Pasisakė dėl prasilošusio patarėjo: „Nusiuntėme labai blogą žinutę“

Praėjusią savaitę išaiškėjo, kad Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patarėjas Artūras Mažrimas prieš 10 metų susidūrė su azartinių žaidimų priklausomybe.

Skaitytojui nepatiko sveikatos apsaugos ministro A.Verygos reakcija į patarėjo atsistatydinimą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Skaitytojui nepatiko sveikatos apsaugos ministro A.Verygos reakcija į patarėjo atsistatydinimą.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Andrius

Jan 23, 2017, 2:35 PM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:28 PM

Susirgęs šia priklausomybe, jis pralošė 300 tūkst. litų. Tačiau teigia „nugalėjęs“ šią ligą ir visas skolas atidavęs.

Tačiau žodį „nugalėjo“ rašau kabutėse, nes priklausomybė yra liga, kurią galima sustabdyti ir kontroliuoti taip pat kaip diabetą. Žinau, nes pats sustabdžiau savo ligą prieš 4 metus ir dabar gyvenu visavertį gyvenimą.

Kad priklausomybė yra liga, kurios neturime bijoti ar tuo labiau smerkti, dar beveik prieš dešimtmetį pripažino „American Society of Addiction Medicine“ (ASAM). Po ketverius metus vykdytų tyrimų 80 ekspertų iš viso pasaulio pripažino, kad panašiai kaip širdies ir kraujagyslių ligos ar diabetas priklausomybė įvardijama kaip lėtinė liga, kurią reikia gydyti, valdyti ir stebėti visą gyvenimą.

Anot Anoniminių lošėjų draugijos, kuri visame pasaulyje padeda žmonėms kovoti su šia liga, norintiems nustoti lošti ir pradėti gyvenimą su šia liga reikia visiško sąžiningumo su savimi ir pasauliu. Todėl sveikstantis lošėjas gali būti 100 kartų sąžiningesnis už sveikuosius.

Kodėl apie tai rašau? Nepažįstu buvusio Aurelijaus Verygos patarėjo, bet manau, kad jo atsistatydinimas siunčia labai blogą žinutę visuomenei. Ypač tiems, kurie dar bijo pripažinti savo priklausomybes (alkoholizmą, narkotikus, lošimą).

Po šios žinutės tie, kurie iki šiol slėpė savo priklausomybes, paslėps jas dar giliau. Jie bijos ieškoti pagalbos, nes tai gali jiems kainuoti karjerą ir reputaciją.

Jie ir toliau paslapčia loš, gers ir vartos narkotikus, o nuo jų ligos kentės artimieji, draugai ir bendradarbiai.

Priklausomybės gydymas prasideda nuo prisipažinimo sau, kad esi ligonis. Tada sergantis žmogus pradeda ieškoti pagalbos ir nuo čia prasideda jo sveikimas.

Dabar išėjo atvirkščiai. Sveikstantis žmogus turi atsakyti už savo ligą, kurią gydosi. Jis galėtų būti pavyzdys visiems kenčiantiems nuo lošimo priklausomybės. 

Juk jei priklausomybės pripažįstamos kaip liga, tai reiškia, kad mes diskriminuojame žmogų dėl ligos. Juk nesiūlome pasitraukti iš Seimo ar Vyriausybės patarėjams, sergantiems diabetu, širdies kraujagyslių  ligomis ar vėžiu.

Nelabai kokia šiame kontekste ir sveikatos apsaugos ministro A.Verygos reakcija į patarėjo atsistatydinimą. Kas jau kas, o ministras turėtų geriau už visus žinoti, kaip padėti priklausomiems žmonėms ir kokia reakcija bus po šio atsistatydinimo.

Bet šį kartą politinė reputacija buvo svarbesnė už tautos sveikimą, kuris taip garsiai deklaruojamas naujosios Seimo daugumos ir Vyriausybės.

Sveikstantis lošėjas Andrius.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.