Pribloškė valdžios prognozės: „Ji žino, kiek gyvensime sulaukę pensijos“

Trečdalis vasaros jau į pabaigą, ir ant Lietuvos pasipylė visko: ir sausros, ir lietaus padavė, ir jau vyšnios prisirpo...

 Skaitytojus stebina ne tik valdžios žinios, kiek gyventojai gaus pensijos.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
 Skaitytojus stebina ne tik valdžios žinios, kiek gyventojai gaus pensijos.<br> „123rf“ asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Antanas

Jun 27, 2018, 1:20 PM, atnaujinta Jun 27, 2018, 1:30 PM

Žodžiu, tik mėgaukis ir mėgaukis vasara. Bet ne per daug – to padaryti neleis mūsų puikieji seimūnai ir ministrai! Kodėl? Todėl, kad mūsų politikai ne tik pasodino, bet jau ir pradės skinti savo reformų vaisius. Tik kad nelabai jiems sekasi „primeruoti“, ką ir kaip pasodinti...

Prašauta visai nedaug

Ne per seniausiai Finansų ministerija pasigyrė, kad į biudžetą per sausį-gegužę surinko daugiau pajamų nei pernai. Valio! Belieka tik džiaugtis, kad surenkama daugiau mokesčių. Tik yra vienas bet – mokesčių surinkta daugiau nei pernai, bet mažiau nei planuota. 

Aišku, procentaliai skirtumas nėra didelis, bet kai pradedi žiūrėti nuodugniau, pasimato, kad surinkta viso labo 58 mln. eurų mažiau nei prognozuota. Kas čia tėra – tik 58 milijonai, ar ne?

Su prognoze prašauta visai nedaug. Galim palyginti – šiemet planuojama išasfaltuoti virš 300 km žvyrkelių, už 53 mln. eurų. Tai jeigu būtume surinkę tuos išprognozuotus 58 milijonus, dar plius 300 km žvyrkelių prisidėtų. Ką gi, pakvėpuosim dulkėmis dar metus kitus.

Belieka tik spėlioti, kaip seksis įgyvendinti biudžeto planus, jeigu taip beveik sėkmingai pataikyta su prognozėmis. Beje, ties čia valdžios didžiavyrių prognozės nesibaigia – jie prognozuoja ne tik, kiek mokesčių sumokėsime, bet ir kiek turėtume gyventi sulaukę pensijos

13 metų – tiek seimūnai tikisi, kad eiliniai piliečiai pragyvens pensijoje, o po to teiksis numirti. O jeigu jie išgyvens ilgiau, jie bus kalti dėl to, kad politikams nepavyko suprognozuoti, kaip ilgai gyvens tie vargšai pensininkai. Šiaip, ta pati Vyriausybė prognozuoja, kad statistinis lietuvis pensijoje išgyvens 17 metų, tai jau dabar matom, kaip seimūnai puikiai prognozuoja mūsų valstybės ateitį. Kaip bežiūrėtum, dėl visko vis vien liks kaltas tas „paprastas pilietis“.

Jis bus kaltas ir dėl to, kad seimūnai dabar priversti praleisti ilgas valandas prie naujų įstatymų vietoj to, kad skirtų laiko šeimai ar netgi rinkėjams iš tų apygardų, kuriose jie buvo išrinkti. Ir dabar pasakyta, kad Seimo posėdžiai turės vykti kasdien, arba bus pratęsta pavasario sesija. Ir viskas vien dėl „paprasto piliečio gerovės“! 

Vienok, smagu matyti taip uoliai dirbančius seimūnus – jie netgi pasiryžę aukoti savo ir taip brangų laiką su šeima, artimaisiais dėl mūsų, brangiųjų piliečių! Tačiau man čia panašiau į bakalaurinio darbo rašymą – visus metus uoliai muiliniesi, tinginiauji, o paskutinėmis dienomis susizgrimbi, kad jau tuoj diplominio pridavimas, tai reik bile sumesti ką nors ir tikėtis, jog praeisi ir gausi bent teigiamą pažymį. Beje, mano sūnus gyvena Danijoje, tai ten, kaip jis pasakojo, politikai priima maksimum po 5 ar 6 įstatymus. Per metus. Nes kiekvieną įstatymo niuansą būtina kuo išsamiau išnagrinėti. Pas mus per savaitę priima po 6 įstatymus, jeigu ne daugiau. Išsami analizė? O kas čia tokia ir kam jos reikia??

Tai siūlau nesistebėti dėl mūsų seimūnų, jeigu jau tokie mūsų studentai diplomininkai, viską paliekantys paskutinei akimirkai. Čia labai gerai pasitarnauja lietuviška tautosaka – skuba kaip velnias peklos gesinti. Nors nei ta pekla dega, o pekla – tai mūsų esamos ir būsimos pensijos, nei čia baisiai reikėtų kažkur skubėti. Aišku, dūmų detektorių verta pasikabinti, bet gal pradžiai laikykim degtukus vaikams nepasiekiamoj vietoj? Uždegė seimūnai pensijų reformą, į ugnį dar žibalo įpylė, o po to girsis, kaip greitai užgesino tą gaisrą. Kurį patys ir sukėlė, jeigu ką.

Mielieji, mūsų didžiavyriai, politikos virtuozai, prognozių specialistai. Puikiai pamatėme, kaip sėkmingai suprognozavote valstybės biudžetą. Tai dabar tikitės sėkmingai suprognozuoti to, kas laukia po 20, 30 metų, ir dar vos ne liepiat būsimiems pensininkams gyventi tik po 13 metų? Ačiū, bet gal geriau apsieisime be jūsų ekselio lentelių ir vienos nakties įkvėptų reformų. Tad, jeigu galit, nedarykit reformų vien todėl, jog reikia parodyti, kad kažką nuveikei be išdalintų tautinių kostiumų. Rinkėjai nėra tokie nenuovokūs, kaip jums atrodo – jie atsimena savo „didvyrius“.

 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.