Stebisi išgirdęs apie emigracijos priežastis: „Užsienyje dėl to visi nė cypt“

Kai manęs paklausė, ar aš dar nesiruošiu emigruoti, net nustebau, tiesą pasakius. Mintyse pagalvojau: „O kodėl aš turėčiau emigruoti, ar čia mada, ar kas?“ Pasirodo, yra „priežastys emigruoti“.

 Autorius mano, kad emigruoti žmones verčia ne valstybė. Palikti šalį verčiame vieni kitus.<br> „123rf“asociatyvioji nuotr.
 Autorius mano, kad emigruoti žmones verčia ne valstybė. Palikti šalį verčiame vieni kitus.<br> „123rf“asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 8, 2018, 7:50 PM, atnaujinta Jan 8, 2018, 7:56 PM

Priežastys emigruoti

1. Užtvėrė tvoras aplink Lietuvos ežerus. Nesvarbu, kad emigrantas vaikšto prie Anglijos ežero ir mato lentelę su užrašu „Privati valda“, bet jis nedrasko akių niekam Anglijoje, o Lietuvoje nepasikuklina. Iš Anglijos jis jau neemigruoja dėl ežerų, bet iš Lietuvos taip – ką tai reiškia?

2. Išvogė viską. Kiek aš supratau, jei mes visi kartu būtume vogę, tada būtų buvę geriau, bet kadangi vogė vieni, o kiti nevogė, tai ir bėda. Žinote, aš nesu vagis, ir tegul vagia kas ką nori, bet tai nėra priežastis emigruoti. Ar taip?

3. Problemos Seime. Yra problemų ir Anglijos parlamente, bet retas kuris ten gyvenantis žino savo parlamentaro pavardę, nebekalbu apie parlamentaro nuodėmes. Ką tai pasako jums?

4. Biurokratija. Pildo emigrantai Anglijoje formas, turinčias po 85 puslapius ir nei žodelio cypt, bet jei reikia Lietuvoje nors 1 pažymos, tai jau Lietuva bloga. Bet ar tai tiesa?

5. Švogerių kraštas. Anglijoje tai vadinasi „reference“. Paprašo oficialiai, kad kas rekomenduotų ir emigrantams tai visai normalu ir priimtina, tik Lietuvoje jiems jau blogai. Bet ar tikrai čia beda?

6. Ligoninės blogos. Na ir kas, kad Anglijoje geros ligoninės, jei dėl paprastos išvaržos reikia laukti gydytojo konsultacijos 90 dienų! Yra ir Anglijoje privačios ligoninės, bet emigrantai apie jas nutyli, nes per brangios jiems, bet kaip giria privačius dantistų kabinetus ir plastines chirurgijos klinikas Lietuvoje. Tai ar čia ne dvigubi standartai?

7. Nėra darbo Lietuvoje. Nėra darbo emigrantams ir Anglijoje, kurie gauna pašalpas mamos ir yra bedarbiai. Dirba emigrantai po 2–3 darbus ten, ar trukdo Lietuvoje dirbti kas? Perka-parduoda, autobusiukai pilni keliauja maršrutu Lietuva-Anglija-Lietuva. Ar trukdo kas gyventi Lietuvoje ir užsiimti veikla užsienyje?

8. Maži atlyginimai Lietuvoje. Maži ir Anglijoje, jei neturi emigrantas specialybės, juk taip? Tai kalta ne šalis, o kas?

9. Anglijoje pigesnė vištiena. O koks skirtumas, kiek kas kainuoja, jei mėnesio pabaigoje lietuvis susitaupė 10–15 proc. nuo pajamų, anglas 10–15 proc. ar norvegas 10–15? Juk kaip moneta turi 2 puses, taip yra ir išlaidos ir pajamos, ar ne? Ir santaupos, juk taip?

10. Bloga švietimo sistema. Anglijoje irgi nėra gera, tai emigrantai išmoko ruošti namų darbus su vaikučiais ir juos mokinti patys, kas Lietuvoje trukdo? 

Ne Lietuva išvaro žmones

Ar tai priežastis emigruoti? Sakote, jūsų vaikams ten bus geriau?

Gyventi mažuose namuose, kur drėgmė ir pelėsis? Kur mokyklose mokytojai susiėmę už galvų, ar bus šiais metais nėščia 13-metė? Ar kur 16-metė kieme perdozavo ir mirė nuo narkotikų?

Sakote, nėra ką veikti Lietuvoje? Ką veikia emigrantė be to, kad vaikšto po parduotuves? Teatrai, festivaliai, operos, koncertai, kino filmai ten jiems brangu. Ar tiesą šneka žmonės? Kada paskutinį kartą emigrantą matėte teatre Anglijoje?

Taip, yra bėdų kiekvienoje šalyje, bet nėra tokios, kad tektų emigruoti. Tai kodėl man emigruoti, ar tapti tuo „išvarytu“? Ir kas mane „varo“ iš Lietuvos?

Žinote, jei stipri šeima, ji atlaikys visas negandas, o jei silpna – vaikai ir paliks šalį. Ne Lietuva išvaro žmones, o mes vieni kitus – juk tiesa, ar ne taip?

„Jūs vaikai darykite, kaip tėvelis daro“, – nebegalioja ta taisyklė, nes tėvelis gėrė ir nieko nedarė. Tai toks rezultatas ir yra, ar ne?

Pasirodo, emigracijos priežastys slypi giliai šeimoje, kurioje nėra darnos, nėra įskiepytos teisingos vertybės ir žinios vaikams. Tėvai ir seneliai užaugę nebemoka padalinti, paskirstyti turto vaikams, todėl ir prisivirė visi košės, ar ne?

Kodėl Anglijoje valdžia močiutėms ir tėveliams įvedė paveldėjimo mokesčius? Nes greitai dingsta noras dalintis turtu su valstybe, greitai pasidalina turtu su vaikais.

Kodėl Anglijoje mokyklose taip prilenkia vaikus prie mokyklos suolo, kad net mama pasilenkia kartu daryti namų darbų?

Pasirodo, net nereikia emigruoti iš Lietuvos. Tiesa tikriausiai slypi ten, kad tie, kas turėtų rūpintis šalimi ir morale, daro priešingai – skatina nieko nedaryti.

Tėveliai sėdi su buteliu alaus ar stikliuku rankoje, kitoje rankoje cigarete, pilvai kaip 6 mėnesio nėščiosios, ir visi pikti tik keikiasi laukdami, kad senas žmogus numirs ir paliks palikimą. Juk tokia tiesa, ar ne? 

Todėl ir yra tokia emigracija. Dirbti jau niekas nebenori, geriau suskaičiuoti, kiek liks, kai mirs...

O jaunimui galiu pasakyti tik tiek – nesvarbu, kad tėveliai emigravo, tai vis tiek nėra priežastis emigruoti, galima ir Lietuvoje susikurti laimę, ar ne?

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.