Sumuštos ir išjuoktos paauglės mama negalėjo patikėti: „Nuovadoje tik šaipėsi“

Šį laišką paskatino parašyti jūsų straipsnis apie patyčias socialinėje erdvėje. Mūsų šeima puikiai žino, ką tai reiškia.

Merginos skriaudikai taip ir liko nenubausti.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Merginos skriaudikai taip ir liko nenubausti.<br>„123rf“ asociatyvioji nuotr.
Tauragėje gyvenanti mama yra sutrikusi – ji nežino, kaip nubausti jos dukrą sumušusius ir išjuokusius asmenis.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Tauragėje gyvenanti mama yra sutrikusi – ji nežino, kaip nubausti jos dukrą sumušusius ir išjuokusius asmenis.<br>V.Balkūno asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Asta

Feb 3, 2017, 5:57 AM, atnaujinta Apr 10, 2017, 11:04 PM

Facebook“ puslapyje buvo sukurta paskyra „Marozai Tauragės“, kur buvo kurstomos patyčios. Jų aukomis tapo mano ir draugės dukra. Aišku, nukentėjusių asmenų buvo ir daugiau, bet ne visi reagavo, o galbūt to net nežinojo. Patikėkite, ten vaizdų buvo baisių... 

Viskas prasidėjo nuo to, kad iš dukros mokykloje buvo pavogtas mobilus telefonas. Po kurio laiko asmeninės dukros nuotraukos iš telefono atsidūrė internete. Būtent „Marozai Tauragės“ paskyroje. Dukra tų nuotraukų iki tol niekur nebuvo paviešinusi.

Prie gana atvirų dukros nuotraukų buvo rašomi tokie užrašai, kaip: „Paimk mane, prašau!“. Buvo pilna ir kitokių intymių komentarų.

Dukra jautėsi sugniuždyta, pažeminta. Mergaitei netgi prireikė psichologo pagalbos.

„Marozai Tauragės“ paskyroje taip pat buvo patalpintos nuotraukos, kuriose dukra užfiksavo savo mėlynes, kai ji buvo sumušta mokyklos teritorijoje. 

Tąkart kreipėmės į Tauragės policiją dėl patirto smurto. Bet mums net nedavė siuntimo atlikti ekspertizės nustatyti kūno sužalojimų. Ekspertų išvadomis turėjome rūpintis patys.

Pažįstami žmonės po to papasakojo, kaip nuovadoje mano vaiką apšnekėjo. Tarpusavyje juokėsi. O tai juk taip pat kaip patyčios.

Atsitrenkėme į sieną. Policijoje niekas neieškojo kaltų ir net nebandė išsiaiškinti. Mums pasakė, kad tarpusavio santykius galime aiškintis teisme. O advokatams pinigų mes neturime.

Po patirtų patyčių ir publikuotų asmeninių nuotraukų minėtoje socialinio tinklo paskyroje taip pat kreipėmės į Tauragės policiją. 

Ten iškart pasakė, kad nereikia apskritai tokių atvirų nuotraukų turėti. 

Skaudžiausia buvo tai, kad policija tyrimą nutraukė, nes neva nebuvo nusikaltimo sudėties.  Kadangi paskyra buvo arba pervadinta, arba pašalinta, jos surasti nepavyko. Nors iš „Facebook“ paskyra taip greit neišsitrina, reikia net 14 dienų, kad galėtum ją panaikinti, bet niekas net nesistengė ieškoti nusikaltėlių. 

Gavome iš policijos atsakymą, kad nieko negalima padaryti. Šioje vietoje noriu pasakyti visiems politikams ir tiems, kurie nemato problemos tol, kol nėra nužudymo ar savižudybės – tokie veiksmai ir yra baisių jaunimo nelaimių priežastis. Net atsakingos institucijos leidžia nusikaltėliams tyčiotis iš kitų ir išvengti atsakomybės.

Šiuo metu esame apskundusios Tauragės policijos veiksmus prokuratūrai, bet nežinau, ar sulauksime kokio tyrimo. Niekas patyčių nevertina kaip rimto nusikaltimo, o juk tai pats žiauriausias psichologinis smurtas.

* * *

Tauragės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės specialistė Rūta Janavičiūtė patikslino, kad ikiteisminis tyrimas nebuvo nutrauktas – buvo priimtas nutarimas atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą ir pasiūlyta kreiptis į teismą civilinio proceso tvarka.

„Informacija apie privatų asmens gyvenimą turi būti vertinama atsižvelgiant į nukentėjusiojo asmens lūkesčius dėl privatumo, taip pat į nurodytos informacijos svarbą jo teisėms užtikrinti.

Privatus žmogaus gyvenimas vyksta ne viešumoje, o tose srityse, kur asmuo turi teisę pasilikti vienas ar su savo noru laisvai pasirinktais žmonėmis. Privatus gyvenimas neapima dalykų, kurie yra viešai prieinami.

Kadangi mergaitės pačios patalpino į socialinį tinklapį savo nuotraukas, kurios yra matomos viešai, teigti, kad jų atžvilgiu buvo neteisėtai renkama informacija, negalime.

Nenustačius minėto straipsnio nusikalstamos veikos požymių, nėra ir LR BK 168 str. nusikalstamos veikos požymių – šios veikos objektyviąją pusę sudaro tokie veiksmai, kaip informacijos apie kito žmogaus privatų gyvenimą viešas paskelbimas.

Pažymime, kad Klaipėdos apygardos prokuratūros Tauragės apylinkės prokuratūra, išnagrinėjusi moterų prašymą, jį atmetė nurodydama, kad Tauragės apskrities VPK priimtas nutarimas buvo teisingas.

Dėl kreipimosi į policiją dėl patirto smurto, nepilnametei buvo duotas policijos siuntimas atlikti ekspertizę, kokiam sveikatos sutrikdymo mastui atitinka nustatyti sužalojimai. Gautoje specialisto išvadoje nurodyta, kad mergaitei padarytas nežymus sveikatos sutrikdymas.

Paauglio, kuris sumušė nepilnametę, ieškoti nereikėjo, kadangi pareiškėja pranešime jį nurodė, jis buvo žinomas ir pripažino, kad mušė mergaitę.

LR BK 284 str. 1 d. numatyta baudžiamoji atsakomybė už nepagarbos aplinkiniams ar aplinkai demonstravimą viešoje vietoje įžūliais veiksmais, grasinimais, patyčiomis arba vandališkais veiksmais ir visuotinės rimties ar tvarkos sutrikdymą.

Šio nusikaltimo objektas yra viešoji tvarka. Viešąja tvarka laikoma padėtis ar veikimo būdas, atitinkantys visuomenės reikalavimus, atsirandantys įvairių socialinių normų sąveikoje, turintys tikslą užtikrinti žmonių suderintus ir jiems naudingus tarpusavio santykius. Vienas iš būdų, kuriuo gali būti sutrikdoma visuomenės rimtis ar tvarka – fizinio smurto panaudojimas dėl chuliganiškų paskatų.

Fizinis smurtas ir dėl jo nukentėjusiajam padaromas nežymus sveikatos sutrikdymas arba sukeliamas fizinis skausmas atitinka minėto straipsnio nusikaltimo požymį, jei tai padaroma viešoje vietoje, sutrikdant visuomenės rimtį ar tvarką.

Kadangi šia veika nesikėsinta į viešąją tvarką, nebuvo sutrikdyta viešoji rimtis minėtoje veikoje nebuvo LR BK 284 str. 1 d. būdingų nusikaltimo sudėties požymių.

Minėta veika turi požymių nusikaltimo, numatyto LR BK 140 str. 1 d., tačiau vadovaujantis LR BPK 407 str. dėl tokios nusikalstamos veikos ikiteisminis tyrimas neatliekamas, o nukentėjusysis turi teisę kreiptis į teismą privataus kaltinimo tvarka.

Atkreipiame dėmesį, kad pareigūnai nėra abejingi patyčioms ir supranta, kad tai ypač opi problema tarp jaunimo.

Siekiant su tuo kovoti, pareigūnai nuolat lankosi ugdymo įstaigose, kur šia tema kalba, organizuoja įvairius renginius, dalyvauja socialinėse akcijose. Vis tik, siekiant išvengti patyčių internetinėje erdvėje labai svarbus ir tėvų vaidmuo.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad norint užsiregistruoti socialiniuose tinkluose, reikia sulaukti tam tikro amžiaus.

Suaugusieji turėtų paisyti šio reikalavimo. Jei tėvai vis tik nusprendė leisti savo atžaloms užsiregistruoti socialiniuose tinkluose, jie turėtų nepamiršti aktyviai domėtis, su kuo vaikai bendrauja, kokio pobūdžio žinutės yra siunčiamos nepažįstamiems asmenims ir kokias nuotraukas vaikai viešina.

Būtent tokios kontrolės dėka, būtų galima išvengti tokių nemalonių situacijų“, – komentavo Tauragės apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos grupės specialistė R.Janavičiūtė.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.