Susigundė milžiniškomis nuolaidomis žaislams – kaina išdegino akis

Auginu du vaikus, todėl, kaip ir daugumai tėvelių, prieš Kalėdas kyla didžioji dovanų paieškos problema. Kur beieškočiau, į kurią Lietuvos parduotuvę benueičiau (net tas, kurios tituluoja save „žaislų išparduotuvėmis“), pažvelgus į kainas net žagteliu. 

 Mama skundžiasi, kad ne visas dovanas galima pigiau nupirkti internetu – dukrai knygų iš Kinijos neprisiųsi.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Mama skundžiasi, kad ne visas dovanas galima pigiau nupirkti internetu – dukrai knygų iš Kinijos neprisiųsi.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Silvija

Dec 7, 2017, 7:28 PM

Kokybiškesnių žaislų kainos siekia tokias aukštumas, tarsi gyventume mažų mažiausiai Šveicarijoje ir gautume mažų mažiausiai Norvegiškus atlyginimus. Visiškas kosmosas! 

Žinoma, atsiras sakančių, kad nereikia lepinti vaikų, galima išsiversti su kukliomis, prasmingomis ar praktiškomis dovanėlėmis, kad reikia mokyti vaikus tenkintis mažais dalykais, kad dovanos iškreipia tikrąją Kalėdų prasmę.  

Siurprizas internete

Skamba gražiai, o realybė yra tokia – sakykit jūs ką norit, vaikai laukia dovanų. Nori gauti ką nors mielo širdžiai, seniai svajoto ir laukto. Jokie rankomis megzti šalikai, namie gaminti saldumynai ir visa kita neatstos žaislo, apie kurį vaikas svajojo ištisus ilgus metus. 

Kiekvieną dieną vaikų tikrai nelepinu. Neperku visokių niekučių ir žaislų vien todėl, kad labai norisi. Neleidžiu jų pačių turimų pinigų švaistyti niekniekiams. Kalėdos – išimtis. Per Kalėdas stengiuosi juos nudžiuginti ir lyg į sieną atsitrenkiu į lietuviškų kainų absurdą. Šiemet pastebėjau, kad prekybininkų godumas tikrai peržengė visas ribas. Tai ypač pastebima palyginus kainas mūsų ir užsienio parduotuvėse. 

Pateiksiu konkretų pavyzdį: sūnus seniai svajoja apie lego rinkinį. Jam patinka šitie konstruktoriai, gali valandų valandas krapštytis prie kokio nors mechanizmo ar drakono, pamiršęs apie viską pasaulyje. 

Tai va, atsidariau vieną populiarią interneto parduotuvę, kuri skelbia totalų išpardavimą ir milžiniškas nuolaidas žaislams, atsidarau... randu rinkinį, kurio sūnus jau seniai nori ir apanku. Kaina be nuolaidos – 84,99. Su 30 procentų nuolaida kaina apie 60 eurų. Net nupiginus trečdaliu kaina, švelniai tariant, degina ir akis, ir piniginę. 

Nusprendžiu pažiūrėti, gal pavyks rasti pigiau ir še tau – užsienio internetinėje parduotuvėje toks pats rinkinys be jokios papildomos nuolaidos parduodamas už 59 eurus, o su nuolaida - už 47.26! Pamačiau ir rankos nusviro. 

Man iškart kilo įtarimas – internetinė lietuviška parduotuvė paprasčiausiai sukčiauja ir tikisi pasipelnyti iš naivių pirkėjų tiesiog parašiusi didesnę kainą ir neva pritaikiusi nesamą nuolaidą. Maža tėvų, kurie gali dažnai pirkti savo vaikams šiuos brangius konstruktorius ir uoliai domisi kainomis. 

Detales barsto auksu?

Paskui pagalvojau – jei nuolaida visgi pritaikyta, tai kodėl taip skiriasi kainos užsienyje ir Lietuvoje? Lietuvai lego gamina kita, prabangesnė gamykla? Lietuviai daugiau uždirba ir gali sau leisti mokėti trečdaliu brangiau? Labai, tiesiog neapsakomai brangu šias prekes atsivežti? Detalės pabarstytos aukso dulkėmis, o vietoj plastiko kristalų – deimantai? 

Atsakymą radau tik vieną. Kaina skiriasi, nes pardavėjų godumas auga ne dienomis, o valandomis. 

Taip pat ieškojau metų amžiaus sūnėnui lavinamojo žaisliuko ir vėl teko nusivilti. Kas Lietuvoje 30 eurų su nuolaida, tą užsienio parduotuvėse be nuolaidos galima rasti perpus pigiau.  

Knygų iš Kinijos nenusipirksi

Su dukra atskira istorija. Ji labai daug skaitanti mergaitė ir mane tai džiugina. Iš visų jėgų stengiuosi palaikyti šį dabartiniams laikams retą pomėgį. Vaikštom su dukra į biblioteką, kartu renkamės knygas. Skolinamės iš draugų ir giminaičių. Perkam rečiau, nes kainos taip pat kandžiojasi. Ji perskaito, paskui ir aš skaitau, o paskui aptariam skaitytas knygas. Tai mus suartina. 

Dukra labai norėtų gauti Kalėdų proga porą knygų, nes seniai svajoja surinkti nedidelę nuosavą biblioteką. Domėjosi, rinkosi, surašė pavadinimus. Nuėjau į knygyną ir supratau, kad norint pradžiuginti daug ir noriai skaitantį vaiką, be 50 eurų neišsiversiu. Ir tai visoms norimoms knygoms neužteks. 

Ką gi, bandysiu ieškoti internete, nors nesitikiu daug sutaupyti. Žinau, kad vyresnius vaikus turintys tėvai išsisuka iš lietuviškų kainų pasiutligės paprastu būdu – prieš kelis mėnesius išrenka norimus daiktus ir atsisiunčia juos iš Kinijos mokėdami kelis kartus pigiau. 

Kol kas aš negaliu šitaip gudrauti. Nemanau, kad kinai galėtų man pasiūlyti lego, ar rasčiau ten dukros išsvajotas knygas. 

Todėl laukiu, kol vaikai paaugs, kada juos domins kitokios dovanos. O tada nuoširdžiai spjausiu į lietuviškas parduotuves ir į lietuvių verslininkus su jų nepasotinamu apetitu.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.