Paaiškino, kodėl dabartinis planas didinti minimalią algą gali baigtis katastrofa

Manau, kad apie nykstančią, skurdo Lietuvą daug kalbėti nereikia. Su negatyvu, destrukcija susiduriame nuolatos skaitant žinias ir savo pačių gyvenime. Širdį skauda matant, kaip gyvena mūsų piliečiai ir kaip lietuviai masiškai palieka Lietuvą. 

Autorius neabejoja, kad didinti minimalią algą 10 eurų yra neprotingas sprendimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Autorius neabejoja, kad didinti minimalią algą 10 eurų yra neprotingas sprendimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Autorius neabejoja, kad didinti minimalią algą 10 eurų yra neprotingas sprendimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Autorius neabejoja, kad didinti minimalią algą 10 eurų yra neprotingas sprendimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Autorius neabejoja, kad didinti minimalią algą 10 eurų yra neprotingas sprendimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Autorius neabejoja, kad didinti minimalią algą 10 eurų yra neprotingas sprendimas.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Autorius neabejoja, kad didinti minimalią algą 10 eurų yra neprotingas sprendimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Autorius neabejoja, kad didinti minimalią algą 10 eurų yra neprotingas sprendimas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Gediminas Gemskis

Sep 16, 2017, 3:38 PM

Nenori padėti sau

Mes, kaip piliečiai, pralaimime tik todėl, kad trūksta pilietinio masiškumo ir pilietiškos kovos. Manau, tai turėtų iš viso būti visų Lietuvos dirbančiųjų interesas siekiant kelti algas. 

Man asmeniškai „nusvyra rankos“ ir praeina noras kažką daryti, jei matau beprasmybę, kai dedi pastangas, neretai ir vienas, o dauguma piliečių abejingi, jie nenori padėti net patys sau. 

Trišalei tarybai, joje dalyvaujantiems Vyriausybės ir Profsąjungų atstovams, taip pat Seimo nariams, ministrams, Vyriausybei, Seimo pirmininkui, Seimo frakcijų seniūnams, visiems Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto nariams, Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkui, Seimo ekonomikos komiteto pirmininkui, Seimo valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkui išsiunčiau laišką.

Manau, kad Vyriausybės planas didinti minimalią algą daugiau nei 10 eurų yra nepriimtinas ir neadekvatus pragyvenimo lygiui. 

Jeigu bus dauguma abejingų žmonių ir kovos tik keletas, tai nieko nebus ir liks tokia pat tragiška situacija. Bus galima kaltinti tik save, kad nieko nepadarėte dėl savęs pačių. 

Gerbiamieji, piktų komentarų rašymas internete rezultatų neduos, veikime tikslingai ir produktyviai – kreipkimės tiesiogiai į tuos asmenis (Seimo narius, Vyriausybės narius), nuo kurių priklauso sprendimai ir reikalaukime iš jų priimti tuos sprendimus, jei neišklauso – daryti legalius mitingus, nes taip, kaip gyvename savo šalyje, gyventi negalima jau labai seniai.

Minimali alga žemina žmogų

Lietuvos Respublikos Trišalės tarybos posėdyje prašau svarstyti mano prašymus. Minimali alga „ant popieriaus“ – 380 eurų. 335,30 eurai „į rankas“.
 
Esant aukštoms kainoms dabartinė minimali alga yra visiškai neadekvati ir žema.

Žmogui 10 eurų yra dienos „biudžetas“, kurį išelidžia maistui parduotuvėje. O ką jau kalbėti apie mokesčius už komunalines paslaugas, drabužių, cheminių prekių pirkimą, būsto nuomą, būsto įsigijimą ir t.t. 

O kur dar išlaidos už vaistus susirgus. Žmogui retsykiais reikia pailsėti, išvažiuoti atostogauti. Juk iš tokios algos neįmanoma pragyventi, tokia alga – žmogaus žeminimas, gyvenimas už tokią algą – ištisas stresas, kuris kenkia sveikatai.

Palyginimui, Seimo nario alga – 2531,70 eurų „ant popieriaus“ (kiti Seimo nariai – Seimo pirmininkas, Seimo pirmininko pavaduotojai, komitetų pirmininkai gauna daugiau). Seimo narys naudojasi solidžia suma parlamentinėms išlaidoms ir išeitinėmis išmokomis pasibaigus kadencijai.

Žmonės nuskurdo 3 kartus

1. Prašau Jus nedelsiant pakelti Lietuvoje minimalią algą iki 500 eurų, ir tai siūlytina suma yra atsižvelgus į sunkią Lietuvos biudžeto būklę. Ir 500 eurų minimalios algos suma turėtų būti laikina. Vėliau ją būtina toliau didinti.

Euro įvedimas ženkliai padidino kainas maždaug atitikmeniu, kas kainavo 1 litas = 1 euras. Manau, tai reiškia, kad eilinį žmogų euro įvedimas nuskurdino maždaug 3 kartus, o atlyginimai iš esmės nepadidėjo, kainų ir paslaugų kainos ir toliau auga. 

Po tokios patirties abejoju, kad buvo reikalingas euro įvedimas Lietuvoje, kuris iš esmės buvo naudingas verslininkams ir vykstantiems į ES valstybes, tačiau ne paprastiems žmonėms, kurie vykdo pinigines operacijas tik Lietuvoje.

Padėti reikia turtingiesiems?

Manau, jeigu nepakelsite minimalios algos bent iki 500 eurų, tai politikų kalbos apie Lietuvos žmonių skurdą, „susirūpinimą“ dėl masinės emigracijos yra tuščios. Net 500 eurų minimali alga nesulaikys nuo emigracijos, bet nors šiek tiek padidintų gyventojų pajamas. 

Pažymėtina, kad kai politikai nori, jie kitiems siekia padidinti biudžetininkų algas. Yra toks Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko A.Syso siūlymas. Politikas siūlo gerokai padidinti biudžetininkų algas. 

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad tam papildomai reikėtų 210 mln. eurų iš valstybės biudžeto. Tai yra neteisinga, kai kiti žmonės skursta gaudami mažas algas. Gal padėti reikia skurstantiesiems, ar turtingesniems didinti?

Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininko pavaduotojas T.Tomilinas teigia, kad už 380 eurus neįmanoma išgyventi. Ir sako, kad tai – ne atlyginimas, tai – pasityčiojimas. Tai keiskite tokią algą. 

Atkreipiu dėmesį į tai, kad Lietuvos statistikos departamentas išnagrinėjo šalies darbo užmokestį pagal darbuotojų skaičių. Pasirodo, net penktadalis 2016 m. spalio mėn. gavo 380 eurų ir mažesnį darbo užmokestį.

Nebandė teorijos praktikoje

2016 m. spalio mėn. šalies ūkyje (įskaitant individualias įmones) buvo 223,2 tūkst. (20,2 proc.) 380 eurų ir mažesnį bruto darbo užmokestį gavusių darbuotojų, praneša Lietuvos statistikos departamentas.

Manau, valstybės prioritetas turi būti investicija į žmones, jų gerovę, o tik vėliau į objektus, infrastuktūrą ir daiktus.

Atkreiptinas dėmesys, kad minimalios algos daugiau „laikomos“ ir  mokamos privačiame sektoriuje, o ne iš valstybės biudžeto pinigų, valstybės sektoriuje minimalias algas gauna tik maža dalis biudžetininkų.

Taip pat valstybė turi skatinti, kad žmogus galėtų ir norėtų individualiai užsidirbti, skatintų smulkų verslą.

Siūlau smulkius verslininkus apskritai atleisti nuo mokesčių pirmus jo veiklos metus. Nes daug žmonių atsisako individualios veiklos dėl per didelių mokesčių, o tada žmonės renkasi nieko nedaryti, arba eiti dirbti pas darbdavį ar gauti pašalpą.

Manau, tokių nesąmonių, kaip 238 eurai – minimalių poreikių krepšelis neturėtų būti, nes tiems, kas nustato tokius skaičius, bepigu kalbėti gaunant normalias algas. Tegul patys pragyvena už tokią sumą ilgą laiką, kad pajaustų savo teoriją praktikoje.

Pensijas didinti proporcingai

2. Prašau Jus kartu nedelsiant didinti ir pensijas. Pensijos labai mažos. Nes, jei bus pakelta minimali alga, tai pensininkams nekiltų pensijos, o aukštos kainos vienodos visiems. 

Pensijas siūlau didinti 80 eurų pagal sinchronizaciją. Jeigu minimali alga būtų keliama 120 eurų (nuo 380 iki 500), atitinkamai mokėti ir padidintą pensiją.

Manau, atkreiptinas dėmesys, kad praėjusių metų pabaigoje Lietuvoje 908,2 tūkst. asmenų, arba trečdalis šalies gyventojų, gavo bent vienos rūšies pensiją, remdamasis išankstiniais duomenimis, pranešė Lietuvos statistikos departamentas.

Tai vėl reiškia, kad jeigu 908,2 tūkst. asmenų padidintumėte pensiją mano siūloma suma 80 eurų, tai piniginė išraiška iš biudžeto būtų 72 656 000 eurų.

Darbdaviai pažadų netesi

3. Siūlau nedelsiant įvesti progresinius mokesčius, o ne tik kalbėti apie juos, nes Lietuvoje vyksta nenormalūs ir neteisingi dalykai. Dėl progresinių mokesčių dydžių galima diskutuoti, svarbu pradėti kuo greičiau svarstyti juos. 

Ekonomistas Romas Lazutka teigė, kad per dešimt metų 5 proc. turtingiausių šalies gyventojų vidutinis pajamų prieaugis siekė 20 proc., o 10 proc. skurdžiausiai besiverčiančių žmonių – vos 1 proc. Vadinasi, turtingieji turtėja, o skurdžiai – skursta.

Manau, darbdaviai, kurie yra nustatę konkrečią algą, pvz. minimalią 380 eurų algą (pažiūrėkite kiek yra darbo skelbimų, kur siūlo tik minimalią algą), įsidarbinant ir dirbant dažnai jos nekeičia. Todėl tai, ką sako Seimo narys T.Tomilinas viešai, kad reikia eiti derėtis, reikalauti iš darbdavių, yra iliuzija, dažniausiai darbuotojai algos pakėlimo neišprašo. 

Nenormaliai skurdžios sąlygos

Manau, turėdami tokią sunkią šalies padėtį – žmones skurde, jūs skatinate juos emigruoti dėl skurdo, žmonės jau daugybė metų emigruoja, jie išvažiuoja dėl nenormaliai mažų atlyginimų, o kiek galimai dėl tokio gyvenimo iš nevilties nusižudė ar puolė į alkoholizmą, o jūs nieko nesprendžiate, tai juk Jūsų politikų pareiga ir atsakomybė. 

Lietuva juos praras, nes žmonės negali gyventi nenormaliose skurdžiose sąlygose. Kokia prasmė tada kalbėti apie patriotizmą, pareigą tėvynei, jei žmogui nesuteikiama galimybė išgyventi savo gimtinėje?

Profsąjungų prašau stipriai ginti darbuotojų ir pensininkų teises dėl minimalios algos ir pensijų didinimo. Čia juk Jūsų pareiga, sritis ir atsakomybė. Mane kai kurios profsąjungos nuvylė dėl naujo Darbo kodekso priėmimo.

Ragina netylėti

Jeigu Trišalė taryba „užblokuos“ 500 eurų minimalią algą, tai raginu tiesiogiai kreiptis į Socialinių reikalų ir darbo komitetą, Seimą ir Vyriausybę, kreiptis į atskirus Seimo narius, kad jie įregistruotų įstatymų projektą, kad būtų svarstomas 500 eurų minimalios algos ir pensijos padidėjimai Seime ir Vyriausybėje be Trišalės tarybos.

Manau, Trišalė taryba, kurioje santykis 1 subjektas profsąjungos prieš 2 subjektus darbdavių ir vyriausybių atstovus, tam galimai ir sukurta, kad nepraleistų tiesiogiai į Seimą ir Vyriausybę rimtų siūlymų, o juos „užblokuotų“ Trišalėje taryboje.

Profsąjungoms siūlau, jeigu nebus pakelta minimali alga iki 500 eurų ir pakeltos pensijos, tai nuolatos organizuoti mitingus ir protestus prie Seimo ir Vyriausybės, kviečiant žmones reikalaujant pakelti minimalią algą iki reikiamos 500 eurų ir tinkamai pakelti pensijas, jeigu nespręstų – reikalauti ir Vyriausybės ir Seimo atsistatydinimo, siekti tokios Vyriausybės ir Seimo, kurie patenkintų reikalavimus.

Taip pat prašau profsąjungas viešinti Trišalės tarybos svarstymų protokolus, garso, vaizdo įrašus visuomenei, parodyti kaip jos gina darbuotojų ir pensininkų interesus.

Dėl Darbo kodekso. Ne kartą raginau taisyti Darbo kodeksą. Manau, naujas priimtas Darbo kodeksas yra nepriimtinas, netinkamas, nepalankus darbuotojams, tokį Darbo kodeksą būtina ištaisyti.

Prezidentė ragino taisyti Darbo kodeksą. Pakartotinai raginu Jus (Vyriausybę, Seimo frakcijų vadovus) nedelsiant taisyti Darbo kodeksą darbuotojų naudai. Profsąjungų prašau nuolatos reikalauti ištaisyti Darbo kodeksą.

Kaip padidnti algą

Siūlau šaltinius, kaip galima padidinti minimalią algą ir pensijas:

1. Siūlau valdžiai bent 30 proc. sumažinti biurokratinį aparatą.

2. Prašau nedelsiant įvesti progresinius mokesčius, dėl kurių irgi tik kalbos yra, o sprendimų nėra.

3 . Žiniasklaida teigia, kad surinkta mokesčių 170 mln. eurų daugiau nei planuota. Mokesčių surinko 170 mln. eurų daugiau, nei planavo: ką su jais daryti?

Siūlau peržiūrėti ir kitus šaltinius. Manau, yra ir bus iš ko ir algas, ir pensijas didinti.

Pažiūrėkite, kodėl tokie baisūs atlyginimų skirtumai Lietuvoje?

Dabar jau visa atsakomybė už sprendimus tenka valstiečiams – žaliesiems, jų Seimo daugumai ir Vyriausybei, o ne buvusios valdžioms.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.