Nesutikęs su namo renovacija gyventojas liko šokiruotas, koks perspėjimas atėjo iš savivaldybės

Lietuvoje begalės daugiabučių, kurie dar statyti anuomet. Jau kurį laiką vyksta „bumas“ daugiabučių modernizacijai, projektų teikimui, rengimui neatsižvelgiant į namo gyventojus, o žvelgiant tik į piginus!

Skaitytojas apgailestauja, kad kai kurie žmonės, nesutikę su renovacija, prarado kompensacijas šildymui.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Skaitytojas apgailestauja, kad kai kurie žmonės, nesutikę su renovacija, prarado kompensacijas šildymui.<br>V.Ščiavinsko asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Gyventojas

2019-01-21 10:15

Nors dar daugiau nesklandumų, kai modernizacija prasideda... Neretai metai ar net dveji trunka chaosas, „remontai“, triukšmas, dulkės ir pan., o kur dar kai „modernizuoti“ pradeda buto vidų – „atvirų durų dienos“. Kai kuriuose miestuose buvo pamiršta balkonus sudėti (taip, taip sudėti balkonus), tada prasideda gyventojų kova, ėjimas per savivaldybę, kalbėjimas su rangovais. Nepamirškite, visur lekiat viską tvarkote ir dar pinigus mokate už chaosą! O atsakomybė?

Šiai dienai situacija tokia, kurią palaimina, kaip suprantama, ir LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, kai asmuo nesutinka su daugiabučio renovacija – modernizacija iš jo atims gaunamą kompensaciją! Tai yra (ne)tiesioginis grasinimas ir tarsi mirties nuosprendis nepasiturintiems. 

Įstatymas aiškiai nurodo teisę į kompensaciją – Lietuvos Respublikos piniginės socialinės paramos nepasiturinčioms šeimoms ir vieniems gyvenantiems asmenims įstatymo pakeitimo įstatymas 7 str. 

Tačiau kai jau ateina „savivaldybė“ ir sako: modernizacija reikalinga ir jeigu nesutiksite, Jums bus ne kaip su kompensacija ir tai pasako nepasiturintiems asmenims, kur kai kurie iš jų turi negalią (nejuda), kiti jau sulaukę garbingo amžiaus, taip pat yra ir neregių. 

Kai senjorai paklausia, tai kokie įsipareigojimai ir kiek reikėtų mokėti, pasako tiek: „Viskas priklauso nuo buto ploto – pasiskaičiuokite patys“. Ir pateikia jiems (akcentuoju seniems žmonėms) kalną „dokumentų“ su N+1 finansiniais rodikliais. Tai normalu (?!). 

O įsipareigojimai siekia 20 metų, o asmuo nepasiturintis, jo mėnesio pajamos nesiekia nė minimalaus atlygio, jis gauna kompensacijas už būsto šildymą, tai iš kur jam dar papildomai paimti pajamų apmokėti renovaciją?

Ar pas mus Lietuvoje, beje laisvoje ir demokratiškoje šalyje, viskas vyksta taip – „noriu ir renovuosiu, nesutiksi, ne tik kompensacijas atimsim, bet ir įsipareigojimus uždėsim iki grabo lentos“. Ar pas mus ekonomika tokia „stebuklinga“, jog niekas nebrangsta? O gal tik pinga? Pinga elektra, šildymas? O piliečių pajamos auga nežmogiškais tempais? 

Miesto savivaldybės realiai su nosim braižo dangų, ypatingai dėl renovacijų, tačiau kai reikia realiais darbais ateitį į pagalbą namo gyventojams – op ir jų nebėra. 

Kiekvienas asmuo turi turėti pasirinkimo teisę ir tai apibrėžia LR Konstitucija. Vieną dieną reikia suvokti, kad visi žmonės yra unikalūs, skirtingi, skirtingas amžiaus cenzas, gyvenimo patirtis, ligos, gyvenimo sąlygos, net ne visi artimuosius turi. Tai apie ką mes kalbam? Kiek galima tuos mūsų tautiečius smaugti su savo projektais?! Nori savivaldybė renovacijų, tai tegul ir lošia „vabank“ su Vyriausybe ir jos finansavimais! O ne smaugia gyventojus...

Lietuva ties skurdo riba... O savivaldybės dar sau leidžia „engti“ žmones finansiškai..

***

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktame komentare teigiama, kad buto savininkams, kurie kreipiasi dėl būsto šildymo išlaidų kompensacijų, nustatytas reikalavimas dalyvauti svarstant ir priimant sprendimą susirinkime dėl daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo ir dalyvauti įgyvendinant šį projektą.

„Jeigu daugiabučio namo buto savininkas, kuris turi teisę į būsto šildymo išlaidų kompensaciją arba ją gauna, nedalyvavo susirinkime svarstant ir priimant sprendimą dėl daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo ir atsisakė dalyvauti įgyvendinant šį projektą, ir dėl šių asmenų veiksmų (neveikimo) daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektas nebuvo pradėtas įgyvendinti, nuo kito mėnesio, už kurį skiriama būsto šildymo išlaidų kompensacija, skiriama kompensuojama būsto šildymo išlaidų dalis mažinama 50 procentų, o nuo kito šildymo sezono būsto šildymo išlaidų kompensacija neskiriama, bet ne ilgiau kaip 3 metų šildymo sezonus nuo šių aplinkybių atsiradimo.

Tačiau atkreipiame dėmesį, kad piniginė socialinė parama turi būti teikiama siekiant sudaryti sąlygas gauti paramą tada, kada jos labiausiai reikia, išvengti skurdo spąstų, todėl kiekvienu atveju būtina išsamiai ir objektyviai įvertinti individualią šeimos (asmens) situaciją. 

Tais atvejais, kai buto savininkas dėl objektyvių priežasčių (pvz., gulėjo ligoninėje, buvo išvykęs ar pan.) nedalyvavo susirinkime svarstant ir priimant sprendimą dėl daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projekto įgyvendinimo ir atsisakė dalyvauti įgyvendinant šį projektą, tačiau daugiabučio namo atnaujinimo (modernizavimo) projektas jau pradėtas įgyvendinti ar priimtas sprendimas dėl jo įgyvendinimo, savivaldybėms suteikta teisė nemažinti kompensuojamos būsto šildymo išlaidų dalies ir skirti kompensacijas išimties tvarka“, – teigiama Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pateiktame komentare.

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.