Tėvų paliktam paaugliui po globėjo mirties likimas smogė dar vieną smūgį

Ar jūs galite įsivaizduoti, kad šiais laikais Lietuvoje yra vaikų, kurie badauja? Yra! Ir niekam jie nerūpi!  

 Po senelio mirties paauglys buvo priverstas palikti namus, kuriuose gyveno su dėde.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Po senelio mirties paauglys buvo priverstas palikti namus, kuriuose gyveno su dėde.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Bendrabutyje besiglaudžiantis vaikinas iš tėvų pagalbos nesulaukia jau daug metų.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Bendrabutyje besiglaudžiantis vaikinas iš tėvų pagalbos nesulaukia jau daug metų.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 28, 2017, 9:31 PM

Prie vaikų aš priskiriu ir 18 metų jaunimą, kuris dar mokosi mokykloje. Tai yra kažkas nenormalaus ir į šią problemą būtina atkreipti dėmesį! Pažįstu vieną 18 metų jaunuolį, kuris šiuo metu atsidūrė labai sunkioje padėtyje. Trumpai papasakosiu jo istoriją. 

Globojo senelis

Dar vaikystėje jis buvo priverstas palikti savo šeimą dėl to, kad jo tėvai smarkiai gėrė ir nesirūpino sūnumi. Berniuką apsiėmė globoti jo senelis, gyvenantis bendrabutyje kartu su savo sūnumi - berniuko dėde. 

Senelis ir berniuko dėdė irgi mėgo kilnoti stikliuką ir namuose gyventi nebuvo labai saugu, bet kitos išeities berniukas neturėjo. Paauglystėje jis neatlaikė likimo smūgių ir susirgo depresija. Tačiau nepasidavė ir kabinosi už gyvenimą kaip įmanydamas. 

Kai jaunuoliui sukako 18, jis pradėjo dirbti norėdamas nors kiek pagerinti savo buitį. Bet kadangi jo įgūdžiai neprilyginami prie suaugusiojo, darbo užmokestis nėra toks, kuris užtikrintų nerūpestingą pragyvenimą. 

Po mirties tapo dar sunkiau

O prieš kelis mėnesius įvyko nelaimė. Mirė jaunuolio senelis ir jam neliko vietos jo namuose. Nes dėdė, piktnaudžiaujantis alkoholiu, pradėjo priekabiauti ir įvairiai tyčiotis. 

Neištvėręs tokių gyvenimo sąlygų jaunuolis, taip kaip stovi, išėjo iš namų ir trumpam apsistojo pas savo gimines. Ten jis ilgai neužsibuvo. Išsinuomojo kambariuką bendrabutyje ir į jį išsikraustė. 

Tuos kelis daiktus, kuriuos jis turėjo iš dėdės namų, padėjo atgauti jo pažįstami. Jaunuolis labai džiaugėsi, kad jam užteko drąsos padaryti tokį ryžtingą sprendimą - gyventi atskirai.

Bet jo situacija yra labai liūdna. Šiuo metu vaikinas neturi, ką valgyti. Nes visus pinigus jis sumokėjo už bendrabučio nuomą. O iki socialines pašalpos gavimo ir darbo užmokesčio, kuris yra ne didesnis nei pašalpa, liko dar dvi savaitės.

Jis taip pat neturi keptuvės, puodų ir kitų indų. Įtariu, kad ir batų šiltų ir drabužių irgi jis neturi. Senas kompiuteris taip pat pasiliko dėdės namuose ir vaikinas skolinasi, kai jam reikia darbui ar mokslams. 

Pavėlavo dėl maitinimo mokykloje 

Ar yra normalu, kad moksleivis priverstas badauti? Kurioje Europos valstybėje taip yra? Vokietijoje, pavyzdžiui, tokioje padėtyje atsidūręs jaunuolis gautų socialinį būstą ir pašalpą, kurios užtektų ne tik prasimaitinti, bet ir nusipirkti kokį rūbą ar namų apyvokos daiktą. 

O pas mus tokiam jaunuoliui mokama pašalpa, kuri yra 152 eurai. Kaip už tokius pinigus galima pragyventi? Jei vien kambariuko nuoma bendrabutyje kainuoja 100 eurų, o kur dar kiti mokesčiai? Kas per absurdas?

O dar didesnis absurdas, kad jaunuolis net negali nemokamai pavalgyti mokykloje, nes nespėjo užpildyti paraiškos nemokamam maitinimui. Kokie čia gali būti terminai? Kodėl paraiška yra pildoma ribotą laiką? 

Siūliau jam kreiptis į žmones ir rašyti pagalbos. Bėda ta, kad viešai eiti su ištiesta pagalbos ranka morališkai nėra lengva.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.