Į slaptą kilmingųjų klubą patekusi moteris pastebėjo tai, kas jai labai nepatiko

Esu Kilmingųjų bendrijos narė. Žinau, kad mano pasisakymas bus nesuprastas artimųjų ir draugų, juk įprasta tylėti, ypač tarp mėlynu krauju besididžiuojančių žmonių. Juk viešumas yra prastuomenės sritis.

LDK Kilmingųjų palikuonių bendrija yra pasirašiusi sutartį su Vilniaus universitetu, kuris nuomoja patalpas.<br>V.Kapočiaus nuotr.
LDK Kilmingųjų palikuonių bendrija yra pasirašiusi sutartį su Vilniaus universitetu, kuris nuomoja patalpas.<br>V.Kapočiaus nuotr.
LDK Kilmingųjų palikuonių bendrija yra pasirašiusi sutartį su Vilniaus universitetu, kuris nuomoja patalpas.<br>V.Balkūno nuotr.
LDK Kilmingųjų palikuonių bendrija yra pasirašiusi sutartį su Vilniaus universitetu, kuris nuomoja patalpas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Viešnia

Mar 31, 2017, 8:56 PM, atnaujinta Apr 6, 2017, 7:18 PM

Bet noriu pasidalinti savo patirtimi, todėl ir rašau jums. Viliuosi, kad pokalbis apie problemas organizacijos viduje atneš kažkokių pokyčių. Tikiu, kad elgiuosi teisingai.

Turi įrodyti savo kilmę

Kilmingųjų palikuonių bendrija su Kilmingųjų asociacija viešai skelbia savo įstatus ir būstinę, internete pristato veiklą, tikslus ir misiją.

Tai yra graži pagirtina idėja, kuriai slapukavimas, nelygybė tarp narių, kelių žmonių rankose sutelkta įtaka neleidžia sužydėti. Juk bene kilniausia kilmingųjų užduotis yra puoselėti kažkokią tautos savimonę, prisidėti prie visuomenės kultūrinimo, o ne veikti šešėlyje savo naudai.

Tai yra uždara bendruomenė, priėmimo procesas trunka kelis metus ir kainuoja porą tūkstančių eurų. Daugiausia kaštuoja geneologiniai tyrimai, į kuriuos žiūrima labai rimtai.

Įrodę turintys kilmingus protėvius, galite nustebti – prašymas gali būti nepatenkintas dėl vienos ar kitos smulkmenos. Priėmimo taisyklės yra tikrai griežtos. 

Uždaros ceremonijos metu ja tapau ir aš. Buvo pasirašyta deklaracija, įteikiami ordinai. Atkreipiau dėmesį, kad tarp susirinkusių buvo vienas garsiausių Lietuvos krepšininkų bei keli žymūs žmonės.

Į vakarėlius kviečiami ne visi 

Maža kuopelė garsių ir daug pasiekusių ponų (moterys – tik kelios išimtys) rengia susitikimus, pobūvius, didžiuojasi savo titulais, tačiau į juos kiti nariai nėra kviečiami.

Čia galioja griežta hierarchija. Kasmet rengiamos iškilmingos ceremonijos, Šv. Jonų bažnyčios teritorija būna užtveriama, o įėjimus į Vilniaus universitetą nuo užklysti galinčių praeivių saugo apsauginiai. Organizacijos viduje veikia nedidelis klubas, į kurį turėjau progos žvilgtelėti.

Klubui vadovauja du žmonės: garsus treneris, oficialiai turintis riterio titulą ir verslininkė, vienos organizacijos komunikacijos direktorė. 18-kos narių vardų ir pavardžių nenoriu vardyti, bet tarp jų yra žymus fotografas, verslininkai, akademikai.

Nuvylė nelygybė

Pamačiusi šio klubo veiklą supratau, kokia nelygybė esti tarp narių. Puotos, renginiai, susitikimai – viskas skirta tik nedideliam ratui išrinktųjų. Tai mane labai nuvylė, ir noriu šia istorija pasidalinti. 

Oficialios bendruomenės dalimi esu jau trejus metus. Buvau į ją priimta oficialios (tačiau uždaros) ceremonijos metu.

Noriu pabrėžti – tai nėra slapta organizacija, jie veikia atvirai, nors priėmimo ceremonijos vyksta kasmet ir yra uždaros.

Patekti į tokį renginį galima tik su kvietimu, teritoriją saugo tam samdyti apsaugininkai. Tačiau pačios struktūros viduje yra klubas, kuris yra slaptas ir apie kurį niekas nekalba.

Visgi Kilmingųjų asociacija, Palikuonių bendrija ir kitos didelės organizacijos privalo priimti visus, kurių kilmė yra įrodoma dokumentais.

*** 

LDK Kilmingųjų palikuonių bendrijos vadovas Danielius Vervečka sakė, kad jie yra pasirašę sutartį su Vilniaus universitetu, kuris nuomoja patalpas. 

„Šv. Jonų bažnyčios kiemelyje vyksta riterių pasirodymai. Žmonės turėtų suprasti, kad nėra nemokamų pietų. Mes valstybės finansavimo negauname, organizacija išsilaiko iš bendrijos narių.

Tačiau tokie nusiskundimai – anokia naujiena. Prieš kiekvieną renginį pasitaiko norinčiųjų ten apsilankyti nemokamai. Todėl prie įėjimo pastatome apsaugininkus. Kam kitiems šventę gadinti, kad kažkas iš pašalies švilpautų atėjęs. 

Visiems mūsų bendrijos nariams siūlau paskaityti informaciją ir programą, skelbiamą mūsų puslapyje. Jei nori dalyvauti – prašau. Tačiau reikia užsiregistruoti iš anksto.

Asmeniniai pakvietimai išsiunčiami paštu dokumentų gavėjams.  Visi kiti registruojasi pakvietimų sistema. Kilmingųjų susivienijimo narių yra apie 60, Kilmingųjų palikuonių bendrijos turi apie 150. Įmanoma būtų ir visus sukviesti, tačiau kiek bekviestum, vis tiek atvyks tik tam tikra dalis narių“, – sakė Kilmingųjų palikuonių bendrijos vadovas Danielius Vervečka.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.