Palygino vakcinos nuo meningokoko kainas – negalėjo patikėti tokiais skirtumais

Rašau dėl meningokoko vakcinos įkainių svyravimų (pažymiu, labai didelių kainų svyravimų). Manau, šiuo metu daugelis žino apie šią klastingą ligą, kuri net dažnu atveju pasiglemžia gyvybę. 

Mama pastebėjo, kad vakcinos kaina nuo meningokoko skiriasi keliomis dešimtimis eurų. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Mama pastebėjo, kad vakcinos kaina nuo meningokoko skiriasi keliomis dešimtimis eurų. <br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 29, 2018, 4:11 PM

Pastebėjo kainų skirtumus

Manau, reikėtų atkreipti dėmesį į labai aktualią problemą, nes mūsų visuomenėje (pažymiu – dažnais atvejais), be žiniasklaidos įsikišimo, sunku pasiekti „reikiamas ausis“. 

Daugelis žmonių (tėvelių) net nežino šios vakcinos įkainių svyravimų. Aš irgi netikėtai įsiaiškinau. Daugelis tėvelių nori apsaugoti savo atžalas, bet tiesiog neišgali nupirkti šios vakcinos. Aš taip pat esu trijų vaikų mama, pradėjus domėtis šia vakcina, labai nusivyliau. Mūsų gydymo įstaigose yra skirtingos kainos.

Kas yra atsakingas už kainų reguliavimą, kokiais metodais ir kuo vadovaujantis yra nustatomi įkainiai? Vilniaus mieste kainų svyravimai (konkrečiai kalbu apie meningokoko vakciną) yra nuo 91 iki 139 eurų.

Vilniaus miesto Antakalnio poliklinikoje – kaina 91 eurai (aptarnauja tik savo pacientus). Vilniaus miesto Karoliniškų poliklinikoje – 108 eurai. Sveikatos klinikoje – 139 eurai. Šeimos klinikos diagnostikos centre – 119 eurai. 

Teko pasidomėti ir įkainiais provincijoje (įdomumo dėlei), ten kaina apie 116 eurus. 

Tarsi loterija

Gali būti 1 euro paklaida. Pažymiu, kad šios vakcinos reikia 2 arba 3, kaina parašyta vienos. Jei dar ne vienas vaikas šeimoje, susidaro tikrai solidi suma. Taip neturėtų tikrai būti, pačioje sistemoje didelė spraga.

Pažymiu, galima 1 euro paklaida. Pavyzdžiui, man, kaip trijų vaikų mamai, paskiepyti savo vaikučius kainuotų nuo 637 iki 973 eurų (2 vaikams po 2 vakcinas reikia mažiausiai 3 vakcinų). Ir tai tarsi loterija, kokią gi gydymo įstaigą esame pasirinkę. 

Jei aš esu prisiregistravus vienoje poliklinikoje, moku vieną sumą, o šalia esančiame mikrorajone – kitą sumą. Mūsų atveju, jei norime paskiepyti 3 vaikus, pigiausios ir brangiausios vakcinos skirtumas 336 eurai. Pažymiu, kad vakcinų kainomis domėjausi tik keliose įstaigose, tad skirtumai gali būti dar ir didesni.

Ką daryti? Keisti polikliniką? Kodėl turėčiau, jei nuo gimimo lankomės pas tą pačią gydytoją ir artimiausioje pagal gyvenamą vietą? Gydytoja gali išrašyti ir siuntimą, galiojantį tą pačią dieną, bet kai kurios įstaigos aptarnauja tik savo pacientus. Bet iš kitos pusės, kodėl turėtume „trankytis“ (atsiprašau už išsireiškimą) per gydymo įstaigas mieste su kūdikiu ir dar 2 vaikais tam, kad galėtume įsigyti pigesnę vakciną.

Mokame visi vienodas PSD įmokas. Kur teisingumas, logiškumas, galiausiai, žmogiškumo faktorius. Įstaigų atsakymas labai paprastas – skiriasi užsakomų vakcinų kiekiai, dėl to ir įkainiai skiriasi. Bet ar toks kainų skirtumas yra normalus? 

*** 

Sveikatos apsaugos ministerijos Epidemiologinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Nerija Kuprevičienė komentavo, kad B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos šiuo metu dar nėra finansuojamos valstybės lėšomis, todėl viešosios ir privačios gydymo įstaigos šias vakcinas perka vykdydamos viešuosius pirkimus ir atsižvelgdamos į vakcinos poreikį konkrečioje įstaigoje. 

„Skiepijimo nuo B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos kainai konkrečioje gydymo įstaigoje gali turėti įtakos perkami vakcinos kiekiai, didmeninių vaistų platinimo įmonių siūlomos kainos, taikomi įkainiai ir pan.

Šiuo metu Lietuvoje centralizuotai perkamos tos vakcinos, kurios įtrauktos į Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių ir finansuojamos valstybės lėšomis. 

Vaikai nemokamai bus pradėti skiepyti nuo B tipo meningokokinės infekcijos jau šių metų liepos 1 d. pagal tokią skiepijimo schemą: pirmoji dozė B tipo meningokokinės infekcijos vakcinos skiepijama 2 mėn. amžiaus kūdikiams, antroji – 4 mėn., trečioji – 12–15 mėn. amžiaus vaikams. Visavertį imuninį atsaką užtikrina tik pagal skiepijimų schemas atlikti skiepijimai, todėl nuo 2018 m. liepos 1 d. skiepijami 2 mėn. kūdikiai, kuriems pagal šią schemą bus įskiepytos 3 vakcinos dozės.

Tokia praktika taikoma visose šalyse, kai į nacionalinius skiepijimų kalendorius įtraukiamos naujos vakcinos – skiepų kalendoriuje nustatoma data, nuo kurios pradedama jomis skiepyti. Pavyzdžiui, nuo 2008 metų Lietuvoje vaikai prieš mokyklą skiepijami nuo kokliušo, kūdikiai skiepijami neląsteline kokliušo vakcina ir t. t., nors vyresniems vaikams tai nebuvo taikyta. Nuo 2004 m. Lietuvoje į skiepijimų kalendorių įtraukta B tipo Haemophilus influenzae (infekcija, sukelianti invazines ligas – sepsį, meningitą, panašiai kaip ir pneumokokinė infekcija) vakcina, ja pradėti skiepyti tik 2004 m. gimę vaikai, tačiau vyresni vaikai nebuvo skiepijami. Nuo 2014 metų spalio 1 d. Lietuvoje 2 mėn. kūdikiai pradėti skiepyti nuo pneumokokinės infekcijos, nors anksčiau gimę vaikai nebuvo skiepijami nuo šios sunkios invazinės bakterinės infekcijos.

B tipo meningokokinės infekcijos vakcinas skiepijimams pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių įsigys Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos, gydymo įstaigoms šią vakciną paskirstys Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras. Kitų amžiaus grupių valstybės nefinansuojamiems skiepijimams vakcinas įsigys pačios gydymo įstaigos kaip ir iki šiol. Atkreipiame dėmesį, kad visiškai tokia pati tvarka ir praktika yra su kitomis vakcinomis. Pavyzdžiui, neseniai įtrauktas vakcinas tam tikroms amžiaus grupėms (pneumokokinės infekcijos ir žmogaus papilomos viruso) skiepijimams pagal Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių gydymo įstaigos gauna iš Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro, kitiems pageidaujantiems skiepytis – įsigyja iš didmeninio vaistų platinimo įmonių“, – Epidemiologinės priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė N.Kuprevičienė. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.