlaikymo sąnaudos yra iš esmės visiems gyventojams vienodos, todėl, vartojant daugiau dujų, infrastruktūros kaštai išsidalina didesniam kiekiui kubinių metrų ir galutinė dujų kubinio metro kaina mažėja. I grupės vartotojams 2016 metais skirstymo paslaugos kaina (kurios yra viešai skelbiamos skirstymo sistemos operatoriaus ESO) yra 29,50 Eur/MWh, tuo tarpu II grupės – 8,47 Eur/MWh.

Taigi „Lietuvos dujų tiekimas“ tik įtraukia šias infrastruktūros kainas į galutinę kainą vartotojams. Tuo tarpu pačių dujų – produkto kaina už kubinį metrą, kuri įtraukiama į galutinį tarifą, visiems gyventojams yra vienoda“, – sakė „Lietuvos dujų tiekimo“ Komunikacijos vadovas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.