Kūdikio sulaukusi pora tokio palengvinimo tėvams nesupranta

Norėčiau atkreipti redakcijos, o tuo pačiu ir visuomenės dėmesį į gana absurdiškas ir nelogiškas situacijas, su kuriomis susiduria tėveliai, norėdami įregistruoti savo naujai gimusį vaiką. 

 Tėvas pasimetęs, nes nežino, kaip užregistruoti savo naujagimį.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Tėvas pasimetęs, nes nežino, kaip užregistruoti savo naujagimį.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Tėvas pasimetęs, nes nežino, kaip užregistruoti savo naujagimį.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
 Tėvas pasimetęs, nes nežino, kaip užregistruoti savo naujagimį.<br> 123rf asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Tadas

Aug 26, 2018, 3:05 PM

Mano vaikas gimė šių metų liepos 28 d. Kauno mieste. Teisės aktuose yra nurodyta, kad naujagimį privalu registruoti per 3 mėnesius. Taigi, praėjus maždaug savaitei po gimimo pradėjau šią procedūrą. 

Šiame klausime jau turėjau patirties, kadangi prieš 7 metus registravau savo pirmagimį Kauno miesto metrikacijos skyriuje. Nuvykus į patį skyrių visa procedūra užtruko maždaug 10 min. Turėdamas sėkmingą patirtį prieš 7 metus tikėjausi, kad ir šį kartą viskas klostysis sėkmingai.

Tuo labiau, kad dabar yra sukurtos elektroninės sistemos, kurių pagalba vaiko gimimą galima užregistruoti per internetą. Džiugi naujiena tėveliams, kuriems dėl šios paslaugos nereikia net išvykti iš namų. Tuo labiau, kad dabar jau neliko vaiko gimimo liudijimo ir nereikia vykti į metrikacijos skyrių atsiimti šio dokumento.

Taigi, būdamas modernus pilietis, pradedu naudotis valstybės elektroninėmis paslaugomis. Tai vykdoma per Registrų centro sistemą MEPIS. Prisijungiant prie šios sistemos save identifikuoti galima įvairiais būdais, vienas iš jų – per elektroninę bankininkystę. Tai sėkmingai padaroma. Užsakant paslaugą, suvedami naujagimio duomenys (naujai paskirtas vardas ir kt.), tėčio ir mamos asmeniniai duomenys. 

Tuo pačiu automatiškai sugeneruojama pažyma iš Kauno klinikų, kur gimė vaikas. Kaip šaunu ir modernu – net nereikia skenuoti pažymos. Ir galiausiai reikia suvesti mamos ir tėčio asmens dokumentų duomenis. Ir čia prasideda problemos. Mano asmens tapatybės kortelės galiojimo laikas pasibaigęs. 

Prieš kelias dienas užsisakiau naują asmens tapatybės kortelę, kurios normalus gamybos terminas – 1 mėnuo. Bet naujagimį kažkaip reikia užregistruoti. Taigi, suvedu pasibaigusios kortelės duomenis. Sistema nurodo, kad kortelės galiojimo pabaiga negali būti pasibaigusi. Taigi, nurodau tokią datą, kuri yra nepasibaigus. Juk čia naujagimio registracija ir prie ko mano asmens tapatybės kortelės duomenys? 

Nusiunčiu prašymą į Kauno rajono metrikacijos skyrių. Po dviejų dienų gaunu atsakymą, kad naujagimio registracija negalima. Priežastis – negaliojantis mano asmens tapatybės dokumentas. Registracijai kelią užkerta Registrų centras. O Kauno rajono metrikacijos skyrius šiuo atveju nieko negali padaryti. Siūlo laukti, kol bus pagamintas asmens tapatybės dokumentas. 

Bet problema ta, kad naujagimį aš turiu registruoti poliklinikoje, kad jį apžiūrėtų vaikų gydytojas. O jeigu kokia liga? Ką tada daryti? Juk teisiškai šis naujagimis neegzistuoja ir kas imsis jį gydyti?

Tuo pačiu noriu atkreipti dėmesį į šios situacijos nelogiškumą. Kas tai yra asmens tapatybės kortelė arba pasas? Tai dokumentas (įrankis), skirtas nustatyti žmogaus tapatybę fizinio buvimo metu. 

Pareigūnas ar darbuotojas pažiūri į nuotrauką dokumente ir į patį žmogų, taip nustatydamas jo tapatybę. Pažymėtina, kad tam ir reikalingas šio dokumento galiojimo laikas, nes su laiku žmogaus išvaizda gali pasikeisti ir skirtis nuo to kas, matoma nuotraukoje. Tada kyla klausimas – kam reikalinga asmens tapatybės kortelė tais atvejais, kai žmogus identifikuojamas elektroniniu būdu (internetinė bankininkystė, elektroninis parašas ir kt)? 

Kol nebuvo elektroninių identifikavimo priemonių – asmens tapatybės dokumentai buvo vieninteliai įrankiai nustatyti asmens tapatybę. Bet dabar yra kuriamos naujos sistemos, skirtos palengvinti piliečių padėtį ir tuo pačiu paliekami seni reliktiniai reikalavimai, taip sukeliant piliečiams nepagrįstus sunkumus. Vienintelis atvejis šioje situacijoje, kai gali prireikti asmens tapatybės kortelės – kai metrikacijos skyriuje atsiimamas išrašas apie vaiko gimimą. Bet šiuo atveju šį išrašą gali atsiimti mama, kuri yra santuokoje su vaiko tėčiu ir turi galiojantį asmens tapatybės pažymėjimą. 

Atskiras klausimas – įrašas apie vaiko įregistravimą. Kaip jau minėjau, spaudoje buvo skelbta apie tai, kad panaikinus realius gimimo liudijimus, tarsi visos paslaugos yra perkeliamos į kompiuterines sistemas ir registruojant naujagimį niekur vykti nereikia. Bet realybėje pasirodo, kad tai visai ne taip. Vis tiek reikia vykti į metrikacijos skyrių, kad pasiimtum išrašą apie vaiko gimimą. 

Nes, pasirodo, kad tas išrašas nėra įkeliamas į elektroninę erdvę. O tai yra labai keista, nes pvz. ligoninės pažymą apie vaiko gimimą yra įkeliama į elektroninę erdvę, o išrašas apie vaiko įregistravimą nėra. 

Tada kyla klausimas, ką šita sistema pakeitė ir palengvino tėveliams. Jeigu, kaip minėjau pradžioje, registruojant pirmą vaiką aš vykau į civilinės metrikacijos skyrių vieną kartą, kurio metu per maždaug 10 minučių visos procedūros buvo pabaigtos. Dabar situacija lygiai ta pati – turiu vieną kartą vykti į civilinės metrikacijos skyrių ir pasiimti išrašą. Tai kokia visų šitų paslaugų perkėlimo į skaitmeninę erdvę esmė, jeigu beveik niekas nesikeičia?

Taigi, galiausiai noriu apibendrinti problemą ir iškelti klausimą – kodėl valstybės institucijos (Registrų centras) reikalauja nurodyti asmens tapatybės kortelės duomenų (ir kad ji galiotų) tais atvejais, kai asmens tapatybės nustatymas elektroninėje erdvėje vyksta elektroninėmis priemonėmis (internetinė bankininkystė ir kt.)? Mano požiūriu, tai perteklinis ir reliktinis reikalavimas, naujose ir moderniose sistemose. 

Ir galiausiai – kaip man užregistruoti naujagimį?

***

Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus patarėjas Audris Kutrevičius primena, kad Civilinės būklės aktų registravimo taisyklių  14 p. numatyta, kad asmuo, registruojantis vaiko gimimą, turi pateikti savo galiojantį dokumentą. 

„Ta pati nuostata taikoma ir teikiant dokumentus elektroniniu būdu: sistema patikrina, ar pareiškėjo dokumentas galioja. Atkreipiame dėmesį, kad asmens dokumentas nėra vien priemonė asmens tapatybei nustatyti. Su nebegaliojančiu dokumentų žmogus negali išvykti į užsienį ar sudaryti sandorį pas notarą.

Asmuo turėtų visuomet pasirūpinti, kad jo dokumentai būtų galiojantys. Šiuo konkrečiu atveju vaiko gimimą galėjo registruoti sutuoktinė, turinti galiojantį asmens dokumentą“, – komentavo Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos Visuomenės informavimo skyriaus patarėjas.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.