Tėvams nerimą pasėjo kariuomenėje iš naktinių pratybų grįžęs sūnus

Mano sūnus šiuo metu tarnauja kariu savanoriu Lietuvos kariuomenėje. Noriu pasidalinti pastarųjų dienų įvykiu, po kurio nebegaliu tylėti, nes buvo rizikuojama vaikų sveikata. Praeitą savaitę tvarkaraštyje buvo suplanuotos naktinės karinės pratybos. 

Moteris piktinasi, kad kariai pratybose turi dalyvauti svilinant tokiems šalčiams.<br> „Reuters/Scanpix“ nuotr.
Moteris piktinasi, kad kariai pratybose turi dalyvauti svilinant tokiems šalčiams.<br> „Reuters/Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-03-02 14:21, atnaujinta 2018-03-02 20:45

Tikėjomės, kad jos bus atšauktos, nes sinoptikai pranašavo, jog tą naktį temperatūra nukris žemiau -20 laipsnių, o nuo -15 laipsnių pratybos lauke nebevykdomos. Tačiau tą dieną susisiekusi su sūnumi sužinojau, kad pratybos neatšauktos ir jie jau nuo 16 val. lauke. 

Kariai grįžo iš pratybų tik kitą dieną 7 val. ryto. Taigi, lauke spaudžiant dvidešimt kelių laipsnių speigui kariai prabuvo 15 valandų.

Maža to, jie neturi tokiai temperatūrai pritaikytos aprangos ir avalynės (batai – „kerzai“, traukiantys šaltį). Vienintelis šilumos šaltinis buvo laužas, prie kurio kariai galėjo pasišildyti kelias minutes, tačiau nuėjus į šalį nuo jo ir grįžus į savo pozicijas, buvo dar šalčiau. 

Gaila, kad Lietuvos kariuomenėje negalioja nei taisyklės, nei elementaraus žmogiškumo principai.

***

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento atstovas Laimis Bratikas komentavo, kad vienetų karinis rengimas vykdomas pagal patvirtintą planą, o gamtinės aplinkybės tik keičia kai kurias jų atlikimo procedūras. Tai reglamentuoja nustatytos tvarkos. 

„Pavyzdžiui, esant šaltam orui, dalinio vadas ar pratybų vadovas atsižvelgdamas į oro temperatūrą, oro judėjimo greitį, drėgmę, pratybų pobūdį turi užtikrinti nušalimų, sušalimų prevencines priemones. 

Kiekvieną kartą priemonės taikomos pagal situaciją: gali būti taikomi trumpesni užduočių vykdymo terminai, užtikrinamas karšto maisto ir gėrimo tiekimas ar ilgesnis poilsio intervalas šildomose patalpose. Taip pat pratybų vadovai turi įvertinti karių aprangą. Ji turi ne tik vienoda visiems kariams, bet ir atitikti metų laiką, pratybų vietovę ir pobūdį. Visi kariai supažindinami su individualiais susišildymo būdais. 

Praeitą savaitę Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų ir Karaliaus Mindaugo husarų batalionų nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos ir profesinės karo tarnybos kariai vykdė taktinius naktinius ir dieninius pėsčiųjų žygius. Tai buvo karinio rengimo dalis“, – komentavo Lietuvos kariuomenės atstovas. 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.